Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

stychaz 22:03, 02 cze 2014

gierczusia napisał(a)

A z tą wodą to już nie wiem jak jest .. Madzenka mówi ,że u niej dobrze (a tam glina i to mokrawa zdaje się )..aaa. Bez znaczenia .. U mnie mało trzeba , wiec jak zacznie strajk to w przyszłym roku kupię kolejną ( to są zalety małego ogródeczka )

Podobne podejście miałam jak kupowałam ją w tamtym roku. Stwierdziłam, że do małego ogródka mogę dokupywać co roku kilka sztuk, które wypadają - zaleta małego areału . Z tą wodą, to trochę jest tak, że ona nie lubi stojącej wody. Jeśli śnieg Ci nie zalega a woda w ogródku (akurat w miejscu sadzenia) nie stoi,to da radę.
gierczusia 22:08, 02 cze 2014

Ozz napisał(a)
na rzeczy kopane jest czas od połowy października

Na zimę ???... A nie wymrzną mi wtedy , bo przecież korzeni raczej nowych ńie zdążą wytworzyć
gierczusia 22:10, 02 cze 2014

stychaz napisał(a)

Podobne podejście miałam jak kupowałam ją w tamtym roku. Stwierdziłam, że do małego ogródka mogę dokupywać co roku kilka sztuk, które wypadają - zaleta małego areału . Z tą wodą, to trochę jest tak, że ona nie lubi stojącej wody. Jeśli śnieg Ci nie zalega a woda w ogródku (akurat w miejscu sadzenia) nie stoi,to da radę.

Jak fajnie ,że są jakoweś zalety małego ogródeczka

A z tą stipą to już teraz rozumię ... już wiem,że glebę trzeba tak zrobić ,żeby tam gdzie stipa kałuża wody mi nie stała .. Dzieki wieeeelkie
Sebek 22:14, 02 cze 2014

Połączenie stipy z tojeścią wymiata Mój plan zakupowy chyba właśnie siem zmienia
Ozz 22:18, 02 cze 2014

gierczusia napisał(a)
Na zimę ???... A nie wymrzną mi wtedy , bo przecież korzeni raczej nowych ńie zdążą wytworzyć

Liściaste wszystkie się kopie dopiero jak są w stanie bezlistnym, przyjmuje się, że po 15 października, podobno lepsze jest wtedy nawet przyjęcie. Rzeczy wrażliwsze i część iglastych lepiej kopać na wczesną wiosnę, ale chyba nie później niż do połowy kwietnia.

Zimno nic raczej nie zrobi korzeniom - będą w ciepłej ziemi. Roślinki są przyzwyczajone do mrozów i intensywnie ukorzeniają się właśnie na jesień
gierczusia 22:36, 02 cze 2014

Ozz napisał(a)

Liściaste wszystkie się kopie dopiero jak są w stanie bezlistnym, przyjmuje się, że po 15 października, podobno lepsze jest wtedy nawet przyjęcie. Rzeczy wrażliwsze i część iglastych lepiej kopać na wczesną wiosnę, ale chyba nie później niż do połowy kwietnia.

Zimno nic raczej nie zrobi korzeniom - będą w ciepłej ziemi. Roślinki są przyzwyczajone do mrozów i intensywnie ukorzeniają się właśnie na jesień

Rozumię z tym kopaniem ,że buksy we Wrocku były kopane wiosną jako wrażliwe .. Oraz ,że lepiej teraz nie ryzykować

To będe zmuszona czekać z buksami do kolejnej wiosny

Dzięki Oziii
gierczusia 22:37, 02 cze 2014

Sebek napisał(a)
Połączenie stipy z tojeścią wymiata Mój plan zakupowy chyba właśnie siem zmienia

Noo właśńie .. Plan zakupowy .. Dlatego tyyyle czasu przewlekalam z ta nową rabatą . I warto chyba było

Tojeść zawojowała Ogrodowisko w tempie ekspresowym
gierczusia 08:50, 03 cze 2014

Witajcie w ten deszczowy dzionek .. U mnie leje non stop , dobrze że temperatura się podniosła i jest około 14 st..fajny czerwiec , noo nie ??...

Może na początek siądziemy sobie na kanapie i popatrzymy przez moje okno tarasowe....

Noo i moja gwiazda ,czyli róża giardina .. Nawet w deszczu wygląda powalająco

I te kwiaty .. Jak zobaczyłam metkę ze zdjęciem kwiatów , to mi się wierzyć nie chciało ,że takie naprawdę będą .. I są , metka nie kłamała

Giardina w tle lawend francuskiej ....

Mój zielony dach wreszcie zaczyna szaleć .. Ostatnio posadziłam w ramach prac renowacyjnych gożdzika i macierzankę .. Zobaczymy czy dadzą radę w tych iście spartańskich warunkach

Irga tez zaczyna kwitnąć .. Lubię ten dywan bialutkich kwiatuszków

Dobrego dnia Wam życzę

aga_szsz 10:30, 03 cze 2014

Wszędzie, gdzie nie spojrzysz, kwitnąco i pachnąco.... a u mnie róża dopiero pączki pokazuje...
AlKa 10:33, 03 cze 2014

O jaki ladny daszek i chyba z okienka będzie fajny widok.