Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Iwk4 13:40, 25 sie 2015

Violu, te dziurki na liściach, to też od tej choroby ?
Kwiatuchy piękne.
Vanilki dokup. Lubią półcień
Viola 13:44, 25 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Violu, te dziurki na liściach, to też od tej choroby ?
Kwiatuchy piękne.
Vanilki dokup. Lubią półcień

Na Larisce chyba nie, bo tylko dziurki mają, ale już sama nie wiem.
Kindzia 13:44, 25 sie 2015

Jak dla mnie to liście róży Ci zżera jakaś gąsienica. Może larwy obnażacza różówki? Albo jakiejś zwójki? Bo na nimułkę to mi nie wygląda... Też bywają u mnie, zbieram sobie i wywalam precz
Mazan 15:33, 25 sie 2015

Iwka4, Kindzia

Dziurki to oprócz zasychania fragmentów pędów charakterystyczny objaw antraknozy. Jest coś takiego jak opadzina /czyli antraknoza/ liści porzeczki, dziurkowatość liści drzew pestkowych, i nie tylko. To są pierwsze z brzegu przykłady antraknozy. Grzyb raczej nie przebiera w roślinach - atakuje jeśli mu na to pozwolić.

Pozdrawiam
Viola 15:36, 25 sie 2015

O i wszystko jasne
Viola 19:01, 25 sie 2015

O ludzie, deszcz pada
inag 19:43, 25 sie 2015

No to masz podlewanie w końcu
U mnie rano pokropiło tylko a chmury do tej pory wiszą czarne jak smoła i nic
Ivvvona 20:49, 25 sie 2015

Violu, co do róży to chyba nie pomogę ale zdaje się że zagadka już rozwiązana. Nie miałam do czynienia z taką chorobą ( na szczęście). Astry śliczne, bardzo je lubię. U nas też dzisiaj popadało, nareszcie
rozark 22:01, 25 sie 2015

Viola napisał(a)
Renia zasugerowała, żeby zobaczyć jak wyglądają pędy. Udało mi się zrobić kilka strasznych zdjęć Wyglądają jak z horroru więc są tylko dla tych o mocnych nerwach Proszę podpowiedzcie co to może być. Wygląda poważnie. Czym pryskać?

Wiolu,

na pierwszym pokazanym zdjęciu z prawej strony u góry jest liść który wygląda może na antrakozę, zobacz tutaj:
https://zojalitwin.files.wordpress.com/2011/02/antraknoza.jpg?w=780
oczywiście możesz pryskać Topsinem ale dodałam bym Biosept - to wyciąg z czosnku, działa wzmacniająco oraz trzeba dobrze odżywić roślinę, ja pryskam Astvitem dolistnie, w tym wypadku polecałabym większe stężenie, czyli 50% do 50%
poprosiłabym cię abyś oberwała wszystkie chore liście i wyzbierała te opadnięte, aby nie przerzuciły się na przyszły rok
na zdjęciu nr 3 widać że coś się dzieje z pędami, tnij aż do zdrowej tkanki, czy w przekroju ma być bez żadnych dziur i przebarwień czarnych....
obejrzyj te liście z 4 zdjęcia z lewej strony, z daleka wygląda na czarną plamistość, ale może być to antrakoza, skutkują te same środki chemiczne
coś bardzo je te liście, jakiś napar byś zrobiła na owady, aby im jedzonko tak nie smakowało
jeśli pęd nie będzie zdrowy to pokaz jego przekrój,
rozark 08:38, 26 sie 2015

miłego dnia