Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

kachat 23:46, 26 maj 2015

O, dzięki Gocha! Spróbuję z tym popiołem Coraz więcej roślin mam dziurawych, liście w koronkę ozdobną powycinane, ale tylko języczki aż tak zasmakowały ślimakom że do ostatniego skrawka liścia je zeżarły...
ziele 23:51, 26 maj 2015

A tę języczkę to jaką miałaś? Przewalskiego czy pomarańczową?
ziele 23:53, 26 maj 2015

kachat napisał(a)
Aniu ziele, a więc tak - pod tiarelle skopałam lekko mój leśny piach i dosypałam trochę (wiaderko na polankę długości metra i szerokości 40cm) ziemi takiej czarnej gliniastej oraz troszkę ziemi torfowej z worka. Warstwa może pół centymetra tej lepszej ziemi była, a tiralle rosną jak na drożdżach. I wypełzają już poza obszar ulepszony i normalnie w mom kwaśnym piachu się kotwiczą korzonkami.

Podlewasz ją? czy zostawiłaś "na pastwę losu"? Chodzi mi o tiarellę.
malgorzata_s... 23:54, 26 maj 2015

Kiedyś rozstawiałam ślimakom spod ki z piwem i skorupy z arbuza. Wieczorem się złaziły do smakołyków i łatwiej było je zbierać.Latałam z latarka i wyłapywałam.
kachat 00:00, 27 maj 2015

ziele napisał(a)
A tę języczkę to jaką miałaś? Przewalskiego czy pomarańczową?
Pomarańczową - dwie sztuki o takich ładnych ciemniejszych bordowawych liściach Tak pięknie wiosną świeżutkie listki wypuściły, przyjeżdżam po tygodniu, a tam o, tłuste nażarte ślimaki zamiast liści... Może jeszcze odbiją...
ziele 00:01, 27 maj 2015

U mnie wprost uwielbiają tę pomarańczową. Ale jakoś się broni bo sporo jej jest.
kachat 00:03, 27 maj 2015

A co do tiarelli, to nie podlewam - żadnych roślin w lesie nie podlewam, tylko kwiatki blisko domu i te na mocnym słońcu, tak od czasu do czasu
kachat 00:05, 27 maj 2015

Gocha, dzięki, i tego też spróbuję - może wszystkie za jednym zamachem wyłapię i będzie spokój Mam wysyp winniczków, tych takich małych ślimaczków ze skorupkami w paski no i oczywiście pomarańczowych bezdomkowców. Chyba wszystkie gatunki mi się zlazły.
ziele 00:07, 27 maj 2015

kachat napisał(a)
A co do tiarelli, to nie podlewam - żadnych roślin w lesie nie podlewam, tylko kwiatki blisko domu i te na mocnym słońcu, tak od czasu do czasu

W takim razie, to wymarzona roślina pod moje dęby. Rozsiewa się też przez nasiona?
kachat 00:08, 27 maj 2015

ziele napisał(a)
U mnie wprost uwielbiają tę pomarańczową. Ale jakoś się broni bo sporo jej jest.
Mojej było za mało jak na taki zmasowany atak ślimorów... Ale właśnie innych roślin aż tak nie zżerają, mam przecież 3 sztuki Przewalskiego - ani jeden listek nie został nadgryziony. Funkie trochę posiekane, ale bez dramatu. Bergenie bez strat, tak samo jarzmianki. Fiołki mają liście jakieś w dziury trochę, ale też nie jakoś drastycznie.