Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

chagall 00:05, 21 sie 2015

Paulinko, to Ty masz dokładnie tyle lat co mój syn
MirellaB 06:15, 21 sie 2015

Paulinka Ty lepiej się dobrze zastanów. Ciągle wysadzasz, przesadzasz za dużo.
Ja też coś zmieniam, przesadzam o 10cm, ale mam plan narysowany, w głowie, gdzieś coś podpatrzone. Jestem pewna,że i tak ta rabata nie spełni Twoich oczekiwań, bo sama do końca nie wiesz jak tam ma być.
Piszesz jakieś trawy - a ja pytam jakie trawy, ile ich, w jakich dokładnie miejscach? Daj jakiś pomysł, a wiele osób doradzi, albo nie miej pomysłu, ale podaj wytyczne tak jak to ostatnio z trawami było u Joli czy Paulinki, ale tam była trawowa burza mózgów.
Rozstaw puste doniczki, patrz na nie przez trzy dni, rozstawiaj, przestawiaj, a potem wykopuj i zmieniaj. Ja zawsze z doniczkami robię - dziewczyny mi tak doradziły i to się sprawdza.
Może się mylę, ale jak dla mnie to Ty masz tylko dokończoną jedną rabatę przy wykuszu - mam rację?
Nie piszę tego złośliwie, tylko znam to z swojego przykładu, ale bardzo ogrodowo się zmieniłam i wyszło to na lepsze.
Jeszcze rok temu nie wyszłam z ogrodniczej czy szkółki bez pięciu roślin, każda inna jak kolekcjonerka. A teraz wiem co chcę i kupuję zgodnie z planem,albo nic.

Bardzo dobry pomysł na dosadzenie liatry na poprzedniej rabacie.

No to Ci nagadałam i teraz idę dalej spać. Psy się wybiegały rano na spacerze i jest cisza.

A na spotkaniu byliśmy w Szkółce Ogrodach Wrzosowych i w Rogalinie. Sześć osób nas się zebrało - fajnie było. U mnie na wątku kilka zdjęć
AnnaCh 08:20, 21 sie 2015

Liatrie polecam, ale chyba przeoczyłaś mój poprzedni wpis dotyczący tej rabaty przy kojcu Ja bym się upierała, żeby na tył dać coś wyższego, czyli np. perovskią i możesz dać białe róże.
paulina_ns 08:33, 21 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Paulinka Ty lepiej się dobrze zastanów. Ciągle wysadzasz, przesadzasz za dużo.
Ja też coś zmieniam, przesadzam o 10cm, ale mam plan narysowany, w głowie, gdzieś coś podpatrzone. Jestem pewna,że i tak ta rabata nie spełni Twoich oczekiwań, bo sama do końca nie wiesz jak tam ma być.
Piszesz jakieś trawy - a ja pytam jakie trawy, ile ich, w jakich dokładnie miejscach? Daj jakiś pomysł, a wiele osób doradzi, albo nie miej pomysłu, ale podaj wytyczne tak jak to ostatnio z trawami było u Joli czy Paulinki, ale tam była trawowa burza mózgów.
Rozstaw puste doniczki, patrz na nie przez trzy dni, rozstawiaj, przestawiaj, a potem wykopuj i zmieniaj. Ja zawsze z doniczkami robię - dziewczyny mi tak doradziły i to się sprawdza.
Może się mylę, ale jak dla mnie to Ty masz tylko dokończoną jedną rabatę przy wykuszu - mam rację?
Nie piszę tego złośliwie, tylko znam to z swojego przykładu, ale bardzo ogrodowo się zmieniłam i wyszło to na lepsze.
Jeszcze rok temu nie wyszłam z ogrodniczej czy szkółki bez pięciu roślin, każda inna jak kolekcjonerka. A teraz wiem co chcę i kupuję zgodnie z planem,albo nic.

Bardzo dobry pomysł na dosadzenie liatry na poprzedniej rabacie.

No to Ci nagadałam i teraz idę dalej spać. Psy się wybiegały rano na spacerze i jest cisza.

