Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Iwk4 20:42, 18 sty 2015

Viola napisał(a)

Iwonko, a masz u siebie na zdjęciach tą Nigrę?

Violu, wszystko pomieszałam. Poszukałam u mnie w wątku, tutaj sa moje zakupy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=139
Z opisu wynika, ze mam pisardii. O ja niedoświadczona w ogrodnictwie Nawet nazwy mylę Wybacz. Jest mała, kilka gałązek, ale zobacz u Madżenki w wizytówce,
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701487/original.JPG
Ana ma chyba 3 lata, zobacz na jej rabatce, jaka urosła.
Viola 20:47, 18 sty 2015

Dobrze radzisz Marcinie,przypomniałeś mi o cyprysikach groszkowych. Muszę dodać je na listę zakupową. Dzisiaj usiadłam ze swoimi notatkami i co nieco popisałam, sporo tego jest, najwięcej traw, no i hortensje bukietowe bo jeszcze nie mam w swoim ogrodzie.

Ta rabata, której rozmawiamy wygląda inaczej niż na tamtym zdjęciu (gdzieś pisałam, że zdjęcie nieaktualne, ale trudno wszystkie informacje odnaleźć. Więc dla ścisłości -dzisiaj jest tak - no oczywiście aktualnie drzewa łyse co nie zmienia faktu, że dalej źle

Viola 20:52, 18 sty 2015

Iwk4 napisał(a)

Violu, wszystko pomieszałam. Poszukałam u mnie w wątku, tutaj sa moje zakupy:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=139
Z opisu wynika, ze mam pisardii. O ja niedoświadczona w ogrodnictwie Nawet nazwy mylę Wybacz. Jest mała, kilka gałązek, ale zobacz u Madżenki w wizytówce,
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701487/original.JPG
Ana ma chyba 3 lata, zobacz na jej rabatce, jaka urosła.

Iwonko, Ty jesteś chodzącą encyklopedią i wujkiem google w jednym (to ma byc komplement). Na wszystko masz odpowiedź
U mnie w szkółkach latem były tylko Pisardi, a ja właśnie szukałam Nigry (po przeczytaniu wątku o śliwie), ale jeśli nie znajdę Nigry w tym sezonie to kupię Pisardii bo też u Was jest piękna.
Marcin89 20:53, 18 sty 2015

Nikt nie mówi, że źle Ale kombinujemy by było jak najlepiej. Jakby to powiedzieć - duże drzewa nie zasłonią dołem płotu - korona pójdzie w górę i na boki, a na dole będzie luka. Wtedy trzeba wypełnić czymś niższym. To z tego powodu polecam tutaj żywopłot jako tło. Ewentualnie grupa świerków. Sam nie wiem co bym wybrał
rozark 21:41, 18 sty 2015

Nie było mnie parę dni a u ciebie powstało z 10 stron . Za poleceniem Danusi ja u siebie rozważałam Nigrę i bardzo mi się podobała. Masz dużo więcej miejsca, jak nie tu to gdzieś warto dla niej znaleźć miejsce.
Viola 21:44, 18 sty 2015

No dobrze, a może pociągnąć tutaj te cyprysiki Yvonne - po trzy sztuki dodać po każdej stronie, czyli w sumie dziewięć by było. Tez się rozrosną za jakiś czas ??? I na ich tle śliwę Nigrę (lub Pissardi) i jakieś berberysy, rozchodnik, jeżówki. Trawami bym luki między cyprysikami upchnęła dopóki cienkie są. Może róże lub różaneczniki (muszę ph-metr kupić i sprawdzić glebę)???
Karol99 21:48, 18 sty 2015

Nigra jest bardzo ładna, ma nisko koronę, a gęstą. Planujesz to połaczyć w rabatę, czy najpierw podstawowe nasadzenia?
Viola 21:48, 18 sty 2015

rozark napisał(a)
Nie było mnie parę dni a u ciebie powstało z 10 stron . Za poleceniem Danusi ja u siebie rozważałam Nigrę i bardzo mi się podobała. Masz dużo więcej miejsca, jak nie tu to gdzieś warto dla niej znaleźć miejsce.

Będzie śliwa na sto procent Wolałabym Nigrę, ale u mnie nie było Poszukam w okolicy, a jak nie to Pissadri kupię, tylko musi być piękna
Karol99 21:49, 18 sty 2015

Viola napisał(a)

Będzie śliwa na sto procent Wolałabym Nigrę, ale u mnie nie było Poszukam w okolicy, a jak nie to Pissadri kupię, tylko musi być piękna

Nie przejmuj się, mam i Nigrę i Pissardi, nie ma dla mnie żadnej róznicy
rozark 21:50, 18 sty 2015

Viola napisał(a)

No nie, zupełnie o niej zapomniałam, ale niewykluczone, ze mam ja w ogródku. Jesienią posadziłam jakiś różowy nabytek od teściowej Może to Bonica, bo przypuszczam, że musi to być jakaś popularna odmiana skoro teściowa na działce miała ???

Bonicę mam i polecam. Zdrowa z adr, obficie kwitnie i na zimę zawiązuje owoce, które teraz są ozdoba . I co ważne wystarczy jej kopczyk nie trzeba okrywać .