Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

agata_chrosc... 17:36, 11 cze 2013

Debra napisał(a)

Agato, decydujące było to, że będziesz w stolicy, że chyba mamy ochotę się spotkać po tych naszych 'nocnych Polaków rozmowach'.
Ja bym bardzo chciała, żeby takie spotkanie udało się zorganizować z Twoim udziałem. Myślę że Weronika, 'stary ROD-owiec' - bez urazy - zechce tez wesprzeć pomysł, Robert już się zgłosił, nawet jak zbierze się mała grupka, to zawsze warto.
Ogrody działkowe moga wkrótce przestać istnieć. Nie wiemy co uchwali nasz ustawodawca, a biorąc pod uwagę np. angielskie tradycje - ich ustawa o tzw, 'allotments' to koniec XIX wieku - może jednak europejskie tradycje jakoś wpłyną na myslenie naszych MPs.

Mam nadzieję, że jednak nie przestaną istnieć, tylko zostaną przeniesione na jakieś mniej dla miasta atrakcyjne tereny. W Holandii też są takie ogródki, nazywają je ogrodami ludowymi i służą uprawie warzyw i owoców, bo ogrody ozdobne prawie każdy ma przy domu. No, a le jednak te ogródki są poza dzielnicami mieszkalnymi, co najwyżej na ich obrzeżach. Sama jestem ciekawa co światli ustawodawcy wymyślą, bo nie sądze aby honor im pozwolił dowiedziec sie jak to już gdzie indziej działa i zrobić tak samo. N a pewno wymyślą coś wyjątkowego i oryginalnego
nebel 17:48, 11 cze 2013

Debra, czy nie myślisz, że "Ogrodowisko" - to nie najlepsze miejse do załatwiania tego typu spraw?
Z tego typu sprawami powinniśmy się raczej zwracac do naszych radnych i posłów, których wybieramy
Pozdrawiam.

Przetacznik 17:59, 11 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)

Mam nadzieję, że jednak nie przestaną istnieć, tylko zostaną przeniesione na jakieś mniej dla miasta atrakcyjne tereny.

Ja się nigdzie nie przenoszę, nie wyobrażam sobie tego.
Debra 18:11, 11 cze 2013

nebel napisał(a)
Debra, czy nie myślisz, że "Ogrodowisko" - to nie najlepsze miejse do załatwiania tego typu spraw?
Z tego typu sprawami powinniśmy się raczej zwracac do naszych radnych i posłów, których wybieramy
Pozdrawiam.

Załatwiania?
Trwa wymiana mysli
Wydawało mi się, że cudowną stroną Ogrodowiska jest dość swobodna właśnie wymiana myśli.

Ogrody działkowe to też ogrody, wielu z forumowiczów ma takie własnie ogrody, ich przyszłość to być lub nie być dla wielu z nas.

Twoja rada jest niezwykle budująca. Rozumiem, ze wierzysz w skuteczność inicjatyw obywatelskich
Obyś miała racje Ewo
Debra 18:16, 11 cze 2013

Agatao, Weroniko, miałam zamiar odpowiedzieć na Wasze posty, ale po wpisie Ewy straciłam impet.

Nie lubię negatywnych emocji.
nebel 18:22, 11 cze 2013

Debra napisał(a)

Załatwiania?
Trwa wymiana mysli
Wydawało mi się, że cudowną stroną Ogrodowiska jest dość swobodna właśnie wymiana myśli.

Ogrody działkowe to też ogrody, wielu z forumowiczów ma takie własnie ogrody, ich przyszłość to być lub nie być dla wielu z nas.

Twoja rada jest niezwykle budująca. Rozumiem, ze wierzysz w skuteczność inicjatyw obywatelskich
Obyś miała racje Ewo

Debra, wierzę nie wierzę, ale tak masz rację uważam, że w Polsce nie istnieje cos takiego jak 'społeczeństwo obywatelskie"
Napisałam tylko tyle, że "Ogrodowisko" to nie jest dobre miejsce na to
Debra 18:28, 11 cze 2013

nebel napisał(a)

Napisałam tylko tyle, że "Ogrodowisko" to nie jest dobre miejsce na to

Ale dlaczego i na co?

Czy zauważyłaś by nasi Gospodarze ingerowali w nasze wątki, tak jak to się dzieje na 'okropnych' forach?

Piszemy o ogrodach, ale czasem o kisążkach, obrazach, malarstwie, muzyce, Chopinie - to wszystko jest takie inspirujace
Czasem piszemy o dzieciach, kłopotach - to takie rodzinne forum.
Czasem piszemy o podróżach - to takie wzbogacające.

Nie ograniczajmy się nawzajem, bo szkoda tej atmosfery
nebel 18:45, 11 cze 2013

Dlatego, że uważam iż fora internetowe, nie służą pogłębionej dyskusji.
Tu 'króluje' przekaz 'twitterowy'
Powiedz, jak można wyrazić swój pogląd w 149 czy 179 znakach? Wszystko jedno
Ja na przykład tego nie potrafię, wyłożyć swojego punktu widzenia, na tak skomplikowany problem jaki poruszyłaś w tak krótkiej formie.
A poza tym uważam, że z tego typu sprawami powinniśmy się zacząć zwrać do osób, które wybieramy w wyborach i tak na prawdę, za to im płacimy. I powinniśmy ich z tego zacząć rozliczać.
Debra 18:51, 11 cze 2013

Chyba dzisiaj po raz pierwszy jakoś poczułam zniechęcenie - no bo jak tu się cieszyc ogrodem w tym ciągłym deszczu. Wpadłam na chwile, znowu zaczęło padać, no to sobie poszłam...

Róże juz przekwitają ;-(

zwieszają ciężkie od deszczu główki, smutny widok.

Wilgoć, komary, no mam tego dosyć

Wprawdzie pierwsze kwiaty na Firletce chalcedońskiej są

jaśmin tez się szykuje

Debra 18:56, 11 cze 2013

nebel napisał(a)
Dlatego, że uważam iż fora internetowe, nie służą pogłębionej dyskusji.
Tu 'króluje' przekaz 'twitterowy'
Powiedz, jak można wyrazić swój pogląd w 149 czy 179 znakach? Wszystko jedno
Ja na przykład tego nie potrafię, wyłożyć swojego punktu widzenia, na tak skomplikowany problem jaki poruszyłaś w tak krótkiej formie.
A poza tym uważam, że z tego typu sprawami powinniśmy się zacząć zwrać do osób, które wybieramy w wyborach i tak na prawdę, za to im płacimy. I powinniśmy ich z tego zacząć rozliczać.

Ewo, to Twoje zdanie
Każdy potrafi co innego i do głowy by mi nie przyszło ograniczać czyjąś wymianę myśli.

To, o czym piszesz w kwestii rozliczania wybranych przez nas reprezantatów Narodu, to - jak sadzę - jeszcze bardziej skomplikowana kwestia. A że mam spore doświadczenie w tej ostatniej kwestii, to nie podejmę tematu

Jak zauważyłaś zapewne - przywołana do porządku przez Ciebie - piszę o rózyczkach )))