Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

agatanowa 19:47, 22 paź 2013

kachat napisał(a)
Nati Na razie wpadłam w depresję i nie wiem, co robić Np. przed domem, o tu:

wymarzyłam sobie kiedyś taką rabatę: http://www.zielonyogrodek.pl/images/media2/1882Schowek-4.jpg ale za nic nie jestem w stanie zrobić czegoś podobnego...

Kachat, fajna ta propozycja Danki.
Ale rozumiem też, że masz swoje marzenie i chcesz je spełnić. Wiesz, co? Tak na oko, to co już masz obecnie jest bliskie temu z linkowanego zdjęcia, tylko masz za mało roślin posadzonych. Dokup, dosadź. Czytaj, który rh rośnie większy (daj z tyłu), a który będzie mniejszy (daj z przodu). Dodaj jeszcze tuje globe może zółtą, może koło jałowca. Może przed tą tują daj jeszcze azalię (jedną? dwie?). Dokup horti, dosadz. Może tak:

Może to za gęsto, nie wiem, ile tam miejsca
kachat 20:20, 22 paź 2013

Anitka, fajnie, że wpadłaś U nas kiedyś też była patelnia, ale po latach nagle cienisty las się zrobił Więc żebyś się tak jak my któregoś dnia bardzo nie zdziwiła

Agata Cieszę się, że mnie rozumiesz Mnie się bardzo podoba w projekcie Danusi lewa strona, ta z hortensjami, trawami i lawendami. Ale myślę jak tę całą rabatę skomponować jakoś sensownie... Widzisz, ta rabata jest mała - dlatego tak rośliny porozrzucane, policzyłam jakie będą gdy dorosną (za jakieś 7-8 lat) i tak wyszło. Ten odcinek pod ścianą domu ma jakieś 2,6 metra długości, a ten pod tarasem ok. 2m. Biorąc pod uwagę, że różanecznik, którego tam z prawej strony posadziłam osiąga ok. 2 metry średnicy, to niewiele miejsca w tym rejonie zostaje... I wszystkie RH, które mogę tam posadzić, takie duże rosną. Jałowców rzeczywiście powinnam chyba dorzucić, tylko jak, gdzie, ile, i jak one będą kiedyś brzydkie to czy jest sens je dawać? Jak one wyglądają, kiedy są brzydkie? Na zdjęciach w internecie same piękne wszędzie
agatanowa 20:22, 22 paź 2013

Jakie jałowce Ty chcesz dorzucać? Płożące?

Kachat, a ile ma szerokości rabatka?

Moim zdaniem same płożące nie zrobią Ci tej rabaty. Ja bym dokupiła RH, może tak:

kachat 20:29, 22 paź 2013

Te pośrednie Old Gold, bo one nie za duże i wolno rosną... Myślałam, żeby je tam dodatkowo gdzieś do tyłu pomiędzy hortensje poupychać Bo teraz są takie rzędy, licząc od ściany domu, od lewej: wyimaginowana kratka z pnączami + jałowiec kolumnowy + RH, drugi rządek oddalony o ok. pół metra: jałowiec pośredni + trzmieliny + hortensja + hortensja, i trzeci rządek najbardziej z przodu: jałowiec Old Gold + jałowiec Old Gold + jałowiec płożący niebieski. I w pierwszym i drugim rządku, z RH, jał. kolumnowym i hortensjami, nie ma żadnego wypełnienia między nimi... A ja myślałam, że te wszystkie krzaki powinny pływać w chmurce jałowcowej (Old Gold). Ale pewnie bredzę Jak pisałam, mózg mi się przegrzał i jeszcze chyba nie ochłonął.

Szerokości ma rabata jakieś, hmm... Z węższej strony po lewej pewnie z 1,2 metra, a tam gdzie szerzej po prawej to jakieś 2 metry.
agatanowa 20:49, 22 paź 2013

No to ja bredzę, bo nie da się wiele więcej upchać. Znaczy jeśli chcesz efekt mieć za 7 lat
kachat 20:52, 22 paź 2013

Agata, ja po prostu nie chcę za 7 lat maczetą buszu wycinać i koparkami krzaczorów wyrywać Sąsiad, co ma działkę jakieś 9-10 lat, już wygląda jakby w dżungli mieszkał i co roku kolejne krzaki usuwa, bo nie ma się jak do domu dostać...
agatanowa 21:24, 22 paź 2013

Kachat, przyznaję się, że za dużo Ci nasadziłam na takiej powierzchni, ale nie znałam wymiarów. Wybacz

Wydaje mi się, że trzeba by raz jeszcze przeanalizować jak te rośliny, zwłaszcza wysokie będą rosnąć, bo tam gdzie nie będą, to można coś posadzić (niebieskie łuki). Tam, gdzie strzałka 4 i 3 można dać., a pomiędzy nimi jałowce. Bardzo mi się podoba pomysł z chmurkami jałowcowymi. Ale sadziłąbym je po posadzeniu dużych sztuk i ich bym dała więcej po prostu (zielone strzałki, nr 3). RH bym tu dała (aby zbliżyć do zdjęcia, które przesłałaś). A koło wejścia chciałabym mieć kwiecie (strzałka 2) Różowa strzałka (nr 4) też kwiecie bym widziała (może te horti właśnie, bo są cudne i długo kwitną Azalki mogą być, ale krócej kwitną.
kachat 21:36, 22 paź 2013

Właśnie ósemki (8) to hortensje A przy strzałce różowej (4) myślałam, by dać jakieś byliny może, funkie, bergenie... Tylko to wszystko na żywo to dziwnie wygląda Z brzegu są jałowce, co mają zakrywać ziemię, a dalej w stronę domu krzaczki bynajmniej nie okrywające. I jak to zrobić, żeby wszystko się ładnie w, jako tako niskich, jałowcach zatopiło... A co jest pod czerwoną jedynką..?
agatanowa 21:37, 22 paź 2013

Może tak:
agatanowa 21:40, 22 paź 2013

kachat napisał(a)
A co jest pod czerwoną jedynką..?

a bo tak miałam napisać, że tu szczerba będzie (bo rh nie jest posadzony centralnie, tylko w kącie), a masz jakąs kratkę do przysłonięcia w tym miejscu, ale nie będę tam już proponowała rh, bo wiem, że tam już nic nie chcesz