Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 15:13, 20 kwi 2016

Filomena napisał(a)

Witaj Gosiu
dzieje się u Ciebie, dzieje!
Zauroczyła mnie ta jabłonka na tle żywopłotu, czy planujesz rabatę niską czy wysoką? Bo ja to piękne w kształcie drzewo bym wyeksponowała niską dywanową rabatą- to jak byś miała za mało do myślenia
Zapewne z innej strony wygląda inaczej to miejsce, ale jabłonka z żywopłotem cudowna!

Filomena ja pod tą jabłonią około 40 letnią chciałam zrobić nasadzenia z kosaćców bo ich nigdzie nie mam a podobaja mi się jak kwitną ale strasznie krótko można sie cieszyc ich kwiatami i dlatego na rabatach troche szkoda mi ich sadzić a tam by może było ok. A Ty co byś tam widziała ? Co do tej dużej rabaty to jak wszystkie tam posadzone teraz rosliny jak rusza to może mnie olśni co tam jeszcze dosadzać. Miało być tam dużo traw a na razie ich tam nie ma. Jest tam to co miałam do zagospodarowania bo tych szkoda mi było wyrzucać . A część roslin i tak usunęłam stamtąd. Filomena a to moze Ty chciałaś ode mnie trzcinnik i ja Ci obiecałam go- coś mi się tak przypomina. Jak tak to daj znać to może jeszcze można go wykopać.
Filomena 16:30, 20 kwi 2016

Świetny pomysł z kosaćcami! Duży łan z dwoma, max trzema kolorami o różnej wysokości. Potem będą zdobić liście.
Mam duże kępy niebieskich drobnych irysów - za trzcinnika? Te przesadzamy po kwitnieniu w sierpniu.
malgorzata_s... 16:36, 20 kwi 2016

Matuchno ile doniczek!! Królowe piękne zakupiłaś Przystojniak już po egzaminach i po stresie Buziaki
Gocha 17:08, 20 kwi 2016

Filomena napisał(a)
Świetny pomysł z kosaćcami! Duży łan z dwoma, max trzema kolorami o różnej wysokości. Potem będą zdobić liście.
Mam duże kępy niebieskich drobnych irysów - za trzcinnika? Te przesadzamy po kwitnieniu w sierpniu.

Bardzo chętnie przygarnę irysy ale to nie znaczy że musisz mi cos za trzcinnika dawać. Ale jak możesz się podzielić iryskami to super by było.
Gocha 17:17, 20 kwi 2016

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Matuchno ile doniczek!! Królowe piękne zakupiłaś Przystojniak już po egzaminach i po stresie Buziaki[/quote

Gosiu ja wszystkie rosliny które zamawiałam wiosną sadziłam do doniczek- część z nich mogłabym juz posadzić do ziemi np.liliowce czy irysy, łubiny, piwonie ale muszę przygotowac miejsce. A dalie jeszcze musza posiedzieć w doniczkach planowo. Mam dużo nowo zamówionych dalii i jeszcze to nie koniec tych doniczek bo muszę posadzić jeszcze swoje dalie i ostatnio dostane od koleżanki- chyba około 15 w sumie. Jasiek faktycznie po egzaminach ( on się tylko denerwował w niedziele przed a juz w czasie egzaminów to raczej luz ale raczej nie dlatego żeby był tak dobrze przygotowany- co to to nie) a teraz będzie musiał walczyć o jak najlepsze stopnie z liczących sie przedmiotów- i to tez bedzie syzyfowa praca.
Kasik 17:44, 20 kwi 2016

Ależ poszalałaś U Ciebie na raz dużo, no i efekt od razu. Jak ławeczka to pomyśl o hortkach po bokach- cudnie to wygląda. Najładniej Anabelki, ale one z tych leżących z innymi też będzie piknie.
To tylko taka sugestia. Ja bym tak zrobiła ale nie mam jak, bo nie mam takiej ławeczki.
Malgosik 18:33, 20 kwi 2016

ale się obkupiłaś
masz masową własną produkcję!
śliczna rzeczka szafirkowa
nie to co umie, może 1,5 metra
Gocha 18:39, 20 kwi 2016

Kasik napisał(a)
Ależ poszalałaś U Ciebie na raz dużo, no i efekt od razu. Jak ławeczka to pomyśl o hortkach po bokach- cudnie to wygląda. Najładniej Anabelki, ale one z tych leżących z innymi też będzie piknie.
To tylko taka sugestia. Ja bym tak zrobiła ale nie mam jak, bo nie mam takiej ławeczki.

Kasiu ja tez na razie nie mam ławeczki, po drugie to jezeli kupię to jakąś najtańsza bo nie stać mnie na takie wypasione teakowe chociaż nie powiem one sa po prostu cudne. W tej chwili mogłabym tam postawić 2 fotele wiklinowe bo takie mam od dawna i sa gdzieś w altanie babci. Hortki tam mam po jednej stronie w tej chwili- na lewo od 3 kulek bukszpanowych jest sosna i perukowiec zielony kwitnący na tegorocznych pędach więc moge go formować na niezbyt duży. I od nich po lewej jest sporo hortensji ale różnych. Zobacze jak one bedą kwitły w tym roku i jezeli nie beda tam pasowac to bedę zmianiać. Takie hortensje miałam i musiałam je zagospodarować. Jeszcze muszę coś dosadzić z prawej strony przy tych kulistych sosnach. Obok nich jest tylko brzoza - tylko taka zielona ale troche inna niż normalne. Anabelki mi się strasznie podobają chyba najbardziej z bukietowych nawet pomimo tego pokładania się. Powsadzałam około 80 patyków Anabelek do ziemi i czekam czy wypuszczą korzenie.
Gocha 18:49, 20 kwi 2016

Malgosik napisał(a)
ale się obkupiłaś
masz masową własną produkcję!
śliczna rzeczka szafirkowa
nie to co umie, może 1,5 metra

Małgosiu ja w doniczkach mam posadzone zamawiane w necie rosliny zanim je posadze do ziemi na miejsce stałe. Szafirków mam około 4 metrów ale w tej chwili nie widzę żeby mi sie ilość cebulek powiększyła od tamtego roku- faktycznie sadziłam tam około 400 do 500 sztuk. Ale wydaje mi sie że w tamtym roku ta rzeczka była bardziej spektakularna. Może pogoda ma jakis wpływ na to.
katel 23:04, 20 kwi 2016

Gosia syn przystojniak!
Donice piękne, kolorowe a ile doniczek z nowymi roślinkami , będziesz miała co sadzić . Ogród pięknie się prezentuje i różyczki u Ciebie też zagościły , ja też się zaróżyczkowałam .