Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Asisko_2005 22:17, 11 cze 2013

nebel napisał(a)
Dlatego, że uważam iż fora internetowe, nie służą pogłębionej dyskusji.
Tu 'króluje' przekaz 'twitterowy'
Powiedz, jak można wyrazić swój pogląd w 149 czy 179 znakach? Wszystko jedno
Ja na przykład tego nie potrafię, wyłożyć swojego punktu widzenia, na tak skomplikowany problem jaki poruszyłaś w tak krótkiej formie.

Może nie powinna się wstrącać, bo jestem tu nowa, ale mnie też poruszyło to co Nebel napisała. Wygląda to trochę tak, jakby szarogesiła się w wątku Debry i nakazywała jej, na jakie tematy, gdzie i z kim ma rozmawiać. Argumentacja w stylu '' nie poruszajcie tego tematu, bo ja tak nie potrafię bo to skomplikowane'' rozbawiła mnie do łez, pomijam już fakt, że jest na poziomie 8-latki.

Forum- jak sama nazwa wskazuje służy właśnie do wymiany poglądów osób w każdym wieku, różnym kolorze skóry i róznej narodowości. Amen.
Asisko_2005 22:19, 11 cze 2013

Zapomniałam dodać, ze moi teściowie mieli piękna działkę pracowniczą i zawsze bardzo lubiłam na niej przebywać. Rosły tam niezliczone gatunki kwiatów, ziół, warzyw a ogórki były najwspanialsze pod słońcem. Działki ROD to odskocznia dla osób mieszkających w bloku.
Debra 22:26, 11 cze 2013

To ja tak generalnie:

ogromnie dziękuję za tyle miłych słów, wsparcie i zrozumienie. I za to cenię Ogrodowisko. Moje dotychczasowe doświadczenia forumowe to jakiś koszmar. Dzisiejsza - i nie tylko - wymiana zdań pokazuje, że naprawdę jesteśmy tutaj w salonie. Pięknie ze soba dyskutujemy - pisałam już o tym pod artykułem o 'lubieniu ogrodów'.
Zwykle dyskusje na forach to przerażająca dawka agresji, napastliwości.

Dzieki wielkie!

Robercie, dzięki za pochwały moich zurawek. Ładnie rosną, to łatwe rosliny.
Co do host - ich rozpoznawanie jest bardzo trudne. Są zmienne, bardzo podobne, często maja okresowo przekłamane kolory. Zaglądałam do ciebie - bardzo ładen hosty, szczególnie ta drobniejsza - chyba tez jakaś Tiara.

Basiu, dziękuję za tę obietnicę słońca, bo zaczynam mieć dosyć wilgoci.

Ewo, miło mi, wpadaj jak najczęsciej, ja tez do Ciebie zaglądam, tylko nie zawsze coś piszę.
Zajrzałam do Mayla - rzeczywiście tanio i wygląda ładnie.

Agato
Zamiast jakichkolwiek słów

I na koniec dość przewrotnie - jeszcze raz widok na Dom Działkowca )))))

ewsyg 22:34, 11 cze 2013

Trawa włosowata różowa NEW !

Ta trawa też mnie urzekła i też ją kupiłam, kiedy ja to wszystko posadzę
Debra 22:39, 11 cze 2013

Ewo, no rzeczywiście nowość Ale nie wiem czy bym taka różową posadziła u siebie - ja mam za mało miejsca na takie eksperymenty, u Ciebie to co innego.
Przetacznik 23:02, 11 cze 2013

nebel napisał(a)
Debra, czy nie myślisz, że "Ogrodowisko" - to nie najlepsze miejse do załatwiania tego typu spraw?
Z tego typu sprawami powinniśmy się raczej zwracac do naszych radnych i posłów, których wybieramy
Pozdrawiam.

[/quote

A gdzie o tym pisać jak nie tu właśnie?
- skoro w nasze ogródki wkładamy część życia, troski, radości, wrażliwości, i sporo funduszy
- skoro dajemy naszym miastom naszą pracą i staraniem unikatowe i tworzone na świecie w każdym wolnym miejscu małe enklawy pełne kolorów, zapachów, świergotu ptaków
- skoro na tym forum pokazujemy właśnie i te ogródki
czy nie możemy sie o nie tu martwić?

