Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

bdan 09:48, 20 paź 2014

Viola napisał(a)

Nie Danusiu, drzewka są tymczasowo, będą przesadzone w inne miejsce, ale tak czy inaczej przed tujami będą rosły jakieś inne tylko będą włączone do rabaty, którą poszerzę w przyszłym roku. Mam grujecznika do wysadzenia z donicy i chcę kupić coś bordowego na pniu, może śliwę wiśniową lub piennego perukowca, żeby posadzić przed żółtymi tujami.

Tak pytam, bo ostatnio nie wiem czy oglądałaś u mnie linka z ogrodem, gdzie jest pokazywana roslinka rok po roku. I tam niektóre drzewka "weszły" po latach w zywopłot, mimo wczesniejszego odsunięcia.
Jak sadzimy to nam się wydaje, ze to daleko ale po latach już całkiem inaczj wygląda.

Warto sobie wejść w tym linku na spis roślin i pozaglądać
Viola 10:43, 20 paź 2014

Dziękuję Danusiu za sugestię. Oglądałam te drzewka, faktycznie wygląda to niesamowicie. Teraz te moje drzewka rosną równo 2 metry od granicy, ale jak będę je przesuwać , to na pewno jeszcze je odsunę o min. 1 m, a może i więcej.
yolka 12:07, 20 paź 2014

Viola napisał(a)
No i stan obecny po posadzeniu. Wyglądają brzydko, ale nie miałam serca ich wyrzucić. Pierwszy cis jest najbrzydszy, następny jest całkiem zielony. Pozostałe różne. Dam im czas do następnej jesieni. Zadołowaliśmy jeszcze świerka w doniczce (tymczasowo- ma być drzewkiem na święta) Teraz w tym rzędzie (prawie od początku działki) jest 5 spiralisów, 3 wierzby Hakuro (w planach z plecami z czerwonego berberysu), znowu 5 spiralisów, 5 żółtych tuj Yellow Ribbon, za nimi świerk (tymczasowo) posadzę tutaj chyba 3 krzaczki czerwonej pęcherznicy, no i 10 cisów Hicksii, i koniec. Zamierzam zrobić teraz "elkę", tzn. w kształcie litery L zamknąć widok na kompostownik.

I szerszy kadr:

No i tak to wygląda

Zmiany mocno pozytywne, serdeczności zostawiam i będę kibicować Twojej rabacie
Loosiuu 19:16, 20 paź 2014

Perukowca sobie odpuść Uwierz mi Są ładniejsze drzewa...
Iwk4 19:38, 20 paź 2014

Viola napisał(a)
Kochani, dziękuję za miłe słowa. Wczoraj nie dałam rady już nic pisać, nawet wyłączyłam komputer, bo siedzenie wymagało tyle wysiłku. Obejrzałam jakiś film, ale nie pamiętam co to było . Dzisiaj rano pstryknęłam parę fotek. Wrzucę wieczorem, bo lecę na imieninowy obiad do rodzinki Teraz tylko wklejam ambrowca - już stracił połowę liści Reszta celowo nie zgrabiona z trawnika cieszy oko

Pięknie wygląda twój ambrowiec. Ja tez zostawiam liscie na trawie. Po raz pierwszy zachwycam się nimi. Wprawdzie od dębu i rajskiej jabłoni, ale cóż, nie każdy może mieć ambrowca
Za cisy cię podziwiam, jesteś dzielna.

Toszka 20:11, 20 paź 2014

też uważam, że perukowiec nie jest wart miejsca w ogrodzie - prędzej bym się skłaniała ku jarząbowi, np Sorbus Autumn Spire Flanrock ... jakieś rajskie jabłuszko... oczar pachnący na przedwiośniu, kalina zachwycająca pomponami kwiatów, a potem koralem owoców, czy choćby tak smakowita, a zapomniana morwa...
Ivvvona 20:57, 20 paź 2014

Ja też zrezygnuję z perukowca, no chyba że ten jakimś cudem przeżyje. A może posadzisz buka?
Loosiuu 21:26, 20 paź 2014

Kalina, morwa może nie, ale jarzęby sadził bym hurtowo. Teraz jest pełno pięknych odmian!
Viola 22:37, 20 paź 2014

A ja mam jarząba takiego zwykłego, wcześnie liście stracił. Teraz łysy taki stoi. Myślałam o kalinie, ale chciałabym , żeby to drzewko przez większość sezonu ładnie wyglądało.
Viola 22:40, 20 paź 2014

Ivvvona napisał(a)
Ja też zrezygnuję z perukowca, no chyba że ten jakimś cudem przeżyje. A może posadzisz buka?

W takim razie zrezygnuję z perukowca, po za tym nazwa mi się nie podoba . Iwonko, myślałam o buku, ale u mnie chyba wody gruntowe się zmieniają, tzn. Poziom wód, a czytałam, że buk wrażliwy na to jest. Ale nie mówię nie