Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

grembosia 23:38, 10 cze 2013

Ależ nieszczęścia ostatnio z tą pogodą, masakra jakaś.
U nas piękne, słoneczne dni, nie można narzekać.

Zdjęcie z dzieciństwa przeurocze, cholipa ja mam tak niewiele zdjęć z tamtego okresu...

Super, że Twój Paul będzie w końcu kwitł, mój chyba też.

Jeszcze odniosę się do książek z dzieciństwa- właśnie ostatnio przygotowałam wyprawkę dla mającego przyjść za parę miesięcy wnusia.

Pozdrawiam cieplutko i dzięki za miłe słowa w sprawie płotu.
ewsyg 10:12, 11 cze 2013

Wiecie, wracając jeszcze do książek......... ostatnio chciałam poczytać wnusiowi bajki i się załamałam. Ja wychowałam się na bajkach pełnych agresji. Wilk zjadł babcie, wilk chciał zjeść świnki, Baba Jaga tuczyła Jasia, żeby go zjeść, smok zjadł ludzi............ i tak można by wyliczać. Coś tam w końcu wybrałam, ale było ciężko.
ewsyg 10:14, 11 cze 2013

U mnie znowu pada. Zazdroszczę ludziom, którzy są na emeryturze, mogą realizować swoje pasje, a człowiek łapie każdą wolną chwilę i zastanawia się dlaczego ich tak mało i dlaczego ten czas tak goni.
Debra 10:39, 11 cze 2013

madzielena napisał(a)

Studia skończone, nieprecyzyjnie się wyraziłam, ale myślę o doktoracie. Choć wiem, że z maluchami to byłaby trochę jazda bez trzymanki...
Mezopotamia, ach! śniła mi się po nocach

No bo świat Sumerów był fascynujący, jak zresztą wszystkie cywilizacje sprzed tysięcy lat.
Warto wspomnieć, że to własnie w Babilonie miały być słynne wiszące ogrody Semiramidy.
Nikt ich wprawdzie nie widział, ale znane są z przekazów greckich i rzymskich.

Praca naukowa przy jednoczesnym wychowywaniu dzieci to nie jest łatwa sprawa. Próbowałam, ale skutek był mizerny
Milka 10:41, 11 cze 2013

Debra, zachwycające zdjęcie z dzieciństwa mam podobne
jeszcze z tych czasów kojarzy mi się maciejka, zawsze wieczorkiem unosił się jej zapach i jakoś mniej pracy było w ogrodzie, tak pamiętam, a więcej przyjemności
pozdrawiam i jak to fajnie, że już z Agatą planujecie spotkanie
Debra 10:43, 11 cze 2013

eliza3 napisał(a)
W starych ogrodach zawsze królowały irysy. U mojej mamy rosły różne, różniste, bezimienne...
Ja też je mam, tworząc ogród staram się zatrzymać wspomnienie dzieciństwa właśnie w kwiatach. Mam sporo zwykłych, popularnych roślin z wiejskiego ogrodu, ogrodu mojej mamy.
Oprócz bródkowych, tych z twojego zdjęcia, pokochałam syberyjskie, niebieskie. W sobotę dokupiłam białego

No właśnie, dlaczego irysy?
Może taka była moda, teraz to chyba bukszpany są wszędzie

Sadzenie popularnych niegdyś roślin i kwiatów to bardzo fajny pomysł, bo można odtworzyć klimat dawnych ogrodów, powrócić do własnych wspomnień, a i stworzyć nieco inny styl ogrodu, niż te obecnie 'modne'
Tylko kto się oprze hostom i żurawkom
Debra 10:48, 11 cze 2013

grembosia napisał(a)
Ależ nieszczęścia ostatnio z tą pogodą, masakra jakaś.
U nas piękne, słoneczne dni, nie można narzekać.

Zdjęcie z dzieciństwa przeurocze, cholipa ja mam tak niewiele zdjęć z tamtego okresu...

Super, że Twój Paul będzie w końcu kwitł, mój chyba też.

Jeszcze odniosę się do książek z dzieciństwa- właśnie ostatnio przygotowałam wyprawkę dla mającego przyjść za parę miesięcy wnusia.

Pozdrawiam cieplutko i dzięki za miłe słowa w sprawie płotu.

Stare zdjęcia, jeśli tylko się zachowały, warto utrwalić. Skanować, a oryginały jakoś zabezpieczyc, bo te 'papierowe' zdjęcia to powoli całkowita historia.

A Twój płot - no sorry, to jest MUR - i to jaki! naprawdę stylowe ogrodzenie. Sposób kładzenia cegieł jest zachwycający. Polecam, jak ktos z moich odwiedzających jeszcze nie widział.

A tak generalnie w sprawie książek - ja sie ogromnie ucieszyłam z takiego odzewu, bo czasem wydaje mi się, że nasze współczesne dzieciaczki to mają gry komputerowe i centra handlowe

Debra 10:58, 11 cze 2013

irena_milek napisał(a)
Debra, zachwycające zdjęcie z dzieciństwa mam podobne
jeszcze z tych czasów kojarzy mi się maciejka, zawsze wieczorkiem unosił się jej zapach i jakoś mniej pracy było w ogrodzie, tak pamiętam, a więcej przyjemności
pozdrawiam i jak to fajnie, że już z Agatą planujecie spotkanie

Irenko, zdjęcia z dzieciństwa chyba zawsze są zachwycające, no bo przecież byliśmy wtedy tacy szczęśliwi...i wszystko było przed nami
Tak, masz rację, absolutnie była maciejka!

Nawet myślałam by ją wysiać, ale ona jest taka mało efektowna, tylko ten zapach jest cudny.

A spotkanie planujemy, ja mam taki chytry plan na cofnięcie się w czasie - spotkanie w Domu Działkowca na terenie mojego ROD.
Można by pooglądać inny świat - to stary, bo istniejący od lat 60-tych ogród, ponad 300 działek, co za atmosfera.
Sam Dom, zbudowany też jakoś w tamtych czasach to trochę jak remiza, nie wiem do czego go porównać

Stoi na wprost mojej działki. To zdjęcie z grudnia 2011.

Co myślicie o takim pomyśle?
Robertop 11:01, 11 cze 2013

Debra, świetny pomysł z tym spotkaniem w Domu Działkowca. Ja na pewno będę
Debra 11:14, 11 cze 2013

Robercie, dzięki za taki szybki odzew.
W takim razie zacznę wstępnie planować, ale ponieważ miałam połączyć to z pobytem Agaty w Polsce, to nadal pozostaje termin wrzesniowy. Początek miesiąca. Zresztą wakacje to czas wyjazdów, a czerwiec aż się roi od spotkań.
Rezerwujcie zatem początek września na wycieczkę w czasie, powrót do PRL-u
Ciekawam ilu będzie chętnych?