Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi

nicol21 12:20, 10 lip 2014

Zdecydujesz sama, ale przy tej powierzchni, nawet jeśli kupisz biohumus, florovit czy nawet trochę ziemi w sklepie to i tak będzie to lepsze niż wciskanie kompostownika, nawet jak wsadzisz w ziemię to przecież na tym nic nie posadzisz więc będzie dziura na przestrzał
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Ozz 23:05, 10 lip 2014

Z kompostownikiem głównie chodziło o pozbywanie się wszelkich nadmiarów części zielonych... z tym u nas problem na osiedlu niestety...

Dziś kawał roboty zrobiony - sporo rzeczy na rabacie frontowej ala angielskiej udało mi się posadzić. Noc i deszcz mnie zastały, więc fotki jutro...

Teraz muszę szukać pomysłów na lewą stronę ogródka skoro wersja z kompostownikiem coraz bardziej odchodzi we mgłę...
gierczusia 23:23, 10 lip 2014

Oooo .. Widzę ,że czad pt " kompostownik " się zaczyna... ...Noo wiesz ,że ja mam.. stoi za krzokiem ... Prawda jest taka ,że kompostu z niego niewiele , mimo ,że całe warzywne kwestie domowe oraz trawa z koszenia, wszystko idzie do niego. A tego kompostu tyle ,że jak sadzę jedną roślinę to git , ale żeby już dwie...tooo nie .. Zgodnie z tym co napisałaś : zapachów nie ma wcale . Pierwszy raz słyszę o kompostowniku pod ziemią ..szkoda ,ze nie wiedziałam tego wcześniej ...ale może się doszkolę i potem zamienię zwykły na podziemny

Musisz sama zdecydować co z tym fantem zrobić

Ale misa na wodę mi sie podooooba i tak ładnie współgra z płytkami

Buziam
Toszka 23:36, 10 lip 2014

Ozz napisał(a)
to jest dobra myśl - a jak taki kompostownik wygląda? Tzn czy głęboki/szeroki i jak wygląda jego wsad - też plastik/drewno/wygrzebane?

Myślę, że na więcej niż 40-50 cm wgłąb mogę się nie wkopać, bo niżej jest gruz (że niby miał drenować).

Widziałaś już u kogoś takie ustrojstwo? Chętnie bym podejrzała.

widziałam - na amerykańskich stronach...akurat tej konkretnej-jedynej ni czorta nie mogę znaleźć, ale... wygoogluj worms cedar bedding
a znajdziesz tam sporo propozycji, a nawet schematy skrzyń do "zrób to sam"
Toszka 23:59, 10 lip 2014

I doczytałam, że jest sporo oponentów kompostownika... hm, żaden nawóz (nazwami rzucać nie będę, bo mnie jeszcze jakiś producent pozwie... a ja łatwa ofiara...genetyczna blondynka ), ani cud-miód chemiczny substytut nie zastąpi próchnicznej ziemi, bogatej nie tylko w mikro- i makroskładniki, ale co najważniejsze w pozytywne organizmy. Nigdzie nie kupi się prawdziwej próchnicy - zwykle to torf wzbogacony nawozami lub w optymistycznej wersji mieszanka torf+obornik+kora... Doleję oleju i zaproponuje dżdżownice kalifornijskie - przerabiają, oczyszczają z patogenów i metali ciężkich i dają humus...skracają tez znacząco czas kompostowania
Dobrze pryzmowany kompost nie śmierdzi absolutnie!!! A jeśli śmierdzi to świadczy, że właściciel nie ma pojęcia o kompostowaniu i ma tylko śmietnik...
Przy ogrodzie ponad 1200m kwadratowych mam trzykomorowy kompostownik z palet. W ciągu sezonu uzyskuję kilka metrów sześciennych kompostu... To chyba nie jest mało?

proponuję przeczytać (z tej strony jest odnośnik o sztuce kompostowania i kompoście, ale cały ten watek polecam - oszczędność na: kupnie nawozów, kory do ściółkowania i chemii do oprysków)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4179-skoncentrowany-wyciag-z-kompostu-anhk?page=4
Ozz 00:53, 11 lip 2014

Hurra, są i głosy na tak To jak bardzo brakuje mi odrobiny kompostu odczułam dziś - przy sadzeniu roślin. Ziemia z worka (kompost od znajomej szkółki) się skończyła, auta brak przez najbliższy czas i powstaje pytanie - sadzić czy nie sadzić?

