Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 20:40, 21 paź 2014

Margarete napisał(a)
A ja swojego perukowca lubię...za jego peruczki śliczne, za prześwitujące czerwinią liscie, szczególnie te młode krwisto-czerwone i najlepiej w zachodzacym słońcu, za to że ciąc go można ile dusza zapragnie a on wciąz rosie (choc po cieciu nie ma peruczek bo on wytwarza peruczki na dwuletnich pedach dlatego trzeba mu co roku wycinac co druga gałąź). Z tym że ja mam zwykłego nie szczepionego, tego najbardziej typowego - bordowego bo odmian kolorów też jest wiele - Mała Mi ma kilka róznych kolorów a Ana Art ma jednego prowadzonego w donicy i co roku jej odbija, nie marznie.....

Kaline tez mam - szczepiona na pniu, jest ładna cały rok.
Z czerwonolistnych to poleciłabym może jakiegos buka, najlepiej w formie pendula...choc w tym roku mojego buka i u sasiadów tez ale i na Ogrodowisku u wielu ludzi atakowała zdobniczka i przez to buki niespecjalnie wygladały tego roku.

Małgosiu, a Twoja kalina ile czasu kwitnie i od kiedy ma owoce? I jeszcze napisz czy długo trzyma liście jesienią. Bo moja jarzębina już od dawna łysa, a wierzby Hakuro nie polecane na ogrodowisku wyglądają jak w środku lata, ani jednego listka jeszcze nie straciły i kolor cały czas taki sam . Fajnie by było kupić jeszcze takie drzewko lub krzew, który właśnie cieszy przez większość sezonu. A buki są takie delikatne. Szkoda by go było dla mnie. Czasami myślę, że ja może za szybko chcę mieć ogród, żeby wszystko ładnie rosło i kwitło. Cisy mnie podłamały - bo takie piękne były wiosną, a mi się udało je zepsuć
Viola 20:41, 21 paź 2014

Margarete napisał(a)
Ogrom prac podziwiam, cisom życze jak najlepiej - niech sie zbieraja do rośnięcia a Tobie moge podac ręke - ja też sama jedna działam u siebie w ogrodzie i choc wysiłek wielki czasem to i satysfakcja z wykonenej pracy i osiągnietego efektu - olbrzymia !

Tak, to prawda, jak człowiek sam coś zrobi, to go duma taka rozpiera, że ho, ho
Marcin89 22:26, 21 paź 2014

Viola napisał(a)

Małgosiu, a Twoja kalina ile czasu kwitnie i od kiedy ma owoce? I jeszcze napisz czy długo trzyma liście jesienią. Bo moja jarzębina już od dawna łysa, a wierzby Hakuro nie polecane na ogrodowisku wyglądają jak w środku lata, ani jednego listka jeszcze nie straciły i kolor cały czas taki sam . Fajnie by było kupić jeszcze takie drzewko lub krzew, który właśnie cieszy przez większość sezonu. A buki są takie delikatne. Szkoda by go było dla mnie. Czasami myślę, że ja może za szybko chcę mieć ogród, żeby wszystko ładnie rosło i kwitło. Cisy mnie podłamały - bo takie piękne były wiosną, a mi się udało je zepsuć

Hola hola . To cisy są wymagające i kapryśne.... a nie Ty słaba w ich uprawie i pielęgnacji. Trochę wiary w siebie.
Viola 22:39, 21 paź 2014

Marcin89 napisał(a)

Hola hola . To cisy są wymagające i kapryśne.... a nie Ty słaba w ich uprawie i pielęgnacji. Trochę wiary w siebie.
dzięki Marcin
bdan 07:27, 22 paź 2014

Ja się tylko zastanawiam, czy ten Viburnum plicatum Cascade w szkółkach jest dostępny?
yolka 07:43, 22 paź 2014

Uważam, że kompostownik jest tak ładny, że nie wymaga zasłaniania. Pozdrówka zostawiam
Viola 07:56, 22 paź 2014

bdan napisał(a)
Ja się tylko zastanawiam, czy ten Viburnum plicatum Cascade w szkółkach jest dostępny?

Też o ty Danusiu pomyślałam, a zdecydowanie wolę rośliny na "żywo" kupować niż w internecie, ale może zrobię wyjątek Pozdrawiam.
Viola 07:57, 22 paź 2014

yolka napisał(a)
Uważam, że kompostownik jest tak ładny, że nie wymaga zasłaniania. Pozdrówka zostawiam

Ha, ha, mój M. mówi to samo. Pozdrawiam ciepło
Toszka 08:40, 22 paź 2014

Violu, za kilka lat wspomnisz moje słowa, ze pośpiech w sadzeniu większych roślin w ogrodzie mści się bardzo na urodzie... Priorytetem jest tylko żywopłot dający intymność, osłonę (przed wścibskim okiem, wiatrem i chwastami) i mikroklimat. Wewnętrzne nasadzenia z czasem same przychodzą do głowy - pomysły/olśnienia wręcz proszą się o "zabudowę"... ale to wszystko przychodzi z czasem...chyba, że jest się Danusią
Sama wiem po sobie, że pierwsze dwa lata zachłysnęłam się ogrodem... jak każdy stęskniony własnej zielonej przestrzeni wpadłam w wir zakupowy teraz podchodzę do tego bardzo spokojnie - eM śmieje się ze mnie, że "rodzę" rabaty - 9 miesięcy przemyśliwam pomysł i bach! jest...Dodatkowo -co tu ukrywać- oszczędzam na bylinach, carexach, żurawkach itp, czyli rozmnażam z 1 lub 2 sadzonek. I w ten sposób za zaoszczędzone pieniądze (za każdą rozmnożoną tymi ręcami roślinę odkładam sobie 5 zł) kupuję drzewko, lub krzew droższej odmiany lub wypasionych rozmiarów, co np. przy drzewku oznacza nie większą koronę, ale grubszy sztobr (pieniek), a grubszy pieniek oznacza większą stabilność i szybszy przyrost korony.
No dobra, to już nawywnętrzniałam się
spadam podlewać
bdan 08:58, 22 paź 2014

Toszka no ja nie wiem, dlaczego Ty nie masz swojego wątku,.
No załóż proszę, bo jak nie założysz to jakoś Cie zlokalizujemy i przyjedziemy do Ciebie

No normalnie czuje sie jakbym goniła króliczka
Jak tylko ujrzę gdzieś w wątku Toszke to wiem, że zaraz coś mądrego będzie.
Czy jest opcja w wyszukiwarce, żeby posty Toszki wyświetlało?

Co tam masz za drzewa u siebie? Daj jakieś zdjęcia, może być u mnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies