Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

agatanowa 00:28, 14 paź 2013

Anka, zarys ścieżek i rabat masz np. na stronie 58
Mathildis 14:22, 14 paź 2013

agatanowa napisał(a)
Anka, zarys ścieżek i rabat masz np. na stronie 58

Oczywiście
ale tak czy inaczej tej jednej ścieżki bym się pozbyła, za dużo ich tam. Przestrzeń duża a ścieżki ulokowane tylko w jednej części działki.

Ale wiesz z drugiej strony może tak mówię bo u mnie ścieżek prawie wcale niet
I żeby nie było układ wymyśliłaś fajny, taki typowy dla różanki i gdyby rabatki otoczyć niskim szpalerem bukszpanów byłoby fajnie, tylko nie wiem czy to pasuje do lasu
kachat 17:59, 14 paź 2013

Mathildis napisał(a)
gdyby rabatki otoczyć niskim szpalerem bukszpanów byłoby fajnie, tylko nie wiem czy to pasuje do lasu
No właśnie nie pasuje I ja żadnych bukszpanów u siebie na pewno nie planuję. I widzisz, mnie się ten iks ścieżkowy też nie bardzo podoba, ale ja po prostu tamtędy chodzę I to nie są jedyne ścieżki u nas O, zdjęcie wklejam - różowe kropy to trasa mojego działkowego najczęstszego spaceru Więc ta krótka ścieżka po lewej od sosny musi być... A co do reszty, to przemyśliwuję.

Myślałam, że może zamiast tej jednej krótkiej ścieżki z prawej strony przedłużyć rabatę, rzucić 2-3 niewielkie płaskie kamienie, i taką niby-ścieżkę na przełaj zrobić..?

Nie wiem kurcze no Potrzeba funkcjonalności i wygodny walczy u mnie z potrzebą estetyki
kachat 18:08, 14 paź 2013

Aha, przywiozłam winobluszcze... Miałam piękne plany, bo je ślicznie wykopać, posadzić kulturalnie do doniczek, i przywieźć. Ale już na etapie odplątywania ich z kratek trafiła mnie cholera i w akcie desperacji wyciągnęłam wszystko z ziemi hurtem tak jak rosło, zwinęłam zarzucając sobie na ramię jak lasso, i taki metrowej średnicy zwitek wcisnęłam do torby na śmieci... No ale przywiozłam, więc jak ktoś chce parę metrów pnącza odmiany murorum, to zapraszam
malgorzata_s... 18:09, 14 paź 2013

No i to jest rozwiązanie. Rób rabaty a tam gdzie chodzisz daj kamienie płaskie połączone ze ścieżkami i już Rabaty będą miały odpowiedni kształt a chodzić można po kamieniach.
kachat 18:19, 14 paź 2013

Gocha Tylko się tak zastanawiam - jak mi się rośliny, róże, rozrosną, to będę musiała je przycinać aby na te kamienie nie wchodziły i mnie za nogawki nie łapały... Więc choć będzie korą wysypane, to po pewnym czasie będzie widać, że tam zamiast roślin pusto jest, tylko kamieni kilka... Nie będzie dziwnie, albo tak samo, jakbym tam ścieżkę normalną zrobiła...?
agatanowa 09:09, 15 paź 2013

Kachat, ja tak zrobiłam u siebie za tarasem, że skasowałam trawnik i zamieniłamna jedną "rabatę" z kamieniami. Podpowiedział mi to znajomy ogrodnik. U mnie dodatkowo dochodziła kwestia tego, ze w tej "dziurze" za tarasem a przed wejściem do pomieszczenia gospodarczego jest stosunkowo ciemno (strona pln-wsch.), więc trawa miałaby trudno z rośnięciem. Oczywiście widać te kamienie. Ale przecież to też ozdoba.

Osobiście uważam, że funkcjonalność należy brać pod uwagę jako pierwszą, a potem wygląd. Jesli chodzisz tymi ścieżkami, to chyba bez sensu robić sobie tor przeszkód w zwykłym życiu i tworzyć dużą rabatę, bo tak będzie ładniej (ponoc w założeniach parków francuskich zanim wytyczono ścieżki, to na wyczyszczonym trawniku prze pewien czas obserwowano jak ludzie wydeptali ścieżki i tak wytyczano docelowe arterie). Lepsze rozwiązanie to z kamieniami, ale może tak (żeby zostawić jako główną ścieżkę, którą chodzisz najczęściej, a kamieniami wyłożyć odcinki rzadziej użytkowane)?

albo wręcz tak (na czerwono linia rabaty, czy też ścieżki):

Mala_Mi 12:33, 16 paź 2013

Można chodzić po lesie bez ścieżek. Ścieżki nadają kształt....porządkują przestrzeń... a ich nadmiar wprowadza chaos. Po trawniku chodzę też utartymi ścieżkami, a nie oznacza to, że mam tam fizyczne ścieżki...
Mathildis dobrze radzi.. tak mi sie wydaje..

Ze snu się uśmiałam... na razie żadnych rabat... bo muszę mieć gdzie chodzić
kachat 12:41, 16 paź 2013

Ale ja te wszystkie ścieżki planuję jako przerwy w roślinach Te w lesie mają być wyznaczone kępami roślin, czyli że akurat tam nic nie będzie rosło gdzie się będzie chodziło Wysypywać niczym itp. nie mam zamiaru. Tylko przy domu, gdzie jest, ekhem, trawa, coś trzeba podumać... W sensie, że gdzie nie sadzić i zostawić miejsce na przemieszczanie się, a gdzie coś posadzić, gdzie zostawić jeszcze resztkę trawnika a gdzie nie... Za różami myślałam o naturalnej ścieżce z piachu, co tam mam, plus ewentualnie pod spód wbity jakiś żwirek, aby trawa i chwasty nie rosły. Aby jak naturalna ziemia wyglądało. No nie wiem. Jakieś rady jeszcze..? Bo pojutrze jadę ostatni raz, muszę skończyć wszystko wreszcie
malgorzata_s... 14:05, 16 paź 2013

Kachat jak się róże rozrosną i zaczną łapać to kamienie wyjmiesz i zmienisz trasę spacerową.