Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kraina Czarów w fazie projektów

Kraina Czarów w fazie projektów

AlicyaLK 10:04, 22 sie 2013

kachat napisał(a)

Białe liście mają mało chlorofilu (zielony barwnik), który m.in. chroni liście przed szkodliwym promieniowaniem UV od słońca. Tak jak u człowieka - ja masz jasną skórę i mało w niej melaniny, to się szybciej poparzysz, niż murzyn czy osoba już mocno opalona Brak chlorofilu powoduje, że promienie UV nie są przez niego pochłaniane i neutralizowane (zamieniane w czasie fotosyntezy w energię i ciepło), i wzbudzają część cząsteczek w liściach powodując powstawanie wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek (w skutek czego następuje rozkład komórek, części liścia brunatnieją/schną/wykruszają się... )

to się zrobiło mądrze w Krainie Czarów Dzięki Kachat za wyjaśnienie
szarlotka 10:14, 22 sie 2013

A może pod tą trzmielinę dać lawendę skoro to słoneczne miejsce? a wczesną wiosną białe tulipany
kachat 10:14, 22 sie 2013

Sorry AlicyaLK, nie mogłam się powstrzymać, wiń Agatę

A w temacie, to żółte z fioletem bardzo ładnie wygląda, więc pomysł szarlotki wydaje się być całkiem fajny Żółta trzmielina plus lawenda... No chyba, że znowu się pogubiłam i w międzyczasie kolor branej pod uwagę trzmieliny się zmienił
AlicyaLK 10:39, 22 sie 2013

kachat napisał(a)

A w temacie, to żółte z fioletem bardzo ładnie wygląda, więc pomysł szarlotki wydaje się być całkiem fajny Żółta trzmielina plus lawenda... No chyba, że znowu się pogubiłam i w międzyczasie kolor branej pod uwagę trzmieliny się zmienił

Kachat, nie, no dobrze - dziekujemy Kolor nie jest był brany pod uwagę Kiedyś chciałam lawendę, ale zrezygnowałam... mam ją w doniczkach, a do gruntu chyba raczej sadzić nie będę ze względu na kolor fioletowy Ogród ma być biało zielony Bardzo chcę trawy frosted curls i szukałam dla nich miejsca... wydaje mi się, że to jest całkiem fajne.

Szarlotko, o białych tulipankach myślałam Tylko mam wielki dylemat, czy je tam dosadzić, czy pójść w minimalizm i niech to będą tylko trawy i trzmieliny... Może Filip coś doradzi?
agatanowa 11:01, 22 sie 2013

kachat napisał(a)

mea culpa
kachat na katedrę!

bardzo Ci dziękuję, zamiast sobie wygooglować, to zadaję głupie pytania w wątkach innych osób
AlicyaLK 11:06, 22 sie 2013

agatanowa napisał(a)

mea culpa
kachat na katedrę!

bardzo Ci dziękuję, zamiast sobie wygooglować, to zadaję głupie pytania w wątkach innych osób

no i dobrze ja bym nie googlowała, a tak się dowiedziałam
agatanowa 11:08, 22 sie 2013

czuję się rozgrzeszona
iwka 14:51, 22 sie 2013

Dwa dni i dobrnęłam do końca
Podziwiam i podziwiam wielkie zmiany.
Ja też mam u siebie ogromne świerki. Panowie z elektrowni co jakiś czas obcinają czubki bo linie zaczepiają. Nie jest łatwo z tak wielkimi drzewami, ale jak się chce to można. Ja swoje polubiłam już dawno, mimo iż dużo kolek i sprzątania. Pod wpływem ogrodowiska wzięłam się właśnie za porządkowanie rabaty w moim lasku

Pozdrawiam
AlicyaLK 15:23, 22 sie 2013

iwka napisał(a)
Dwa dni i dobrnęłam do końca
Podziwiam i podziwiam wielkie zmiany.
Ja też mam u siebie ogromne świerki. Panowie z elektrowni co jakiś czas obcinają czubki bo linie zaczepiają. Nie jest łatwo z tak wielkimi drzewami, ale jak się chce to można. Ja swoje polubiłam już dawno, mimo iż dużo kolek i sprzątania. Pod wpływem ogrodowiska wzięłam się właśnie za porządkowanie rabaty w moim lasku

Pozdrawiam

Witaj, Iwka - dzięki za odwiedziny i wytrwałość w czytaniu Jestem ciekawa, co masz posadzone pod świerkami i jak rośnie. Masz tu na O. swój wątek, bo w podpisie nie ma...
iwka 18:10, 22 sie 2013

Nie mam swojego wątku. Na razie tylko podglądam inne piękne ogrody, czytam i próbuję zrobić coś u siebie. Ciężko idzie, bo przez prawie dziesięć lat sadziłam co popadnie bez żadnego składu i ładu. Świerki na działce już rosły ale były jeszcze małe jak zamieszkaliśmy, a teraz takie kolosy. Szczerze mówiąc to mi tam nic nie chciało rosnąć. Były tam już różne rośliny, namiastka skalniaka też. I nic mi się nie podobało i co roku od nowa. Ale tak to jest jak człowiek się nie zna a wydaje mu się, że jest inaczej . Miejsce to jest z trzech stron obrośniete świerkami, tak w literę U. Słońce dochodzi tylko od wschodniej strony ale i tak jest go niewiele. Mam nadzieję, że na ogrodowisku coś podpatrze i w końcu ta rabata będzie jakoś wyglądała.