Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 09:53, 27 kwi 2014

wiunia napisał(a)
Agatko dzieje się u Ciebie, że hej ! Zdjęcia roślin piękne, zakupy również ! Pozdrawiam serdecznie i pomalutku zmierzam w stronę sypialni, bo mi się literki już przestawiają, a rano o 7 pobudka! Miłej niedzieli Ci życzę

wiunia dziękuję, Tobie również zyczę dobrej niedzieli

u nas dzis na szczeście nie pada (wczoraj cały dzien i pół nocy), choć niebo ciężkimi chmurami się zwiesza, mam wrażenie, że tuz nad dachem domu
gusiarz 17:16, 27 kwi 2014

U nas było nawet ładnie...nawet poleżałam na tarasie, ale niestety, deszcz w końcu sobie przypomniał o nas
Agata - pytałaś kiedyś jak mocować róże do ściany domu. Niedawno oglądałam program z Alanem Titchmarsh (może kojarzysz - to prezenter programów ogrodniczych w UK) i pokazywał linki mocowane do ściany... coś podobnego do linek przy moim powojniku.
Dziękuję bardzo za miłe słowa u mnie - miłego popołudnia
Mala_Mi 22:00, 27 kwi 2014

Agata... moje golasy różane ładniejsze i lepsze niż te kupowane w doniczkach .. to taka dygresja, a rodki cudniaste.. piękna para królewska.. a i ten bez korony jest fajny.... nie wszystko musi mieć kopułę liści od dołu do góry
agatanowa 09:22, 28 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)
Agata... moje golasy różane ładniejsze i lepsze niż te kupowane w doniczkach .. to taka dygresja, a rodki cudniaste.. piękna para królewska.. a i ten bez korony jest fajny.... nie wszystko musi mieć kopułę liści od dołu do góry

To ja zaraz zmienię zamówienie chyba Bo Ania MOnte to samo potwierdza
agatanowa 09:29, 28 kwi 2014

gusiarz napisał(a)
U nas było nawet ładnie...nawet poleżałam na tarasie, ale niestety, deszcz w końcu sobie przypomniał o nas
Agata - pytałaś kiedyś jak mocować róże do ściany domu. Niedawno oglądałam program z Alanem Titchmarsh (może kojarzysz - to prezenter programów ogrodniczych w UK) i pokazywał linki mocowane do ściany... coś podobnego do linek przy moim powojniku.
Dziękuję bardzo za miłe słowa u mnie - miłego popołudnia

Aga, dziękuje bardzo U Ciebie w watku zadałam pytanie.
gusiarz 10:47, 28 kwi 2014

Agata - moje linki do powojnika (w moim wątku str. 173) kupiłam w Casto czy Obi..., i one są cieńsze od tych przy bukach. Przy powojniku mają ok.2mm, przy bukach 4mm. Linki kupował eM w sklepie z art. metalowymi, sklep stacjonarny.
Mocowanie u Titchamrsha było bezpośrednio do ściany na wystających (trochę ozdobnych) śrubach/dyblach... rozstaw linek dość szeroki. Pionowy rozstaw powodował, że linki nie zwieszały się pod ciężarek krzewu a poszczególne gałązki mogły być mocowane do np. co drugiej, trzeciej linki, co nie było dla niej zbyt dużym balastem.

Agata - znalazłam takie coś...pewnie widziałaś, ale może coś jeszcze wylookasz klik 1, klik 2

Moja obawa nie wynika jednak z tego, że linka nie utrzyma ciężaru, ale czy z pionowej linki pęd nie będzie zjeżdżał? Bo ja mam powojnik... sam się pnie w górę, a róża nie ma czepnych listków. Linka w pionie, pęd w poziomie...Jak zatem taki pęd przymocować... Z drugiej strony róże mają dość sztywne pędy... Telewizja, telewizją... trzeba zachować zdrowy rozsądek

A może podpytaj Danusi... ona widziała wiele takich pięknych ścian w Anglii... może zna jakoś metodę?

agatanowa 14:55, 28 kwi 2014

Aga, wielkie dzięki Też tak sobie juz googlowałam. Chciałam od praktyków się dowiedzieć po prostu.
Na kolumnę to raczej na pewno dam bezpośrednio na mur za pomocą pojedynczych uchwytów pewnie, bo tam i tak przewiewnie, a na ścianę od południa... to dalej myślę
kasiek 18:45, 28 kwi 2014

Rodki piekne egzemmplarze - koniecznie posadż i pokaż jak się prezentują!
agatanowa 21:54, 28 kwi 2014

Potrzebuję szybkiej pomocy w okresleniu, co dolega sadzonce jasminowca złotolistnego aureus, proszę o pomoc, zdjęcia

monteverde 23:41, 28 kwi 2014

To od zimna, może stał w przeciągu i przymroziło go troszeczkę w moim czasami też takie listki były, zrzuci je i młode już będą oki
mój jest po lewej stronie zdjęcia
koniec kwietnia 2013r.