Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

kosolka 09:03, 22 paź 2014

Jest Wpisz Toszka w wyszukiwarkę i wyskoczą wszystkie posty. Już to zrobiłam dawno Pozdrawiam Danusiu!
bdan 09:05, 22 paź 2014

kosolka napisał(a)
Jest Wpisz Toszka w wyszukiwarkę i wyskoczą wszystkie posty. Już to zrobiłam dawno Pozdrawiam Danusiu!

No to idę gonić
WilczaGora 09:12, 22 paź 2014

chciałam podpisać listę bo i czytam i podglądam
Viola 09:27, 22 paź 2014

Toszka napisał(a)
Violu, za kilka lat wspomnisz moje słowa, ze pośpiech w sadzeniu większych roślin w ogrodzie mści się bardzo na urodzie... Priorytetem jest tylko żywopłot dający intymność, osłonę (przed wścibskim okiem, wiatrem i chwastami) i mikroklimat. Wewnętrzne nasadzenia z czasem same przychodzą do głowy - pomysły/olśnienia wręcz proszą się o "zabudowę"... ale to wszystko przychodzi z czasem...chyba, że jest się Danusią
Sama wiem po sobie, że pierwsze dwa lata zachłysnęłam się ogrodem... jak każdy stęskniony własnej zielonej przestrzeni wpadłam w wir zakupowy teraz podchodzę do tego bardzo spokojnie - eM śmieje się ze mnie, że "rodzę" rabaty - 9 miesięcy przemyśliwam pomysł i bach! jest...Dodatkowo -co tu ukrywać- oszczędzam na bylinach, carexach, żurawkach itp, czyli rozmnażam z 1 lub 2 sadzonek. I w ten sposób za zaoszczędzone pieniądze (za każdą rozmnożoną tymi ręcami roślinę odkładam sobie 5 zł) kupuję drzewko, lub krzew droższej odmiany lub wypasionych rozmiarów, co np. przy drzewku oznacza nie większą koronę, ale grubszy sztobr (pieniek), a grubszy pieniek oznacza większą stabilność i szybszy przyrost korony.
No dobra, to już nawywnętrzniałam się
spadam podlewać

Toszko, rewelacyjne porównanie - "urodzić rabatę". To ja jestem teraz w trzecim miesiącu, do wiosny cos się wykluje Mądre rady, dziękuję
Viola 09:29, 22 paź 2014

WilczaGora napisał(a)
chciałam podpisać listę bo i czytam i podglądam

Wilcza Góro, kochana, Ty w moich skromnych progach? A ja dziś Twoje "czarności" oglądałam i za każdym razem zaniemówię. U mnie nawet ziemia nie jest czarna
WilczaGora 09:31, 22 paź 2014

Viola napisał(a)

Wilcza Góro, kochana, Ty w moich skromnych progach? A ja dziś Twoje "czarności" oglądałam i za każdym razem zaniemówię. U mnie nawet ziemia nie jest czarna

u mnie ziemia jest ruda, a głębiej to nawet błękitnawa
Viola 09:32, 22 paź 2014

bdan napisał(a)
Toszka no ja nie wiem, dlaczego Ty nie masz swojego wątku,.
No załóż proszę, bo jak nie założysz to jakoś Cie zlokalizujemy i przyjedziemy do Ciebie

No normalnie czuje sie jakbym goniła króliczka
Jak tylko ujrzę gdzieś w wątku Toszke to wiem, że zaraz coś mądrego będzie.
Czy jest opcja w wyszukiwarce, żeby posty Toszki wyświetlało?

Co tam masz za drzewa u siebie? Daj jakieś zdjęcia, może być u mnie.

Ha, ha, to nie pierwszy już taki post błagalny do Toszki Ona jest nieugięta A powodzenie ma dziewczyna Jakby wątek założyła, nie miałaby czasu w ogrodzie pracować, tylko przed komputerem musiałaby siedzieć, żeby na nasze posty odpisywać
Viola 09:35, 22 paź 2014

WilczaGora napisał(a)

u mnie ziemia jest ruda, a głębiej to nawet błękitnawa

O, to nawet nie wiedziałam, że taka może być!
U mnie w każdym miejscu ogrodu co innego. Jak kopię dołek pod roślinę to nigdy nie wiem co tam znajdę. Chociaż ostatnio jak przekopywałam rowek pod żółte yellow ribbon i cisy , to ziemia była wyjątkowa, z dżdżownicami, taka fajna, to może i rośliny dobrze tu będą rosły
Viola 09:36, 22 paź 2014

kosolka napisał(a)
Ola, przed Tobą nikt się nie ukryje
kosolka 09:50, 22 paź 2014

Oj tam