Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Toszka 19:09, 11 wrz 2014

Tak było jeszcze pod koniec maja

a tak dziś

a na wiosnę będzie juz super - wiem, bo mam szpaler sadzony dwa lata temu

Na bajzelek nie patrzymy, bo będzie dopiero rabata robiona na wiosnę... a po "budce" sąsiadów widać dlaczego priorytetem był żywopłot (powodów było jeszcze kilka, ale to już inna bajka)
Marcin89 19:54, 11 wrz 2014

A to chyba języczka na zdjęciu co?
Toszka 20:10, 11 wrz 2014

Nie, przykro mi, to rudbekia... martwiłam się, że o zmierzchu robione zdjęcie i nic nie będzie widać, ale rudbekia zyskała
Viola 10:01, 12 wrz 2014

Toszko, dziękuję za zdjęcia, faktycznie na drugim zdjęciu jest już znaczna różnica A powiedz mi czy to obsypanie igieł jest związane z samym faktem przesadzania czy z tym, że cisy chorowały wczesniej? Ja moje cisy sadziłam wiosną tego roku w kwietniu i po posadzeniu od razu ładnie rosły, wypuściły dużo młodych przyrostów. Były kopane z gruntu od poprzedniego właściciela.
Toszka 20:01, 12 wrz 2014

Moje były kopane, ale zanim je posadziliśmy minęło kilkanaście godzin (jeździliśmy po nie do szkółki pod Konin), mają po 1,70-1,80m wzrostu i po 1-1,30m szerokości i część korzeni siłą rzeczy została ciachnięta (a bryły i tak były wielkie, po ok 70kg ważyły). Z tej szkółki wszystkie cisy jakie kupiłam były zdrowe. Anetka (Pustynia, która kiedyś będzie ogrodem) kupowała tam ponad 120 serbów i wszystkie też zdrowiutkie. Młodsze, mniejsze lepiej by to zniosły... ale my byliśmy zdesperowani i zmotywowani sąsiedztwem zza płota (teraz sąsiadów już nic nie odciąga od ich zajęć)
Zrzucają igły bo wilgotność powietrza inna, kierunek słońca inny (trzeba by wcześniej zaznaczać na krzaczku np. Pn) i wiele czynników ma na to wpływ, można to pokrótce, w uproszczeniu nazwać szokiem. Dwa lata kompletowaliśmy żywopłot i dla mnie to już normalne, nie niespodzianka w każdym bądź razie
Dodam tylko, że w trakcie zrzucania igieł też miały przyrosty, ale nie takie jak te sadzone rok wcześniej (po 50-60cm)
Wybrałam cisy nie pod wpływem Ogrodowiska. Ta decyzja zapadła wcześniej bo widziałam wiele zalet, ale najważniejsza ta, że nawet ogolony do łysego pieniek odrośnie dość szybko i jeszcze zyska na gęstości... o tujach tego powiedzieć już nie mozna.
Viola 21:32, 12 wrz 2014

Toszko, ale to znaczy, że u Ciebie ziemia jest super przygotowana jak te Twoje cisy takie wielkie i się przyjęły. Ja swoje też dla przesłonięcia sąsiada kupowałam .
Ja jeszcze zauważyłam jedną ciekawostkę - część moich cisów, które mają mniej słońca są zdrowsze i zieleńsze, a te, które rosną cały dzień na słońcu mają albo rude igły albo takie jakby przezroczyste (straciły chlorofil???).
Jeszcze mączki nie dostałam, czekam już tydzień, a miała być taka przesyłka błyskawiczna.
Myślę o przesadzeniu 10 cisów w to miejsce na zdjęciu - w narożnik - z jednej strony w tej samej linii co tuje spiralisy (ale z przerwą na coś żółtego)i z drugiej od frontu ogrodu. W narożniku wypadnie wtedy ambrowiec więc chyba będzie fajnie. Tak jak sobie wyobrażasz kąt prosty z kropką (z lekcji matematyki pamiętam )Tu jest raczej sucho i drzewa sąsiada dają cień, więc może dobre stanowisko.

Drugie miejsce na kolejne dziesięć cisów znalazłam przed kompostownikiem (taki ekran dla zasłonięcia), ale jeszcze pomyślę, bo tu czasami jest dość wilgotno.

Viola 21:39, 12 wrz 2014

Toszka napisał(a)
Nie, przykro mi, to rudbekia... martwiłam się, że o zmierzchu robione zdjęcie i nic nie będzie widać, ale rudbekia zyskała

Dostałam od sąsiadki sadzoneczki rudbekii jakieś 5 tygodni temu. Były malutkie, teraz już liście spore mają, ale chyba nie zdążą zakwitnąć. Zostawić je w gruncie? Co się z nimi dzieje zimą? Powinnam sprawdzić w internecie.

Aha, i zrobiłam sadzonki z berberysu Red Torch w połowie sierpnia - też zbyt późno, ale może zima będzie też późna i zdążą się ukorzenić? Może je okryję jakąś agrowłókniną?
21:43, 12 wrz 2014
Toszka napisał(a)
Moje były kopane, ale zanim je posadziliśmy minęło kilkanaście godzin (jeździliśmy po nie do szkółki pod Konin...

Toszko a co to za szkółka,ja jestem z okolic Konina.Można o namiar prosić na pw.
Viola 21:44, 12 wrz 2014

A Astry szaleją, szaleją, szaleją i śmieją się, śmieją się, śmieją ....

Toszka 21:51, 12 wrz 2014

Włóknina nie jest dobra - namaka od ciężkiego, mokrego śniegu i przymarza....
Najlepsze są gałązki iglaków, np. świerka. Rudbekii nie musisz nakrywać - to twarda bylina.