Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Przetacznik 20:27, 12 cze 2013

Tawlina czy sumak?
U mnie sporo takich samych dzwonków jak i u Ciebie będzie, lubię je, niedługo zakwitną.
Debra 20:51, 12 cze 2013

Jeśli sumak, to octowiec i nie należy wpadać w panikę

http://drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/sumak/sumak_octowiec/sumak_octowiec.php

Wręcz przeciwnie, śliczny jest zawsze. Ekspansywnych roslin to się nie boję. Mam nawłoć kanadyjską w ogrodzie
Debra 20:52, 12 cze 2013

Przetacznik napisał(a)
Rozumiem Cię Debro, kiedyś z likwidowanych działek pióropusznik pod okno bloku przeniosłam, ludzie podjeżdżali tam samochodami z łopatami i brali co mogli...

No to dokładnie jak ja dzisiaj
Przeciez te rosliny i tak zostaną zniszczone.

Aha, jeszcze dwie mahonie wykopałam.
Przetacznik 20:54, 12 cze 2013

i dobrze, przynajmniej nie zostaną zmarnowane, moje paprocie żyją nadal
agata_chrosc... 18:37, 13 cze 2013

Widok opuszczonych drzew i truskawek w trawie to bardzo przygnębiająca rzecz. Kiedyś byłam na mazurach i od czasu do czasu jeździliśmy konno po okolicy i kiedyś trafiliśmy na opuszczoną wieś w środku lasu prawie. Dosłownie ze cztery chałupy i wokół nich sady, jakieś krzewy, wszystko zarośnięte trawa po pachy. Ni e wiem dlaczego zawsze w tym miejscu zapadała cisza - nikt jakos nie miał nic do powiedzenia, za to wszyscy patrzyli na to meijsce z jakimś takim szacunkiem zmieszanym z lękiem. Natychmiast przychodza na myśl Ci ludzie, którzy posadzili te opuszczone drzewa - jak je sadzili, jak o nie dbali i jak je zostawili. To chyba taki archetyp.
pozdrawiam
ewalm 19:03, 13 cze 2013

Debra napisał(a)

A tu taka niespodzianka

No widzisz!
I cieszy, prawda? Świat nie jest taki okropny jakby to zasem z netu wynikało.
Debra 19:40, 13 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)
Widok opuszczonych drzew i truskawek w trawie to bardzo przygnębiająca rzecz. Kiedyś byłam na mazurach i od czasu do czasu jeździliśmy konno po okolicy i kiedyś trafiliśmy na opuszczoną wieś w środku lasu prawie. Dosłownie ze cztery chałupy i wokół nich sady, jakieś krzewy, wszystko zarośnięte trawa po pachy. Ni e wiem dlaczego zawsze w tym miejscu zapadała cisza - nikt jakos nie miał nic do powiedzenia, za to wszyscy patrzyli na to meijsce z jakimś takim szacunkiem zmieszanym z lękiem. Natychmiast przychodza na myśl Ci ludzie, którzy posadzili te opuszczone drzewa - jak je sadzili, jak o nie dbali i jak je zostawili. To chyba taki archetyp.
pozdrawiam

Agato, jak ja cenię te Twoją intuicyjną wrażliwość, umiejetność uchwycenia istoty sprawy, chociaz przeciez nie do końca potrafię, mogę opisać rzeczy, o których piszę.

Ja wczesniej doznawałam podobnych refleksji przemieszanych z jakimś dziwnym żalem podczas aukcji w Anglii. Planując urządzenie na nowo mieszkania w Polsce, zakochawszy się w stylu 'period leaving', style łączącego stare z nowym, namiętnie uczestniczyłam w aukcjach staroci, organizowanych przez rozmaite domy aukcyjne w całej Anglii.
Była to też wspaniała okazja do wędrówek, szczególnie po Surrey, mojej ukochanej części Anglii.
Zdarzało się, a nawet było to normą, że sprzedawane przedmioty pochodziły z likwidowanych domów osób zmarłych.
Kiedyś wręcz poraziło mnie biureczko, w którego szufladach było wszystko co jego dawny właściciel tam przechowywał.
W jednym z biurek, które kupiłam, (siedzę przy nim aktualnie natrafiłam po kilku latach na ukryte w czeluściach zdjęcia rodzinne i srebrną łyżeczkę z monogramem.
W innych przypadkach - np pudełko na drobiazgi, wszystkie broszki,z apinki, sznureczki jego właścicielki.
Kiedys aukcja była bezpośrednio w takim opróżnianym domu. W jednym z pokoi 'walały' sie albumy pełne rodzinnych zdjęć, nawet nie były na sprzedaż, leżaly jakby przygotowane do wyrzucenia....

Marność nad marnościami to nasze życie
Debra 19:41, 13 cze 2013

ewalm napisał(a)

No widzisz!
I cieszy, prawda? Świat nie jest taki okropny jakby to zasem z netu wynikało.

Ewo, cieszy przeogromnie, ale ja to widzę raczej jako wyjątek potwierdzający regułę, niestety.
Bezimienność, anonimowość sieci rodzi, wyzwala straszliwe potwory
Robertop 20:18, 13 cze 2013

Debra napisał(a)

Ewo, cieszy przeogromnie, ale ja to widzę raczej jako wyjątek potwierdzający regułę, niestety.
Bezimienność, anonimowość sieci rodzi, wyzwala straszliwe potwory

Dlatego, tyle Ogrodowiskowych spotkań My będziemy mieli okazję poznać sie we wrześniu
Debra 20:25, 13 cze 2013

Robertop napisał(a)

Dlatego, tyle Ogrodowiskowych spotkań My będziemy mieli okazję poznać sie we wrześniu

Masz rację Robercie! bardzo trafne spostrzeżenie.

Co do września - mam absolutnie zielone światło od Zarządu naszego Ogrodu. Dom Działkowca do pełnej dyspozycji, zwiedzanie ogrodów z przewodnikiem, otwarte ogrody i właściciele opowiadający o swoich roslinach, częstujacy zbiorami (wrzesień!), grill i długie Polaków rozmowy....

Napisałam do Danusi z prośbą o zgodę na utworzenie nowego wątku poswięconego spotkaniu, czekam na odpowiedź i potwierdzenie, że SAMA SZEFOWA - jka czas pozwoli - też może weźmie udział.

Może być naprawdę ciekawie.