Pamiętam jak na jesieni sadziłam graby i cztery zostały ,,zaprawione" a na dwa została resztka... o fakcie, że nie chciały ruszyć wiosną wolę nie wspominać... a sadzone z całą bryłą korzeniową były...

Szukam jakichś rozwiązań pośrednich... pełnowymiarowy kompostownik (najmniejsze 60x60 znalazłam )tam się na pewno nie zmieści, choć widziałam kiedyś zgrabny zrobiony w starej szafce z szufladami

Opcja z zakopanym w ziemi jest bardzo kusząca... już widzę sąsiadów z opadem ,,szczeny" jak otwieram jakąś tajemną pokrywę w ziemi

Toszka, dzięki za przydatne info - co prawda hodowla dżdżownic groziłaby rozwodem, ale rozwiązania są dość bliskie kompostowaniu w ziemi.

Ciekawe jak zachowywałaby się plastikowa, podziurawiona beczułka zakopana w ziemi w takich warunkach...
anna_g 09:51, 11 lip 2014

Olena - wpadałam na Twój balkon czasami pełna podziwu dla Twojego zapału i ogrodnictwa "we krwi". Dlatego bardzo się cieszę, że udało Ci się zamienić balkon na ogród, ogródek, ogródeczek... nieważne - małe jest piękne i u Ciebie już takie się robi Będę zaglądać, kibicować i niniejszym zaznaczam Twój wątek. Bardzo fajne płyty i misa mi sie podoba - jestem ciekawa jej dalszych losów. Kula od koleżanki jest super. Co do kompostownika w takim małym ogródeczku ja osobiście chyba jestem na nie chociaż zalety kompostowania znam bardzo dobrze i nie podważam ich wcale a wcale. Co prawda Gierczusia tak schowała swój kompostownik że trudno go wypatrzyć więc wszystko jest możliwe jak się czegoś bardzo chce. Pozdrawiam cieplutko
Toszka 11:24, 11 lip 2014

No, wiesz Ozz, mam dżdżownice, ale nie traktowałam nigdy, i nie traktuję tego jako hodowli... to raczej moi robotnicy w fabryce kompostu
jednakże jak wygooglujesz w obrazach dla hasła "worms cedar bedding" to znajdziesz masę pomysłów na kompostowanie (z dżdżownicami, czy bez to nie ma znaczenia) - opcja w szufladach tez jest
Kompostownik można równie dobrze zamaskować w skrzyni-siedzisku ławeczki, albo postawić ozdobną donicę i w niej kompost trzymać (a z pokrywy zrobić mini oczko wodne, czy poidło dla ptaków, lub tez nasadzić coś kwitnącego mniej lub bardziej)
jedno jest pewne - masa problemów zdrowotnych roślin zaczyna i kończy się "w dołku" (jak to Danusia mówi)
nicol21 12:57, 11 lip 2014

Ohh Ozz ciężkie wybory! Ale jak nie wybierzesz to będzie dobrze

Ja też chciałam kompostownik u siebie, ale na chwilę obecną zrezygnowałam, ale może kiedyś temat wróci
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Ozz 17:18, 11 lip 2014

Ewelinko - przy Twojej ilości miejsca na pewno miałabym już dwukomorowy

Tak nam próbował deszcz zmasakrować świeżo założony trawnik:

A to z rana po sadzeniu części roślin - ale musiałam wygibasy robić przy tym, bo nie chciałam sadząc po trawniku deptać Mocno nieuporządkowany ten ,,styl" ale to głównie też przez aksamitki które tam rosną, a które szkoda mi usuwać, bo męczę się z nimi od lutego i ciągle nie mogę dojrzeć tych pięknych kremowych kwiatów tej odmiany W przyszłym roku po prostu kupię na giełdzie - choć muszę przyznać, że o tyle są one ciekawe, że nie śmierdzą typowo dla aksamitek, raczej mają delikatny przyjemny zapach - coś jakby rozcieńczyć go z nutką cytrynowego

I zagadka - znajdź 3 bukszpanowe kulki