Ja swój ogródek kupiłam na kredyt - wysoki dla mnie kredyt, stała się dla mnie pierwszym miejscem do którego mam blisko, gdzie jestem u siebie i nie na czyjejś łasce, gdzie mogę odetchnąć od ogromnych stresów jakie funduje życie. Jak przekraczam bramkę działek czuję się jak w nierzeczywistym świecie - centrum Warszawy a tu pięknie, ciepło radośnie... inna rzeczywistość... Z tych działek dostałam 23 lata temu bukiet groszku pachnącego a teraz miłym zbiegiem okoliczności mam tam własny kąt i uczę moje dzieci jak dbaćo truskawki,co to jest turkuć i jak pachnie lawenda.

Ogrodowisko jest żywym dowodem na to że działki to nie przeżytek, nie zbędny kaprys,to coś wartościowego i pięknego z czego miasta powinny być dumne. Dlatego warto o tym czasem wspomnieć, tak jak i warto byłoby zrobić wystawę pięknych fotografii na temat działek i działkowców, albo nakręcić o tym film.

Do radnych idą petycje i owszem ale nie tylko papier, ale i przekonanie społeczne powinno za tym stać.
barbara_kraj... 23:20, 11 cze 2013

Pięknie to ujęłaś, Weroniko Podpisuję się pod tym obiema rękoma
Debra 23:23, 11 cze 2013

nebel napisał(a)
Debra, czy nie myślisz, że "Ogrodowisko" - to nie najlepsze miejse do załatwiania tego typu spraw?
Z tego typu sprawami powinniśmy się raczej zwracac do naszych radnych i posłów, których wybieramy
Pozdrawiam.

Przetacznik napisał(a)

A gdzie o tym pisać jak nie tu właśnie?
- skoro w nasze ogródki wkładamy część życia, troski, radości, wrażliwości, i sporo funduszy
- skoro dajemy naszym miastom naszą pracą i staraniem unikatowe i tworzone na świecie w każdym wolnym miejscu małe enklawy pełne kolorów, zapachów, świergotu ptaków
- skoro na tym forum pokazujemy właśnie i te ogródki
czy nie możemy sie o nie tu martwić?

Ja swój ogródek kupiłam na kredyt - wysoki dla mnie kredyt, stała się dla mnie pierwszym miejscem do którego mam blisko, gdzie jestem u siebie i nie na czyjejś łasce, gdzie mogę odetchnąć od ogromnych stresów jakie funduje życie. Jak przekraczam bramkę działek czuję się jak w nierzeczywistym świecie - centrum Warszawy a tu pięknie, ciepło radośnie... inna rzeczywistość... Z tych działek dostałam 23 lata temu bukiet groszku pachnącego a teraz miłym zbiegiem okoliczności mam tam własny kąt i uczę moje dzieci jak dbaćo truskawki,co to jest turkuć i jak pachnie lawenda.

Ogrodowisko jest żywym dowodem na to że działki to nie przeżytek, nie zbędny kaprys,to coś wartościowego i pięknego z czego miasta powinny być dumne. Dlatego warto o tym czasem wspomnieć, tak jak i warto byłoby zrobić wystawę pięknych fotografii na temat działek i działkowców, abo nakręcićo tym film.

Do radnych idą petycje i owszem ale nie tylko papier, ale i przekonanie społeczne powinno za tym stać.

Oj Weroniko, dziekuje Ci za te słowa. Szczególnie to zdanie: ' Jak przekraczam bramkę działek czuję się jak w nierzeczywistym świecie ...'
Bo ja za każdym razem kiedy własnie przekraczam te granicę - wielkie betonowe miasto/zielona oaza - mam wrażenie, że zostawiam za soba wszelkie zło tego swiata.

I dlatego, zróbmy koniecznie spotkanie Ogrodowiska w ROD - zrobimy masę zdjęć, będa tu na Forum, pokażemy jak wyglądają ogrody działkowe, że to nie slumsy, że to wypieszczone ogródki z roslinami, jakich nie ma w niejednym ogrodzie.
jotka 23:23, 11 cze 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Pięknie to ujęłaś, Weroniko Podpisuję się pod tym obiema rękoma

Masz już Weroniko dwa podpisy
barbara_kraj... 23:27, 11 cze 2013

Ja już gdzieś napisałam, że działka to moje życie!