Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 12:39, 20 sty 2015

Marcin89 napisał(a)
Rozumiem . Zatem nic innego nie pozostaje jak czekać na wiosnę i działać. Można zacząć od nasadzeń dużych drzew i żywopłotów, a potem dosadzać resztę. A można też mieć ogólny plan na ogród i robić po kolei poszczególne części od A do Z.

Jak sobie to przemyślę.. to chyba wolałbym robić po kawałku, ale już od początku do końca poszczególne rabaty. A to dlatego, że można ustawić jednocześnie wszystkie rośliny i zobaczyć jak to wygląda.... Jak robi się na raty to już tak się nie da..potem czegoś może nie być w szkółce i jest problem...

Tak Marcin, ale tak robią profesjonaliści, którzy niczym innym się nie zajmują tylko ogrodnictwem. A ja próbuję cieszyć się namiastka ogrodu już teraz, więc stąd takie działania chaotyczne. I jeszcze zajmować się niestety tysiącem innych spraw. Zrobiłam w zeszłym sezonie "ramę" (jest prawie cała - z trzech stron, oprócz frontu). Teraz po kawałeczku zacznę uzupełniać rabaty. Tyle ile zdążę. Na pewno nie skończę tym sezonie. A chciałabym
Oczywiście uwzględniam to co już rośnie u mnie i staram się nadać jakiś jednolity styl. Ideałem moim jest ogród z duszą, z atmosferą - tylko nie wiem jak to zrobić
Marcin89 12:44, 20 sty 2015

Skąd to znam.. nie tak dawno temu pomagałem obsadzić ogródek u babci.. Rośliny były sadzone na raty w dwóch turach. Pojechało się do szkółki i czegoś nie było, kupiło się za to coś jeszcze innego. Potem pytanie gdzie to dać. I wyszło jak wyszło. Teraz chętnie bym wszystko od nowa zrobił

Czuję jakby zmienił mi się gust i to co posadziłem jest do bani .
Marcin89 12:46, 20 sty 2015

Z części gatunków bym zrezygnował całkowicie, inne pozamieniał miejscami... Którejś jesieni dokupione zostały wrzosy, ale w małej ilości i to w ogóle nijak się ma do całości... Potem jeszcze inne rośliny, bo się komuś tam spodobały. I mam wrażenie, że to ogród kolekcjonerski....z masą różnych gatunków.
rozark 12:55, 20 sty 2015

Ja lubię ogród m.in dlatego że co roku jest inny. Coś przesadzę , coś wsadzę, cos urośnie, cos wyleci... Ciągle coś udoskonalam. Z czasem pojawia się nowa wiedza, nowe pomysły, nowe umiejętności. ...
Marcin89 13:18, 20 sty 2015

rozark napisał(a)
Ja lubię ogród m.in dlatego że co roku jest inny. Coś przesadzę , coś wsadzę, cos urośnie, cos wyleci... Ciągle coś udoskonalam. Z czasem pojawia się nowa wiedza, nowe pomysły, nowe umiejętności. ...

No niby i tak. Zmienność i sezonowość ogrodu jest fajna.

Ale jak popatrzę na ogólny zarys nasadzeń to nie jest tak jak trzeba... nie ma efektu całorocznego, nie ma traw, nie ma tle kwiatów... Są za to inne zbędne gatunki..
Viola 13:39, 20 sty 2015

Właśnie na zimozielone zwracam uwagę i na drzewa (te duże), żeby były, a resztę się zwykle zmienia co roku (tak myślę, bo nie mam doświadczenia). Aha no i trawy muszę mieć - w dużej ilości, bo nawet zimą ładnie wyglądają
laurowisnia 14:47, 20 sty 2015

I uważaj na ilość koloru który z nimi wprowadzasz, żeby kiedyś nie wydało Ci się go za dużo, zielone ramy łatwiej obsadzać i dodawać kolejne elementy.
Nad różami też myślę, chciałabym dokupić coś, tylko z tym miejscem problem.
Viola 17:41, 20 sty 2015

laurowisnia napisał(a)
I uważaj na ilość koloru który z nimi wprowadzasz, żeby kiedyś nie wydało Ci się go za dużo, zielone ramy łatwiej obsadzać i dodawać kolejne elementy.
Nad różami też myślę, chciałabym dokupić coś, tylko z tym miejscem problem.

O widzisz Agatko, i tym się różni dojrzały ogrodnik od początkującego. Mi się wydaje, że im więcej koloru tym lepiej a wiem, że to wcale nie tak.
laurowisnia 09:06, 21 sty 2015

Dojrzały to jeszcze nie, może w trakcie dojrzewania. Z tym kolorem to nie tak, niektórzy lubią barwne kompozycje z drzew i krzewów, mają dużo miejsca na takie założenie i na inne też, trzeba zdecydować co nam samym odpowiada. Ja lubię kolor różano-bylinowy, chciałabym więcej rzeczy posadzić ale jestem ograniczona wielkością działki. Teraz głowię się np. gdzie przesadzić buka aurea pendula, na razie nie mam pomysłu.
czeresniowap... 17:38, 21 sty 2015

Witaj Violu No czarujecie , czarujecie i widac ze wszystko zmierza ku temu, ze juz niebawem to bedzie zaczarowany piekny ogrod juz jest ladnie , a ja jeszcze podosadzasz, roslinki podrosną to bedzie bajka co do roz mioch napisałam ci tez w moim watku hmm no niestety nie pamietam nazwy