Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

asiach 21:05, 25 sie 2014

Viola napisał(a)

Asiu, zimą klon był zadołowany i okryty włókniną, w tym roku też go okryję. Masz rację, że powinien być w zacisznym miejscu, dlatego chyba na tę zimę zostanie przy domu bo tu cieplutko. Myślę , że na wiosnę go przesadzę przed tymi tujami spiralis, które teraz sadziłam. To miejsce widać z tarasu i z przedogródka też Może za parę lat da mi pożądany cień na tarasie

niech cieszy oczy - jest piękny może kiedyś zawita do ciebie Maja i powie - rośnie tu okaz rzadko spotykany w Polsce ..... i my to będziemy ogladać i podziwiać jak powiewa na witrze i daje cień na taras
Viola 21:42, 25 sie 2014

Marcin89 napisał(a)
Ahh bo to ja taki narwany i już bym w tym roku sadził xd. Przepraszam no .

Ach, ta młodość
gierczusia 21:50, 25 sie 2014

Klon ściętolistny na serio super .. Trochę szkoda ,że nie ma takiego fikuśnego koloru przez cały sezon wegetacyjny....ale listeczki i pokrój ma bosskie
asiach 08:20, 26 sie 2014

Dzień dobry Violu!
inag 12:36, 26 sie 2014

Viola napisał(a)

Też bym tak chciała pozyskiwać. Rodzice są w temacie pozyskiwania niezastąpieni

Oj, w wielu tematach
inag 22:54, 29 sie 2014

Witaj! Co tam u Ciebie słychać? Co porabiasz? Co ma znaczyć ta cisza? Natychmiast zdawaj relację!!!
Viola 23:02, 29 sie 2014

Ilonko, cisza oznacza, że siedzę na innych portalach w poszukiwaniu ratunku dla moich cisów Niestety jeden już został wykopany, a już widzę, że kilka innych w kolejce. Zupełnie nie wiem jak je ratować. Zrobiłam wszystko co jest zalecane (łącznie z opryskami) i niestety obawiam się, że problemem jest ziemia Mam gliniastą, zbitą ziemię, mało przepuszczalną. Przy sadzeniu oczywiście wywaliłam rów i sypałam ziemię ogrodową (z worków ze sklepu), ale widocznie to za mało Prosiłam o pomoc na wątku o chorobach cisów, ale cisza, nikt nic nie wie Więc u mnie ot tak, ale astry szaleją
inag 23:08, 29 sie 2014

Kurcze, no szkoda ich bardzo;-( Pamiętam, że już o nich pisałaś.. Wiesz, ja znawcą cisów nie jestem. Nie mam ani jednego, ale pierwsze co mi przychodzi do głowy to to, czy przypadkiem ich za głęboko nie posadziłaś??? tzn czy rosną na takiej samej głębokości jak wcześniej w szkółce??? Niektóre gatunki są bardzo wrażliwe na to. Bukom szkodzi przysypanie dodatkową nawet 3 cm warstwą.. więc może cisy mają to samo i dlatego zamierają???
Viola 23:57, 29 sie 2014

Nie, to nie to, są posadzone dobrze, pilnowałam, zeby nie przysypać pnia. Zawsze sie dobrze przygotowuję w teorii zanim coś posadzę. A tu klops, najbardziej mi szkoda, że ich tak dużo - 20 sztuk. Jeden mały rośnie oddzielnie w suchej glebie i świetnie sobie radzi. Pewnie to ta mokra gliniasta ziemia. Spróbuje jeszcze dać im trochę magnezu i żelaza, może mają niedobór. Pa
inag 10:00, 30 sie 2014

To może sprobuj je przesadzic w inne miejsce???