Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 22:15, 30 sie 2014

I kwiatki dla Was; astry mnie nie zawiodły, kwitną jak obłąkane

Czy hortensja zdąży zakwitnąć, jakaś spóźniona ale dobrze, że jest
Marcin89 10:58, 31 sie 2014

Cześć Viola . Powiem Ci, że ja osobiście uważam cisy za bardzo wymagające rośliny. Nie wiem jak niektórym udaje się uzyskać gęste, soczyście zielone i zdrowe ekrany z cisa. Beż żadnej skazy, niesamowite! Pewnie wymaga to ogromnej wiedzy i doświadczenia.

A jeśli chodzi o doświadczenia to widziałem już ogród na terenie dość podmokłym, na podłożu gliniastym i nieprzepuszczalnym. W niektórych miejscach ziemia po prostu była cuchnąca. Po opadach na polu obok stała ogromna tafla wody. Właściciele ogrodu zdrenowali teren pod trawnik, jednak nie rabaty wokół trawnika. Po roku efekt był taki, że zaczęły wypadać sosny i niektóre jodły. Duże lepiej poradziły sobie tuje. Sytuację pogarszała założona na rabatach linia kropkująca, która dostarczała kolejne porcje wody, która nie odpływała zapewne w głąb gleby. A wrócę do tematu cisów, które rosły na owej działce - w czasie przesadzania wykopano nowe dołki, w których czasem pojawiała się woda. A tego cisy nie lubią. Założę się, że większość z nich po prostu wypadła.

Moja propozycja dla Ciebie to zbudowanie podwyższanej rabaty z cisami. Jak zechcesz pokażę Ci inspirację. Można też pokombinować usypując wał dość przepuszczalnej ziemi i w nim cisy. Żeby woda opływała. Następnie lekki spadek w stronę trawnika i w nim średnie piętro roślin, a potem wypłaszczenie do kancików i niskie piętro roślin. Ale czy ktoś tak sadził? Czy to zdało by egzamin? .
Viola 11:51, 31 sie 2014

Marcin, dzięki za Twoje uwagi. Masz rację, cisy chyba są wymagające, albo ja mam do nich pecha. Mam w ogrodzie już trochę dużych roślin, w sumie 17 tuj Spiralis (1,50), 10 szmaragdów, 10, tuj Gold Perle, 3 świerki serbskie i sporo mniejszych (cyprysiki, tuje aurea nana, kulki tujowe)- wszystko fajnie rośnie. Więc myslę, że po prostu nastąpiło połączenie kilku nieszczęśliwych czynników - akurat tu gdzie są cisy ziemia jest bardzo słaba. Gdybym posadziła inne rośliny może by dały radę, a cisy jak piszesz są wymagające i nie odpowiadają im takie warunki. Poza tym niektóre były kupione z misecznikiem i sadzakiem i to dodatkowo pogorszyło cała sytuację. Myślę, że przesadzę cisy w inne miejsce, a ten kawał ziemi tak jak radzi Toszka postaram się zrekultywować - mączka bazaltowa, obornik, piasek, kompost i przekopię głęboko. Może pomoże
Toszka 12:32, 31 sie 2014

Violu, pomoże
W takiej glebie błędem jest sadzenie roslin w wykopanych dołkach lub rowkach... taka ziemia wymaga przygotowania wokół na 2-3 metry, czyli przekopania z piaskiem, kompostem, drobną korą (przekompostowaną)... torf tu jest absolutnie nie wskazany, bo zachowuje się jak gąbka - chłonie wodę i nie oddaje, a w okresach suszy kamienieje w suchą bryłę i niemal nie chce się ponownie namoczyć. Torf w takiej glebie to pułapka, podobnie jak nawadnianie. Ja nawadniania właśnie dlatego nie mam... i co się z tym wiąże, w okresie suszy (prawdziwej suszy) latam z konewką i wężem
U mnie cisy rosną świetnie, ale dostały dużo kompostu, piasku, przekompostowanej kory i końskiego obornika... podsypuję je na wiosnę kompostem... kret miesza z ziemią i ani misecznik, ani sadzaki nie przeszkadzają w przyrostach... misecznika oczywiście zanabyłam w gratisie z kilkoma cisami (ale o tym pisałam juz tu i ówdzie, dlatego historię ową przemilczę dyplomatycznie). Podstawa w ogrodnictwie to doskonale przygotowane podłoże, a rosliny potem tylko rosną i cieszą
Marcin89 13:16, 31 sie 2014

