Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 18:02, 19 kwi 2016

Dziewczyny przykrylam warzywa folia, straszna zimnica u nas, powiedzcie mi proszę czy na dzień muszę ją ściągać? Chcę wybrać się do teściowej, ale nie wiem czy jak zostawię warzywa tak przykryte nie ugotuja się??
jolka 18:53, 19 kwi 2016

Ja mam cały czas przykryte skrzynie, ale nie folią tylko włókniną. Jestem z nich mega zadowolona (i ze skrzyń i z pokryw). Rzodkiewka idzie w oczach, sałatki, pory i inne zielone super się przyjęły, wiatr po nich nie smaga, słońce nie pali, wilgotny mikroklimat się utrzymuje. Coś mi się wydaje, że też jeszcze z dwie dorobimy w przyszłym sezonie

Filemon24 19:10, 19 kwi 2016

paulina_ns napisał(a)

Ja Cie lubię, więc byłabym stałym bywalcem , a reszta jakby nie miała ochoty trudno poprostu by Cie nie odwiedzala

Ja kiedyś próbowałam ukorzenic w wodzie, ale nic mi z tego nie wyszło, teraz spróbowałam od razu do ziemi i dosyć nawet się udało, ale co z nich będzie do jesieni się okaże

Chociaż jedna osoba hehe:
Wiesz ukorzenianie hortensji w wodzie jest dosyć trudne ponieważ one lubią specyficzne warunki i jak im coś nie odpowiada to pojawia się pleśń i patyki do wyrzucenia. Ja ukorzeniam w ocieplanej piwnicy i sukces prawie 100% wcześniej w domu wszystkie mi pleśniały wydaje mi się, że może było zbyt suche powietrze i dlatego klapa. Zauważyłam, że najgorzej ukorzenia się odmiana limelight no i lepsze są cieńsze patyki niż te grube.

Jak masz patyczki w słonecznym miejscu to musisz je podczas letnich upałów jakoś cieniować żeby ci nie padły
Filemon24 19:16, 19 kwi 2016

paulina_ns napisał(a)

No i dobrze,że ja z błędu nie wyprowadzilas . Ja też ostatnio miałam gościa w ogrodzie, który jedynie co potrafił skomentować to to,że jedne bratki mają ciężka ziemię, że na jednej z rabat są 3 chwasty i że mam za mały taras a jak mąż zapytał się jej,czy nie chciałaby u siebie takich skrzyń na warzywa odpowiedziała, czy on zwariował skąd tyle ziemi nabiorą,że ona aż taka wygodna nie jest i lubi pielic uwielbiam takich gości

Takich "sympatycznych" to lepiej nie zapraszać bo co byś nie miała to i tak się nie będzie podobać
zoja 19:27, 19 kwi 2016

Fajnych macie gości ciekawe jakich ja będę miała jak już ogród założę

co do przykrywania skrzyń - to trochę bym się bała tak szczelnie folią - włóknina lepsza by była.

Filemon24 ja bym odwiedzała Twój wątek chociażby dla zdjęcia w profilu
...i Paula ma rację - jak komuś się nie podoba to po prostu nie przychodzi - załóż wątek i zobacz co będzie dalej
paulina_ns 19:53, 19 kwi 2016

jolka napisał(a)
Ja mam cały czas przykryte skrzynie, ale nie folią tylko włókniną. Jestem z nich mega zadowolona (i ze skrzyń i z pokryw). Rzodkiewka idzie w oczach, sałatki, pory i inne zielone super się przyjęły, wiatr po nich nie smaga, słońce nie pali, wilgotny mikroklimat się utrzymuje. Coś mi się wydaje, że też jeszcze z dwie dorobimy w przyszłym sezonie

Jolu, a może i to włóknina jest, szczerze to nawet nie wiem coś takiego

U mnie odpukac tfu tfu też fajnie wszystko wschodzi, jedynie widzę sałata coś grymasi. Ja też postanowiłam w przyszłym roku obowiązkowo jeszcze dorobić ze 3 nawet, super sprawa.

A jak stipa?? U mnie różnie, jedne trochę zmarnialy, inne stoją na baczność, ale ogólnie źle nie jest buziaki przesyłam i czekamy na słońce
zoja 19:57, 19 kwi 2016

Paulinka, to chyba włókniną przykryłaś jednak
paulina_ns 19:59, 19 kwi 2016

Filemon24 napisał(a)

Chociaż jedna osoba hehe:
Wiesz ukorzenianie hortensji w wodzie jest dosyć trudne ponieważ one lubią specyficzne warunki i jak im coś nie odpowiada to pojawia się pleśń i patyki do wyrzucenia. Ja ukorzeniam w ocieplanej piwnicy i sukces prawie 100% wcześniej w domu wszystkie mi pleśniały wydaje mi się, że może było zbyt suche powietrze i dlatego klapa. Zauważyłam, że najgorzej ukorzenia się odmiana limelight no i lepsze są cieńsze patyki niż te grube.

Jak masz patyczki w słonecznym miejscu to musisz je podczas letnich upałów jakoś cieniować żeby ci nie padły

Widzisz Zoja jest druga osoba, więc źle nie jest hehe ja tam lubię szczere i bezpośrednie osoby, a taka mi się wydajesz

A co do patyczkow mi właśnie kiedyś plesniec zaczęły, później woda śmierdziala i w końcu wyrzuciłam. Moje są w takim polcieniu i te właśnie puściły, a te co są na słońcu jeszcze nic. U nas w szkołkach limelight dostaniesz bez problemu, ale inne takie jak pinky winky czy bobo już tak łatwo nie jest, ja z allegro musiałam zamawiać no i szczerze póki co są takie sobie, zobaczymy czy w ogóle zakwitna.
paulina_ns 20:02, 19 kwi 2016

zoja napisał(a)
Paulinka, to chyba włókniną przykryłaś jednak

No to dobrze, w szkolce powiedziałam tylko,że potrzebuję żeby ogórki przykryć i takie coś mi Pan dał więc może to tak siedzieć, czy muszę odkrywać przez dzień?
jolka 20:03, 19 kwi 2016

Paula, włókniną przykryłaś
Wg mnie możesz to spokojnie zostawić na dłuższy czas, zwłaszcza że pogoda beznadziejna. Nic się roślinkom nie stanie, a cieplej będą miały. Włóknina przepuszcza wodę i powietrze. Kiedyś w domu tak przykrywaliśmy truskawki, były sporo wcześniej niż pozostałe.