Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 22:46, 20 paź 2014

Pomysły, proszę bardzo zostawiajcie mam jeszcze trochę miejsca w ogrodzie. Między yellow ribbon i cisami mam lukę około 3,60 m - tu mogę posadzić jeden gruby krzaczor, albo drzewo od dolu ulistnione, albo jakiegoś iglaka. Ale przed yellow ribbon chcę coś małego na pniu bordowego, żeby kontraścik utworzyć. I stąd ten perukowiec ale juz o nim zapominam.
Viola 22:48, 20 paź 2014

A tego spire flanrock miałam kupić, a kupiłam zwykła jarzębinę. Jedyna z niej pociecha, że super kształtna ale owocków nie miała
bdan 07:34, 21 paź 2014

Toszka napisał(a)
też uważam, że perukowiec nie jest wart miejsca w ogrodzie - prędzej bym się skłaniała ku jarząbowi, np Sorbus Autumn Spire Flanrock ... jakieś rajskie jabłuszko... oczar pachnący na przedwiośniu, kalina zachwycająca pomponami kwiatów, a potem koralem owoców, czy choćby tak smakowita, a zapomniana morwa...

Ten spis musze ukraść do siebie, mogę?
waldek727 08:14, 21 paź 2014

Toszka napisał(a)
... kalina zachwycająca pomponami kwiatów, a potem koralem owoców, czy choćby tak smakowita, a zapomniana morwa...

Viburnum plicatum Cascade
Piękny pokrój niewysokiego krzewu który z powodzeniem może zastąpić również trudny w pielęgnacji zimowej dereń pagodowy.
Viola 10:43, 21 paź 2014

waldek727 napisał(a)

Viburnum plicatum Cascade
Piękny pokrój niewysokiego krzewu który z powodzeniem może zastąpić również trudny w pielęgnacji zimowej dereń pagodowy.

Muszę sprawdzić jak to wyglada, bo tak chwalicie

No cudowna jest ta kalina japońska. Już nawet znalazłam dla niej miejsce, ale nie tu w rzędzie między tujkami i cisami tylko w części ogrodu, gdzie jest trochę cienia. Gdzieś na tle zielonego płotu, może zamiast tego klonu krzaczastego po lewej, albo centralnie zamiast cyprysików???

Zdjęcie już nieaktualne ( trzeba dodać cisy )

Może przysłoniłaby z boku kompostownik Ale zamiast klonu, bo nie chcę przedłużać tej rabaty w kierunku kompostownika, tam zresztą nie da się kopać bo korzenie brzóz to uniemożliwiają.
Viola 10:50, 21 paź 2014

bdan napisał(a)

Ten spis musze ukraść do siebie, mogę?

Kradnij Danuśka, bo Toszki pomysły na wagę złota
Toszka 12:23, 21 paź 2014

No widzisz Violu, zaraz ci wspólnymi siłami umeblujemy ogród
Viola 12:28, 21 paź 2014

Toszka napisał(a)
No widzisz Violu, zaraz ci wspólnymi siłami umeblujemy ogród

No jasne, co ja bym bez Was zrobiła ?!
Margarete 15:44, 21 paź 2014

A ja swojego perukowca lubię...za jego peruczki śliczne, za prześwitujące czerwinią liscie, szczególnie te młode krwisto-czerwone i najlepiej w zachodzacym słońcu, za to że ciąc go można ile dusza zapragnie a on wciąz rosie (choc po cieciu nie ma peruczek bo on wytwarza peruczki na dwuletnich pedach dlatego trzeba mu co roku wycinac co druga gałąź). Z tym że ja mam zwykłego nie szczepionego, tego najbardziej typowego - bordowego bo odmian kolorów też jest wiele - Mała Mi ma kilka róznych kolorów a Ana Art ma jednego prowadzonego w donicy i co roku jej odbija, nie marznie.....

Kaline tez mam - szczepiona na pniu, jest ładna cały rok.
Z czerwonolistnych to poleciłabym może jakiegos buka, najlepiej w formie pendula...choc w tym roku mojego buka i u sasiadów tez ale i na Ogrodowisku u wielu ludzi atakowała zdobniczka i przez to buki niespecjalnie wygladały tego roku.
Margarete 15:46, 21 paź 2014

Ogrom prac podziwiam, cisom życze jak najlepiej - niech sie zbieraja do rośnięcia a Tobie moge podac ręke - ja też sama jedna działam u siebie w ogrodzie i choc wysiłek wielki czasem to i satysfakcja z wykonenej pracy i osiągnietego efektu - olbrzymia !