Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mathildis 23:13, 28 maj 2015

oj, ja chyba tez w te tiarelki zainwestuję... piękne i niekłopotliwe

edit: powiadasz, że wolisz rude??? to zajrzyj może chociaż tego rudzielca przygarniesz
kachat 23:26, 28 maj 2015

Anka, takiego rudzielca to ja z wielką chęcią wezmę Tylko sama jedna by się nudziła u mnie - jak już, to całą rudzielcową rodzinkę poproszę

A tiarelki niezmiernie polecam, właśnie widziałam że u Mariusza tiarelkowe ślicznoty, jak nic wyglądające jak grzybki halucynogenne, też pięknie rosną - i kolejna roślinka na listę chciejstw dopisana Tiarella Iron butterfly, mniam
ziele 06:39, 29 maj 2015

Prześliczna. A spójrz na Pink Skyrocket.
Agatek 08:18, 29 maj 2015

Ja też nie wiem co to za sadzonki, może to jakiś chwaścik
a tiarelki super, może też sobie taką sprawię
kachat 12:56, 29 maj 2015

Pink skyrocket też boska, bardzo podobna zresztą do tamtej Żelaznej Fajnie wyglądają, chyba się skuszę na kilka i posadzę gdzieś przy kamieniu, jak takie grzybki magiczne Tylko żeby one takie różowawe cały czas były... Chyba potem takie zwyklejsze białe się robią.

Agata, takich chwaścików jeszcze nie miałam, raczej coś się wysiało z tego, co już u mnie rośnie, albo z warzywnika. Rzodkiewkę podejrzewam, ale żeby w lesie była 10 razy większa od tej w warzywniku..??
Toszka 13:26, 29 maj 2015

Kasiu, czy możesz na pw dać namiar skąd można kupić nicienie.
kachat 13:42, 29 maj 2015

Toszko, nicienie można i na alledrogo dostać, pewnie stamtąd bym brała albo bezpośrednio od producenta albo osobiście od dystrybutora w Warszawie, ale jeszcze nie wiem, czy mają/będą mieli na stanie. Z tego, co widziałam, to wszędzie są w tej samej cenie - 105zł za mniejsze opakowanie na 100m2 plus wysyłka kurierska 20-25zł zależnie od sklepu.

Tylko ponoć nicienie są najskuteczniejsze późnym latem w okolicach sierpnia-września. To dość spory wydatek, i się waham, czy teraz kupować. Teraz bym mogła co najwyżej z paroma osobami na spółkę kupić, a na jesieni to już się poświęcę i jak chętnych nie będzie to tylko dla siebie wezmę. Nicienie trzeba od razu wykorzystać, więc opcja kupienia teraz i przechowania częściowo do jesieni odpada
Toszka 16:11, 29 maj 2015

100m to dla mnie mało. Dlatego nie zawracam ci głowy dzieleniem się.
Na drugi raz jak zobaczysz opuchlaki w doniczce to można skutecznie je ubić mocząc całą bryłę korzeniową z doniczką np. w Decisie.
kachat 16:50, 29 maj 2015

Toszko, nicieni na 100 metrów kwadratowych powierzchni ogrodu to dla ciebie za mało..?? Przecież pod jednym rodkiem to jest jakiś 1 metr, to takie jedno opakowanie nicieni by wystarczyło na 100 dużych rododendronów... A może pod truskawki potrzebujesz..? Wybacz, w sumie nie dopytałam, a możesz mieć uprawę truskawek

Przy Warszawie w Broniszach ponoć mogą mieć od ręki ten Larvanem, a poza tym to chyba tylko internetowo trzeba zamawiać.
Tess 18:24, 29 maj 2015

Larvanem kupowałam w sklepie z chemią ogrodniczą, który jest na giełdzie na Broniszach. Minus takiego kupowania - musiałam zamówić osobiście. Osobiście, bo trzeba dać zadatek, bo ktoś kiedyś zamówił i nie odebrał i sprzedawca się teraz asekuruje. No i odebrać też trzeba osobiście.