Dokładnie, wykopanie dołka w ciężkiej, gliniastej glebie i zasypanie go luźniejszą mieszanką z dodatkiem torfu to pułapka. Tworzy się jakby misa na wodę, w której korzenie roślin się duszą z powodu braku tlenu. Oczywiście uświadomiła mi to Pani Danusia na tymże forum .
Viola 23:05, 31 sie 2014

Toszka napisał(a)
Violu, pomoże
W takiej glebie błędem jest sadzenie roslin w wykopanych dołkach lub rowkach... taka ziemia wymaga przygotowania wokół na 2-3 metry, czyli przekopania z piaskiem, kompostem, drobną korą (przekompostowaną)... torf tu jest absolutnie nie wskazany, bo zachowuje się jak gąbka - chłonie wodę i nie oddaje, a w okresach suszy kamienieje w suchą bryłę i niemal nie chce się ponownie namoczyć. Torf w takiej glebie to pułapka, podobnie jak nawadnianie. Ja nawadniania właśnie dlatego nie mam... i co się z tym wiąże, w okresie suszy (prawdziwej suszy) latam z konewką i wężem
U mnie cisy rosną świetnie, ale dostały dużo kompostu, piasku, przekompostowanej kory i końskiego obornika... podsypuję je na wiosnę kompostem... kret miesza z ziemią i ani misecznik, ani sadzaki nie przeszkadzają w przyrostach... misecznika oczywiście zanabyłam w gratisie z kilkoma cisami (ale o tym pisałam juz tu i ówdzie, dlatego historię ową przemilczę dyplomatycznie). Podstawa w ogrodnictwie to doskonale przygotowane podłoże, a rośliny potem tylko rosną i cieszą

Toszko, decyzję podjęłam: kupuję mączkę bazaltową, obornik, żwirek mam, kompostu też dokupię, przesadzę cisy (sprawdzę ich korzenie) w inne miejsce, które też od razu przekopię z mączką, piaskiem, obornikiem i kompostem, a na końcu zabiorę się za ten pechowy fragment ogrodu. Wymieszam, przekopię widłami i zostawię do wiosny. Widzę, że z 20 cisów na pewno wypadną mi jeszcze 2 lub 3. Jak szybko zadziałam to może resztę uratuję resztę. Dziękuję Ci za zaangażowanie i pomoc. Pozdrawiam.
Viola 23:08, 31 sie 2014

Marcin89 napisał(a)
Dokładnie, wykopanie dołka w ciężkiej, gliniastej glebie i zasypanie go luźniejszą mieszanką z dodatkiem torfu to pułapka. Tworzy się jakby misa na wodę, w której korzenie roślin się duszą z powodu braku tlenu. Oczywiście uświadomiła mi to Pani Danusia na tymże forum .

Też o tym czytałam ale od teorii do praktyki w moim przypadku jakaś długa droga Pozdrawiam
Toszka 23:35, 31 sie 2014

Wrócę jeszcze do skrzypu, bo jest rośliną wskazującą na istnienie silnej wilgotności głębszych warstw gleby. Zaniedbana, nieuprawiana gleba woła teraz o pomoc... myśle, że za dwa, trzy lata starannej pielęgnacji i jeszcze będziesz zadowolona z takiego typu gleby
yolka 07:36, 01 wrz 2014

Astry siałas wprost do gruntu czy sadzonki sadziłaś. Są piękne
Viola 14:03, 01 wrz 2014

yolka napisał(a)
Astry siałas wprost do gruntu czy sadzonki sadziłaś. Są piękne

Jolu, astry sadziłam do gruntu, z nasionek. Ale nie pamiętam czy od razu do gruntu czy najpierw do doniczek bo wysiewałam na wiosnę różne kwiatki: werbeny, cynie, trawy, aksamitki i prawie nic mi nie wzeszło. Chyba zła ziemia, albo za wcześnie (mimo, że trzymałam w garażu, a później wystawiałam w ciągu dnia). Astry bardzo ładnie wzeszły i są zdrowe, dorodne i mają dużo pąków. Kolorki fajne bo to mix. Dzięki za odwiedziny Pozdrawiam