Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

agata_chrosc... 17:08, 29 maj 2013

Nauka wypływająca z sadzenia jest faktycznie zdumiewająco interesująca. Długo zastanawiałam sie dlaczego ja właściwie nie lubię, a czasem nawet alergicznie reaguję na ulizane ogródki. W końcu przeciez ładne sa , zadbane, przyjemne dla oka być powinny. A dla mojego oka nie są. I doszłam do wniosku, ze one kojarzą mi sie z taką biurowa "elegancją", gdzie wszystko jest przeciez estetycznie do przyjęcia, uładzone, zadbane, ale kto chciałby mieszkac w biurze? I szukając dalej przyczyn takiego a nie innego odbioru uświadomiłam sobie, ze przeciez właśnie pewnej dozy dzikości i naturalności mi w nich brakuje. I ponieważ ja akurat właśnie kończyłam historię sztuki do przeleciałam sobie w myślach jak to ongiś bywało i wyszło mi z tego, ze właśnie całe wieki żeby nie powiedziec tysiąclecia, bo przeciez strzyżone bukszpany to wynalazek rzymski, człowiek najczęściej przegrywał w starciu z naturą. Aby przetrwć musiał się od niej odgradzać, naturalny las czy dzika rzeka nie budziły bynajmniej żadnych pozytywnych skojarzeń, wręcz przeciwnie. Były zawsze groźne, czasem śmiertelnie. No to kto w takich warunkach chciałby jeszcze mieć dziki ogród? Znacznei przyjemniej było otoczyć się strzyżonymi krzaczkami niewielkiej wysokości, najlepiej porobic z nich wzorki i napawać się poczuciem bezpieczeństwa. Nie bez powodu ogrody śreniowieczne do formy całkowicie sprzeczne z naturą. Natomiast juz czasy Oświecenia przyniosły zmianę myślenia i próbę adoptowania natury zamiast ciągłego się jej obawiania. Angielskie naturalne parki nie powstały ot tak sobie bez powodu przecież. I tak dochodzimy do wieku XX, o XXI już nie wspomnę, gdy człowiek wziąl długo wyczekiwany odwet na niechętnej mu przyrodzie. Wyciął co się dało, resztę wytruł i zamknął sie w zadymionych, hałasliwych miastach. Czy w tej sytuacji komuś brakuje jeszzce do szczęścia czegoś prosto z fabryki nawet w ogródku? Otóż brakuje nam wszystkim odrobiny tej dzikości, którą tak sprawnie udało nam sie zwalczyć. I dlatego od pewnego czasu najbardziej pożądane ogrody to takie, w których ma sie wrażenie, ze wszystko rośnie samo i tak jak chce. To jest największa sztuka! Pozwolić naturze znowu nieco nas zdominować.
Ten przydługi i pewnie nudnawy wywód to po to, aby tak już do końca wyjaśnić co mam na myśli. Zeby nikomu nie przyszło do głowy , że po prostu krytykuję najchętniej podziwiane ciągle jeszce w Polsce ogrody. Myślę, ze to zwyczajnie kwestia czasu i to co uważamy za piękne będzi e wyglądało zupełnie inaczej.

pozdrawiam wszystkich miłośników natury
Debra 21:51, 29 maj 2013

Agato, jest nas spora grupa osób, które wolą ogrody naturalistyczne, ja też, i wiadomo że osiągnięcie tego to trudna sztuka.
Jesteśmy na Ogrodowisku, bo czerpiemy informacje potrzebne do osiągnięcia tego celu, także z oglądania tych ogrodów 'pod linijkę'. Każdy ogród to kolejny krok w znalezieniu naszego własnego optimum.

Myślę też, że moda na ogrody naturalistyczne już też jest i podobnie jak w przypadku tych geometrycznych doprowadzi do pewnego wynaturzenia natury

Moda niestety zabija autentycznośc, to tak na marginesie naszej dyskusji.

A dzisiaj u nas upał, słońce, piekny dzień zakonczony wielkim BUM! BURZA była.

Za to mój ogród pachnie gnojowką

Wylałam dzisiaj sporo konewek roztworu pokrzywówki pod moje rosliny, no zapach nie jest cudny ....
AgnieszkaW 21:58, 29 maj 2013

Debro, u mnie też gnojówka z pokrzyw stoi w beczce w warzywniku.
Debra 22:01, 29 maj 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Debro, u mnie też gnojówka z pokrzyw stoi w beczce w warzywniku.

Ale używasz tylko do warzyw, czy do wszystkiego?
AgnieszkaW 22:02, 29 maj 2013

Do warzyw, bo nie mam jej tak dużo, żeby na wszystko starczyło. Pozdrawiam
agata_chrosc... 22:20, 29 maj 2013

Debra napisał(a)
Agato, jest nas spora grupa osób, które wolą ogrody naturalistyczne, ja też, i wiadomo że osiągnięcie tego to trudna sztuka.
Jesteśmy na Ogrodowisku, bo czerpiemy informacje potrzebne do osiągnięcia tego celu, także z oglądania tych ogrodów 'pod linijkę'. Każdy ogród to kolejny krok w znalezieniu naszego własnego optimum.

Myślę też, że moda na ogrody naturalistyczne już też jest i podobnie jak w przypadku tych geometrycznych doprowadzi do pewnego wynaturzenia natury

Moda niestety zabija autentycznośc, to tak na marginesie naszej dyskusji.

A dzisiaj u nas upał, słońce, piekny dzień zakonczony wielkim BUM! BURZA była.

Za to mój ogród pachnie gnojowką

Wylałam dzisiaj sporo konewek roztworu pokrzywówki pod moje rosliny, no zapach nie jest cudny ....

dobra, każdy ma tam jakies swoje przemyślenia i nie ma co innym głowy zawracać czasem mnie tak ponosi, ale w sumie rzadko. gnojówka to przynajmniej jakiś konkret. pozdrawiam
Debra 22:28, 29 maj 2013

Gnojówka to jest konkret na... odreagowanie
Agato, mnie też czasem ponosi, albo zwykło ponosić, z wiekiem to niestety słabnie. Jakoś się nie chce iść na te wiatraki...
A mało kto miał ochotę na te wiatraki także, ale to akurat norma.

Pozdrawiam z burzowej stolicy kraju nad Wisła
Debra 11:54, 30 maj 2013

Czy można pracować w ogrodzie w święta?

Jak agnostyk nie obchodzę żadnych świąt, zastanawiam się czy wyrywając chwasty w Boże Ciało obrażam czyjeś uczucia czy oczekiwania?

Burza wisi nad Warszawą, ale co tam....

Miłego świętowania świętującym
Robertop 13:48, 30 maj 2013

Debra napisał(a)
Czy można pracować w ogrodzie w święta?

Jak agnostyk nie obchodzę żadnych świąt, zastanawiam się czy wyrywając chwasty w Boże Ciało obrażam czyjeś uczucia czy oczekiwania?

Burza wisi nad Warszawą, ale co tam....

Miłego świętowania świętującym

Każdy powinien świętować tak jak lubi. My w ogródku inni w kościele a jeszcze inni ...
Kasiek 16:30, 30 maj 2013

Wazne jest to,co sie w sercu swietuje.Ja nie potrzebuje machac nad glowa choragiewka,by pokazac swoje uczuciaWole lopata