Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna

malgorzata_s... 15:29, 21 lis 2013

Pozdrowienia przesyłam. Ja też lubię zapach podkładów. Dobrze że nie mam blisko torów
kachat 17:35, 21 lis 2013

Zygmor Właśnie się teraz w paprocie obkupuję - na razie tylko w zwykłą narecznicę samczą, bo innych nie znam i się boję, że mi się rozpanoszą albo wymrą szybko Ale wiem, że odmiany narecznicy nie są zbyt ekspansywne, więc pewnie w jakieś ciekawsze się zaopatrzę, tylko teraz wybrać jeszcze... I zastanawiałam się nad narecznicą mocną i paprotnikiem jakimś (czy kolczysty może dobrze rosnąć na kwaśnej glebie.? czytałam, że preferuje wapniową). Zygmorze, jeśli jeszcze tu zajrzysz, powiedz proszę co to za krzaki rosną tam u ciebie w tle, o tutaj: http://www.zygmor.republika.pl/2.jpg

Gosia, uff, dzięki, a już myślałam, że tylko ja mam takie ciągoty do rakotwórczych oparów
Skula 19:24, 21 lis 2013

normalnie zgraja narkomańskich niuchaczy ! ;
Skula 19:26, 21 lis 2013

kachat napisał(a)
Skula, trawka u ciebie w lesie jak marzenie - a często musicie kosić..? U nas trawy za dużo nie chcemy, bo często nas tu nie ma, i kosić się nie chce... Ale mech zaczyna wyrastać gdzieniegdzie i się zielono robi, więc może nie będzie najgorzej U nas z krzaczorów to szaleje czeremcha amerykańska - draństwo jedno w tysiącach egzemplarzy co roku wyrasta, mogłabym chyba otworzyć szkółkę już

trawa jest koszona dosłownie kilka razy w sezonie
a i wspomniany przez Ciebie mech też się rozwija
nawet specjalnie z nim nie walczę - w końcu to las
a i tak jest o stokroć lepiej niż poprzednie sterty wysuszonych igieł
zygmor 00:41, 22 lis 2013

W tle rosną cisy, takie z samosiewu. Początek dało 60 sadzonek samosiejek spod dużego krzewu, a późnej jak nieco podrosły to pozyskiwałem z nich sadzonki i tak mam obsadzone trzy boki działki cisami. wymagało to ponad 200 krzewów sadzonych co 50-60 cm, Dają ładne ciemno zielone tło i wymagają tylko jednokrotnego przycięcia w roku.
kachat 07:33, 22 lis 2013

Zygmor, dzięki za odpowiedź A długo ci te cisy rosną..? Bo ja właśnie chciałam parę nabyć, ale się zdążę chyba zestarzeć, nim one przynajmniej na wysokość człowieka urosną... Wszędzie piszą o ok. 10cm rocznie, no przy niektórych odmianach 15cm. To 10-15 lat trzeba czekać na 1,5 metra. Rzeczywiście takie powolne są te krzewy..? A, i tam u ciebie na focie pytałam w sumie bardziej o te duże takie (liściaste..?) oświetlone przez słońce, takie te krzaczory wielgachne (a może to cisy, tylko tak dziwnie wyszły na zdjęciu..?). Ładnie wyglądają, a ja muszę coś posadzić by się w miarę szybko przy granicach działki osłonić. Myślałam o dereniach, ale przydałoby się jeszcze coś dla urozmaicenia.
kachat 07:37, 22 lis 2013

Skula, ja tych igieł naszych to już nawet nie grabię w większości - jak raz próbowałam trochę pograbić, to potem w akcie desperacji sąsiadom do spalenia podrzucałam, bo nie miałam już co z tym dobrem robić. Teraz tylko grabię trawniki przy domu i podjazd, a i tak jest z tego ładnych parę taczek. A z igieł się kolejna warstwa ściółki w lesie tworzy, więc git Tylko tam gdzie mech rośnie przydałoby się trochę jednak pograbić... Bo znacznie ładniej rośnie mszysko gdy słońce widzi, raz pograbiłam i od razu mech się rzucił do rośnięcia. Ech, nie ma łatwo.
malgorzata_s... 14:09, 22 lis 2013

Pozdrowienia zostawiam dla współniuchaczki
kasiek 19:40, 22 lis 2013

kachat napisał(a)
Dzięki Danusiu, a miałam w planie kiedyś coś z nich zrobić fajnego... Ale załamała mnie informacja, że te piękne zapachy unoszące się z rozgrzanych podkładów, które od dziecka zawsze uwielbiałam, to trujące substancje rakotwórcze... Bosko po prostu, dobrze, że mnie rodzina zawsze jednak dość szybko ściągała z tych torów i nie miałam okazji za długo się zaciągać ;/

Kasiek, bergenie piękne Na razie tylko 5 kupiłam, ale widzę, że chyba na pięciu się nie skończy Tylko one ponoć lubią wilgoć - lepszej ziemi mogę im podsypać, lepiej trzymającej wodę, ale czy to wystarczy..? U nas w lecie susze są, bergenie dadzą radę bez częstego podlewania?

U mnie bergenie rosły też w suchym miejscu i dawały sobie rade .
Co prawda nie były tak dorodne jak teraz gdy sa przy oczku ale tez były ok.
Poza tym szybko sie rozrastaja wiec nie kupuj tak duzo
Ewka42 09:08, 26 lis 2013

Kasiu (domyślam się, że tak masz na imię), wpadłam do ciebie, bo masz jak ja - sosny i igły tyle, że moje sosny trochę starsze.
igły to wspaniała ściółka, na zachodzie są firmy zajmujące się pozyskiwaniem igieł, ich pakowaniem i sprzdażą. używa się ich do roślin kwaśnolubnych, widziałam też, że oferują je hodowcom funkii. masz to za darmo

ale wiem, że suchy las sosnowy to trudny teren dla ogrodomaniaka. nie będę się rozpisywać, pozwolę sobie polecić jedną wspaniałą, choć może niepozorną roślinę, która jako jedyna radzi sobie u mnie w lesie bez absolutnie żadnej opieki - bodziszek korzeniasty.
i możesz już podkrzesać swoje sosenki, będą dużo lepiej wyglądać.