Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

AgnieszkaW 19:00, 11 cze 2013

Debro, od jutra podobno bez deszczu, więc wszyscy będziemy się cieszyć kwiatami. Różyczki na pewno jeszcze zakwitną nie raz. Pozdrawiam
Debra 19:00, 11 cze 2013

I dawno nie pokazywane hosty i żurawki, nieco skrywane

Abiqua Moonbeam z dziura od gradu, obok zurawka Green Spice

Golden Tiara

Palace Purple

Obsydian, te kropki to nie dziury, tylko tak wygladaja krople dezczu ...

Marmalade
Robertop 19:47, 11 cze 2013

Debro, hosty i żurawki ekstra. Ja mam tylko jedną żurawkę, kilka jedzie do mnie kurierem. Jak dojadą pochwalę się Dzisiaj kupiłem hosty i szalwie (u mnie w wątku). Niestety nie znam nazw
Robertop 19:57, 11 cze 2013

Debra napisał(a)

Ale dlaczego i na co?

Czy zauważyłaś by nasi Gospodarze ingerowali w nasze wątki, tak jak to się dzieje na 'okropnych' forach?

Piszemy o ogrodach, ale czasem o kisążkach, obrazach, malarstwie, muzyce, Chopinie - to wszystko jest takie inspirujace
Czasem piszemy o dzieciach, kłopotach - to takie rodzinne forum.
Czasem piszemy o podróżach - to takie wzbogacające.

Nie ograniczajmy się nawzajem, bo szkoda tej atmosfery

Debra, popieram Twoje zdanie. Jesteśmy na forum, żeby wymienić między sobą doświadczenie i wiedzę. Nie zawsze musimy się ze sobą zgadzać.

Ewo, nikt na forum niczego nie załatwi, bo to nie miejsce na to i polityki w to nie mieszajmy. Debra tylko zwróciła uwagę na pewien problem. A każdy co z tym zrobi, to jego sprawa.
barbara_kraj... 20:37, 11 cze 2013

Debra napisał(a)

Ogrody działkowe to też ogrody, wielu z forumowiczów ma takie własnie ogrody, ich przyszłość to być lub nie być dla wielu z nas.

Kto ma swój wlasny, często kilkunastoarowy ogród, nigdy nie będzie w stanie zrozumieć chęci posiadania skrawka ziemi przez tych, których na to nie stać lub tych, którzy kochają przyrodę i chcą z nią na codzień obcować. Dlatego działki nie mogą być zlikwidowane.

Debro, od jutra ma być słońce!
ewsyg 21:54, 11 cze 2013

Nigdy nie miałam działki pracowniczej, ale za domem, w którym mieszkam są takie działki. Bywam tam bo koleżanka ma tam swoje królestwo. Coś cudownego. Prawie wszędzie widać miłość do tego miejsca na ziemi. I tak jak wcześniej wspomniałam ja Was rozumiem i oburzam się na samom myśl, że dla komercji chcą ludziom zabrać to co tak ukochali. Ten świat idzie w złym kierunku, tylko many, many, many, wszystkie chwyty dozwolone i byle na skróty. Uważam, że to dobre miejsce, przecież nie dotyczy schabowego tylko ziemi, w której rosną rośliny.
ewsyg 21:56, 11 cze 2013

Lubię do Ciebie wpadać Debra. Cieszę się, że jutro będę mogła popracować na działce, że matka natura ma się nad nami zlitować. Porobiłam zakupy nowych roślinek.
agata_chrosc... 22:04, 11 cze 2013

Właściwie już napisałam krótki post w odpowiedzi na post Nebel, ale pilnie musiałam oddalic się od komputera i to na dłużej i w końcu posta nie wysłałam. No to teraz na koniec - niby co i z kim Debra maiłaby załatwić w sprawie działek? Rozmawiamy sobie bo ten akurat temat interesuje wiele osób,a już Debrę w szczególności, bo akurat jej wątek dotyczy działki będącej częścią ROD. To tak w szczególe. A w ogóle to nie ma społeczeństwa obywatelskiego bez wymiany zdań, otwartej dyskusji i najważniejsze - zainteresowania obywateli otaczającym ich światem i jego sprawami. W swoim wątku wiele razy pisałam o tym i prowadziliśmy dyskusje z wieloma osobami czy i co mozna zrobic w sprawach, które nas dotyczą a z jakiegoś powodu denerwują czy wręcz irytują. Myślę Nebel, żee i Ciebie sprawa ROD interesowac powinna bo jest sprawą ważną dla większości miast w Polsce i sporej grupy obywateli. Jeśli nikogo nic nie obchodzi albo uważają że nie warto gadać bo i co gorsza robić bo to nic nie zmieni, to demokracja i wybory sa tylko fasadą a tak zwani reprezentanci zwykłymi darmozjadami, zajętymi własnymi sprawami,a nie sprawami swoich wyborców. Tak sie złożyło, ze mieszkam w kraju, który ma ogromne tradycje demokratyczne (choć jest monarchią) i na co dzień obserwuję jak lokalna społecznośc jest zaangażowana w ważne dla niej sprawy. To samo dzieje sie na poziomie prowincji i kraju. Więc moze nie zamykajmy sobie na wzajem ust tylko wręcz przeciwnie - rozmawiajmy i róbmy coś, jeśli uważamy, ze powinno być inaczej niż jest.
Przepraszam, ale trochę się uniosłam.
agata_chrosc... 22:10, 11 cze 2013

a teraz o pogodzie - Debra, ja Cię rozumiem! Ja miałam chwilę zwątpienia tak z miesiąc temu chyba kiedy temperatura utrzymywała sie na poziomie max 10C, wiało i lało. Pogoda w tym roku to jest jakiś wybryk natury i trzeba to jakoś przetrzymać. Moje róże w ogóle jeszcze nie kwitną ( z wyjątkiem jednego kwiatka) co jest paranoja jakaś. Wczoraj było w nocy 4C. W czerwcu! No ja pamiętam na Mazurach czerwcowe noce kiedy się na golasa w jeziorze kąpało! To musi jakoś przejść i być normalnie wreszcie
ewsyg 22:11, 11 cze 2013

Debra, czarna trawa, konwalnik można tanio kupić w sklepie Mayla . Ja też go nabyłam