A na spotkaniu byliśmy w Szkółce Ogrodach Wrzosowych i w Rogalinie. Sześć osób nas się zebrało - fajnie było. U mnie na wątku kilka zdjęć

Mirellko ja początek tej rabaty robilam dawno temu, wylądowały tam wszystkie rośliny, które miałam porozrzucane w trawie. Nie zastanawiałam się wtedy czy pasuje to czy tamto, tylko sadziłam, później z Waszą pomocą urządzilam dalszą jej cześć, do tej starej dołożylam obwódkę z trzmieliny i skupilam się na łączeniu dwóch rabat w całość. Jednak ten początek nie pasował mi cały czas, ale skupialam się na innych pracach w ogrodzie. Teraz postanowiłam ja zmienić i nie widzę w tym nic złego, w przyszłym roku planuje dalszą jej cześć i chce żeby wszystko było spójne. Poprzestawialam rośliny, dołożylam tego berberysa co mi Kasia radziła i uważam,że wygląda o niebo lepiej być może że niedługo znów będę przesadzać, ale kto tego nie robi? Jeżeli ma coś zmienić się na lepsze to czemu nie Ja mam młody ogród, a widziałam wiele razy jak ktoś zmienia swój wieloletni ogród. A co do moich innych rabat wszystkie są skończone i bardzo mi się podobają. Jedynie została mi ta przy kojcu, ale z nią powoli, najpierw muszę zdobyć wiedzę na temat róż i na jesień,albo wiosnę wezmę się za nią.

Ps. I wiem o czym mówisz, wcześniej jak jechałam do szkółki brałam co popadnie, teraz dwa razy się zastanowię, chociaż czasem jeszcze coś przetargam impulsywnie. Co nie oznacza, że wcześniejsze rośliny mam wyrzucić, bo ciężko je gdzieś wkomponowac jak np te nieszczęsne cyprysiki.
paulina_ns 08:38, 21 sie 2015

chagall napisał(a)
Paulinko, to Ty masz dokładnie tyle lat co mój syn

No proszę
paulina_ns 09:35, 21 sie 2015

AnnaCh napisał(a)
Liatrie polecam, ale chyba przeoczyłaś mój poprzedni wpis dotyczący tej rabaty przy kojcu Ja bym się upierała, żeby na tył dać coś wyższego, czyli np. perovskią i możesz dać białe róże.

Aniu na razie z tą rabatka odpuszczam do wiosny. Muszę się doksztalcic w kwestii róż, a póki co mam pustkę w głowie.
Anda 10:19, 21 sie 2015

Hej Paulina, widzę, że rabata przy płocie/polu już skończona Fajnie, bo ja doradzać to mogę tylko w kwestiach bylinowo-różanych. Tak więc jeśli w tym temacie będziesz potrzebować pomocy, to wal śmiało - ja swoje trzy grosze zawsze mogę dołożyć

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
paulina_ns 11:00, 21 sie 2015

Anda napisał(a)
Hej Paulina, widzę, że rabata przy płocie/polu już skończona Fajnie, bo ja doradzać to mogę tylko w kwestiach bylinowo-różanych. Tak więc jeśli w tym temacie będziesz potrzebować pomocy, to wal śmiało - ja swoje trzy grosze zawsze mogę dołożyć

Ewo ja się bardzo cieszę jak ktoś mi pomaga, zawsze ktoś coś dołoży od siebie i wspólnymi siłami idzie pomalutku do przodu
KasiaW76 11:01, 21 sie 2015

Jeśli chodzi o róże to polecam PAROLE. Ma piękne duże i do tego nieziemsko pachnące kwiaty. Jest koloru mono rozowego
Lubie tez NOVALIS ale mam ja od wiosny, kwota na fioletowo ale jak będzie w przyszłym sezonie to się okaże kolor kwiatów jednak zachwyca. Niewątpliwie najlepiej rosną te na bardziej gliniastej ziemi.
KasiaW76 11:01, 21 sie 2015

Dubelek