Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kraina Czarów w fazie projektów

Kraina Czarów w fazie projektów

agatanowa 14:56, 21 sie 2013

Może tę odmianę pstrokatą 'Star showers', którą u mnie proponowałeś.
AlicyaLK 15:10, 21 sie 2013

Agata, chodzi Ci o pstrokaty winobluszcz, tak? widziałam u Ciebie i właśnie zastawiałam się, czy u siebie go gdzieś nie wrzucić, ale zimozielone trzmieliny mnie bardziej przekonują, tylko właśnie pytanie zasadnicze, czy dadzą radę
agatanowa 15:17, 21 sie 2013

Też wybrałabym to, co zimozielone. Trzmielina w ogóle mi się podoba, wizualnie zwłaszcza ta variegata, zielona, oraz co do właściwości: potrafi się wspinać.. Dopóki nie spróbujesz, nie będziesz wiedzieć.
Loosiuu 15:25, 21 sie 2013

Pstrokaty na suchym stanowisku może niezbyt ciekawie wyglądać, bo białe liście są wrażliwsze, ale zielony da sobie radę ze spokojem
Loosiuu 15:27, 21 sie 2013

Trzmielinę kiedyś bardzo lubiłem, ale potem zauważyłem, że opuchlaki ją uwielbiają i jest wrażliwa na suszę. U mnie pod sosnami nie chce rosnąć w ogóle. Jest to roślina piękna, ale jakoś nie lubi chyba rosnąć w moim ogrodzie
agatanowa 15:31, 21 sie 2013

Loosiuu napisał(a)
Pstrokaty na suchym stanowisku może niezbyt ciekawie wyglądać, bo białe liście są wrażliwsze, ale zielony da sobie radę ze spokojem

A z czego wynika większa wrażliwość białych liści?
AlicyaLK 16:21, 21 sie 2013

Aaaa to Agnieszka pisała o trzmielinie.... wszystko pokręciłam
OK, czyli zwykły pod świerki, a biały w inne miejsce... tylko trzeba takowe znaleźć
Loosiuu 18:49, 21 sie 2013

agatanowa napisał(a)

Białe przypala słońce czasami, a w miejscach suchych są jeszcze bardziej na to narażone. Gdyby rósł pod świerkami miałby sucho.

O wilku mowa...Właśnie wróciłem z ogrodu, bo przycinałem winobluszcz wchodzący na tuje. W trakcie cięcia znalazłem gałązkę z mutacją co miała biało nakrapiane liście. Mało było tej bieli, ale i tak fajnie Jak się ukorzeni to będzie gdzieś bardziej wyeksponowana Jakie było moje zaskoczenie kiedy to zobaczyłem!
AlicyaLK 08:56, 22 sie 2013

Filip, mnie to mu nadmiar słońca nie grozi
kachat 09:58, 22 sie 2013

agatanowa napisał(a)

Białe liście mają mało chlorofilu (zielony barwnik), który m.in. chroni liście przed szkodliwym promieniowaniem UV od słońca. Tak jak u człowieka - ja masz jasną skórę i mało w niej melaniny, to się szybciej poparzysz, niż murzyn czy osoba już mocno opalona Brak chlorofilu powoduje, że promienie UV nie są przez niego pochłaniane i neutralizowane (zamieniane w czasie fotosyntezy w energię i ciepło), i wzbudzają część cząsteczek w liściach powodując powstawanie wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek (w skutek czego następuje rozkład komórek, części liścia brunatnieją/schną/wykruszają się... )