Agata - moje linki do powojnika (w moim wątku str. 173) kupiłam w Casto czy Obi..., i one są cieńsze od tych przy bukach. Przy powojniku mają ok.2mm, przy bukach 4mm. Linki kupował eM w sklepie z art. metalowymi, sklep stacjonarny.
Mocowanie u Titchamrsha było bezpośrednio do ściany na wystających (trochę ozdobnych) śrubach/dyblach... rozstaw linek dość szeroki. Pionowy rozstaw powodował, że linki nie zwieszały się pod ciężarek krzewu a poszczególne gałązki mogły być mocowane do np. co drugiej, trzeciej linki, co nie było dla niej zbyt dużym balastem.
Agata - znalazłam takie coś...pewnie widziałaś, ale może coś jeszcze wylookasz
klik 1,
klik 2
Moja obawa nie wynika jednak z tego, że linka nie utrzyma ciężaru, ale czy z pionowej linki pęd nie będzie zjeżdżał? Bo ja mam powojnik... sam się pnie w górę, a róża nie ma czepnych listków. Linka w pionie, pęd w poziomie...Jak zatem taki pęd przymocować... Z drugiej strony róże mają dość sztywne pędy... Telewizja, telewizją... trzeba zachować zdrowy rozsądek
A może podpytaj Danusi... ona widziała wiele takich pięknych ścian w Anglii... może zna jakoś metodę?