Cześć,
W tym roku postanowiłam tak naprawdę zadbać o nasz ogród, który prowadzę (raczej nieudolnie i chaotycznie

) od 3 lat. Teraz skupiam się na zdobyciu konkretnej wiedzy, aby ogród w końcu wyglądał pięknie okrągły rok. Mam 3 rabaty, które chciałabym zmodyfikować, jeżeli to możliwe - z Waszą pomocą

Przejrzałam ten wątek od początku (oraz kilka innych), zaczerpnęłam trochę inspiracji i oto co udało mi się stworzyć na jednej z nich.
Rabata przy bramie, słońce zagląda tu raczej po południu. W tym momencie rośnie tu barwinek oraz kilka host - te rośliny przesadzę w inne miejsce. Gdzieś w innym wątku znalazłam sugestię Pani Danusi odnośnie nasadzeń pod starymi tujami, gołymi od dołu.
Z tyłu 2 derenie Ivory Halo, przed nimi na środku rabaty hortensja bukietowa Limelight lub Silver Dollar a na obwódce tawułka astilbe. W zasadzie to połączenie mi się podoba, ale może ktoś miałby jeszcze jakieś propozycje, co mogłabym posadzić na obrzeże rabaty zamiast tawułki? Czy tuje należałoby jeszcze troszeczkę 'podgolić', aby dać przestrzeń dereniom?
Zastanawiam się też czy jedna hortensja wystarczy, czy powinnam coś jeszcze dosadzić po bokach? Czy są jakieś trawy, które wpasowałyby się w tę przestrzeń?
A może ktoś mógłby zaproponować zupełnie inną aranżacje tej rabaty?
Myślałam nad wycięciem tuj i posadzeniem drzewa np. magnolii, ale nie wiem czy to ma sens?
Będę wdzięczna za Wasze rady!
Magda
ps. Ogrodowisko jest moim odkryciem roku - kopalnia rzetelnej wiedzy! Żałuje tylko, że tak późno tu trafiłam