Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

gierczusia 09:50, 20 maj 2017

Ludziskaaaaaa coś się dzieje huuuraaaaaaaa

Mixtoorka 10:39, 20 maj 2017

Aaaa musiałabym sypać do sąsiadów. Jak dobrze, źe wygrywasz te nierówną walkę. Paskudy potrafią być bezlitosne.

LOTOS!Ale będzie piękny!!!
AsiaK_Z 11:17, 20 maj 2017

Elu, mikro jest MEGA pijjjękny A za nasionko trzymałam i trzymam dalej kciuki. Najważniejsze że cosik zaczyna się dziać
Kasia_CS 11:26, 20 maj 2017

O yeah! Rządzisz

A mój perlit leży na poczcie wciąż...
Ewa777 11:57, 20 maj 2017

Hura! Nasionko rusza Ale emocje

A jak Twój bluszcz?
Katkak 12:34, 20 maj 2017

Ale super, że lotosik rusza. Chyba zadne nasionko na swiecie nie ma takiego dopingu jak Twoj loos, wszyscy kibicujemy
lojalna_ 15:35, 20 maj 2017

Byłam Elus na jednej nodze )) hm szukałam hacone nie znalazłam. Kilka sztandow jest ....za to jedna zdobycz roza kolejna ktorej szukałam i brązowe trawki tym to sie oprzeć nie mogę ))

Miałam pół godziny miedzy jednym a drugim graniem młodego matka taxi
lojalna_ 15:36, 20 maj 2017

gierczusia napisał(a)
Ludziskaaaaaa coś się dzieje huuuraaaaaaaa

Ooo pod wrażeniem jestem ♡♡♡
AgnieszkaW 16:27, 20 maj 2017

Eluś, dawno u Ciebie nie byłam, ale nadrabiam. Widoczek ogólny całkiem, całkiem ładny. Jaszczurka cała i zdrowa, jak widzę, dobrze, że kota nie masz, bo chyba by już jej nie było.... Lotos z nasionka? - super.
Pozdrawiam ciepło
gierczusia 09:24, 21 maj 2017

Ku pamięci - Mariusz napisał o lotosach
Mariusz napisał
Króciutko streszczę, myślę, że się przyda .
10 stopni to odpowiednia temperatura, tak aby nie rozwinęły się liście, niech spoczywa.

Początkiem kwietnia pojemniki z lotosami należy wstawić do tunelu. Podczas nocnych przymrozków nakrywać kilkoma warstwami agrowłókniny.
Podczas dnia w tunelu panuje bardzo przyjemna temperatura, o kilkanaście stopni wyższa niż na zewnątrz, ponadto utrzymuje się tam dużą wilgotność powietrza, wystarcza to aby podpędzić lotosy do czasu nawożenia, czyli do końca kwietnia.

Wkładamy kilka kostek osmokote do roślin wodnych na każde 10 l podłoża, zazwyczaj na kastrę 35 litrową wychodzi 6-8 kostek nawozowych. Dawka taka jest wystarczająca, bo zbyt duża powoduje silny wzrost liści i mierne kwitnienie.

Do czerwca dolewamy wody, wyciągamy glony i inne chwasty. Woda musi mieć podobna temperaturę jak w kastrze/pojemniku, niech przed dolaniem postoi kilka godzin w tunelu.

Mniej więcej w połowie czerwca lotosy przenosimy do oczka wodnego. Tylko taka uprawa gwarantuje nam kwiaty już końcem czerwca.

Podłoże do lotosów musi być ciężkie i żyzne. Pojemniki muszą być szczelne aby stała w nich woda (kastry budowlane, wiadra). 2/3 ich pojemności zasypujemy ziemną.