Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

inag 14:58, 25 sie 2014

Kociaka znalazłam od razu ja już wyszkolona w tym jestem
Co do kompostu, to ja mam inny sposób na jego pozyskanie: wsiadam w samochód zaopatrzona w worki i jadę do rodziców A drzewko cudne!!!
Viola 15:26, 25 sie 2014

inag napisał(a)
Kociaka znalazłam od razu ja już wyszkolona w tym jestem
Co do kompostu, to ja mam inny sposób na jego pozyskanie: wsiadam w samochód zaopatrzona w worki i jadę do rodziców A drzewko cudne!!!

Też bym tak chciała pozyskiwać. Rodzice są w temacie pozyskiwania niezastąpieni
asiach 15:40, 25 sie 2014

Viola napisał(a)
Pochwalę się Wam drzewkiem, z którego jestem bardzo dumna. Jest to klon ściętolistny - dość rzadka odmiana w Polsce. W Ameryce bardzo popularna, nazywa się Shantung Maple. Rośnie jak szalony, ma pięknie skrojone listki i oryginalnie ułożone gałęzie, oprócz górnych, pozostałe rosną w poziomie lub nawet leżą na ziemi pod swoim ciężarem. W żaden sposób nie jestem w stanie uchwycić jego uroku na zdjęciach. W przyszłym roku przesadzę go w jakieś godne miejsce w ogrodzie - musi rosnąć jako soliter, bo widzę, że będzie ozdobą ogrodu Zimą był zadołowany w donicy, wiosną szybko ruszył, posadziłam go w zacisznym miejscu na wystawie południowej. Chyba jako jedyna roślina w moim ogródku nie sprawiał żadnych problemów Odpukać. Na zdjęciach - jesienią 2013 po zakupieniu, wczesną wiosną tego roku w dużej wiklinowej donicy po prawej i aktualnie na rabacie przy domu. Gałązki leżą na astrach i daliach więc ich nie widać. Średnica drzewka dzisiaj to około 100cm przy wysokości też około 90- 100 cm. Docelowo drzewko 5-8m. Ideał .

PIĘKNY
Marcin89 18:14, 25 sie 2014

Klon rzeczywiście urokliwy . A już wcześniej się zastanawiałem czemu nie rośnie w docelowym miejscu. Pewnie dlatego, że nie zdecydowałaś się jeszcze gdzie ma być.

Może warto go przesadzić jesienią w tym roku? Bo im dłużej czekamy tym większy jest system korzeniowy i tym trudniej przesadzać. A ryzyko nieprzyjęcia się rośliny większe.
asiach 18:30, 25 sie 2014

Marcin89 napisał(a)
Klon rzeczywiście urokliwy . A już wcześniej się zastanawiałem czemu nie rośnie w docelowym miejscu. Pewnie dlatego, że nie zdecydowałaś się jeszcze gdzie ma być.

Może warto go przesadzić jesienią w tym roku? Bo im dłużej czekamy tym większy jest system korzeniowy i tym trudniej przesadzać. A ryzyko nieprzyjęcia się rośliny większe.

Najlepiej w takim miejscu by był wyeksponowany, by był widoczny np. z miejsca gdzie przebywasz najczęściej - może widoczny z tarasu. Najlepiej na tle zielonej ściany (np. tui) był miał super tło.
Do tej pory nie miałaś z nim problemu, rośnie w Ameryce ale może lepiej nie kusić losu i posadzić w miejscu osłoniętym od wiatru?
Viola 20:45, 25 sie 2014

Marcin89 napisał(a)

W moim przypadku docelowe miejsce jest wielką niewiadomą. Tak naprawdę nie powinnam jeszcze nic sadzić bo nie mam ani ogrodzenia ani nawet żywopłotu (tylko w kilku miejscach początek), ani ścieżek. Dlatego tak Marcin u mnie te roślinki wędrują, ale jak przesadzam to bardzo na nie uważam, żeby krzywdy nie zrobić
Marcin89 20:54, 25 sie 2014

No tak. Tylko drzewa bardzo szybko rosną...zanim się obejrzysz. I potem je tak przemieszczać co chwila?
Viola 20:56, 25 sie 2014

asiach napisał(a)

Najlepiej w takim miejscu by był wyeksponowany, by był widoczny np. z miejsca gdzie przebywasz najczęściej - może widoczny z tarasu. Najlepiej na tle zielonej ściany (np. tui) był miał super tło.
Do tej pory nie miałaś z nim problemu, rośnie w Ameryce ale może lepiej nie kusić losu i posadzić w miejscu osłoniętym od wiatru?

Asiu, zimą klon był zadołowany i okryty włókniną, w tym roku też go okryję. Masz rację, że powinien być w zacisznym miejscu, dlatego chyba na tę zimę zostanie przy domu bo tu cieplutko. Myślę , że na wiosnę go przesadzę przed tymi tujami spiralis, które teraz sadziłam. To miejsce widać z tarasu i z przedogródka też Może za parę lat da mi pożądany cień na tarasie
Viola 20:58, 25 sie 2014

Marcin89 napisał(a)
No tak. Tylko drzewa bardzo szybko rosną...zanim się obejrzysz. I potem je tak przemieszczać co chwila?

Nie, nie co chwila - tylko raz. Teraz klon rośnie w pierwszym swoim miejscu, a na przyszłą wiosnę chcę już posadzić w miejsce docelowe, po przemyśleniu gdzie będzie mu najlepiej i żeby już go nie ruszać
Marcin89 21:04, 25 sie 2014

Ahh bo to ja taki narwany i już bym w tym roku sadził xd. Przepraszam no .