Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 14:14, 01 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Wrócę jeszcze do skrzypu, bo jest rośliną wskazującą na istnienie silnej wilgotności głębszych warstw gleby. Zaniedbana, nieuprawiana gleba woła teraz o pomoc... myśle, że za dwa, trzy lata starannej pielęgnacji i jeszcze będziesz zadowolona z takiego typu gleby

Dzięki za pocieszenie na razie zbieram siły na przygotowanie nowego stanowiska pod cisy; już znalazłam sprzedawcę mączki i obornika.
Toszko, mam pytanie techniczne: czy jak będę sadzić te cisy to dodawać do tej mieszanki ziemi ogrodowej z worków? Chodzi mi o to czy jak robię mix: swoja ziemia, obornik, mączka, kompost to jeszcze kupować ziemię z worków czy juz nie?
Toszka 17:00, 01 wrz 2014

Nie, ale dobrze by było jeszcze dorzucić trochę przekompostowanej kory. Trochę... działa przeciw fytoftorozie...
Jak wyjmiecie bryłę korzeniową to obejrzyj czy korzenie są białe czy nie... może będzie trzeba obciąć trochę zgniłych korzeni... Lepiej obciąć niż wsadzać z chorymi.
MagdalenaK8 18:24, 01 wrz 2014

Viola napisał(a)
I kwiatki dla Was; astry mnie nie zawiodły, kwitną jak obłąkane

Czy hortensja zdąży zakwitnąć, jakaś spóźniona ale dobrze, że jest

Astry masz obłędne , piękne aż zapraszają by je zerwać do wazonu...
Pozdrawiam
MagdalenaK8 18:34, 01 wrz 2014

Violuś jaką ty mączkę będziesz używała i po co bom nie mogę znaleźć ?
Viola 19:23, 01 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Nie, ale dobrze by było jeszcze dorzucić trochę przekompostowanej kory. Trochę... działa przeciw fytoftorozie...
Jak wyjmiecie bryłę korzeniową to obejrzyj czy korzenie są białe czy nie... może będzie trzeba obciąć trochę zgniłych korzeni... Lepiej obciąć niż wsadzać z chorymi.

Czytałam o tej fytoftorozie parę dni temu - masakra! Nawet sprawdzałam, ścinałam gałęzie cisów, patrzyłam czy nie ma cynamonowych kręgów...Ale to chyba nie to. Ten cis, który został już wykopany miał zgniłe korzenie, nie do końca, tylko te cieńsze, nie miał młodych, białych. Każdy cis przepatrzę, sprawdzę też larwy opuchlaków.
Viola 19:26, 01 wrz 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Violuś jaką ty mączkę będziesz używała i po co bom nie mogę znaleźć ?

Madziu astry stoją w wazonie w domu już dwa tygodnie! Nie mogę uwierzyć są w dalszym ciągu świeże i ślicznie wyglądają, nawet listki nie gniją. Cudowne kwiatki.

Mączkę bazaltową potrzebuję do poprawy struktury i wzbogacenia gleby w moim ogrodzie. Z jednej strony działki mam bardzo słabą ziemię, cisy mi wypadają jeden po drugim. Toszka mi pomaga diagnozę postawić i leczyć ogród
Jagodaa 19:44, 01 wrz 2014

Viola, ale Cię akcja ziemna czeka. Mnie takie działania trochę przerażają, chyba dlatego, że ja jestem dość niecierpliwa. Dlatego też mam źle założony trawnik, ten fragment, który już jest. Trzymam kciuki!
Viola 22:11, 01 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)
Viola, ale Cię akcja ziemna czeka. Mnie takie działania trochę przerażają, chyba dlatego, że ja jestem dość niecierpliwa. Dlatego też mam źle założony trawnik, ten fragment, który już jest. Trzymam kciuki!

Jagodo, ja też jestem przerażona, ale wiem, że co trzeba zrobić, trzeba zrobić - nie ma wyjścia. Boję się tylko, że mój kręgosłup tej akcji nie wytrzyma. Już się cieszyłam, że większego kopania w tym sezonie już nie będzie, a tu masz ci babo placek - cisy trzeba ratować i ziemię rekultywować.
Toszka 22:22, 01 wrz 2014

Większym obciążeniem dla kręgosłupa jest latanie z taczką... kop widłami amerykańskimi - mniej wysiłku potrzebują i łatwiej bryły rozbijać

Będzie dobrze
myśl o przyszłości
Viola 22:39, 01 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Większym obciążeniem dla kręgosłupa jest latanie z taczką... kop widłami amerykańskimi - mniej wysiłku potrzebują i łatwiej bryły rozbijać

Będzie dobrze
myśl o przyszłości

O właśnie, a o widłach zapomniałam ! Mus kupić.