Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

jolanka 12:54, 02 maj 2020

UrsaMaior napisał(a)
U mnie nigdzie nie ma patelni, więc nie wiem na 100%, ale mogę Ci dać i sprawdzisz jak się sprawuje.

Ok, chętnie spróbuję, dzięki
Magara 22:43, 02 maj 2020

UrsaMaior napisał(a)
Tak to jest z wieloma roślinami, wszystko zależy od warunków. Teraz już wiem co i jak, ale na początku kupowałam pojedyncze sztuki do testów, żeby sprawdzić jak im będzie. Kompletna porażka to u mnie na przykład tak wychwalane na O. graby. Mój żałosny żywopłot ma 4 rok, a jest do d... Najchętniej wywaliłabym w cholerę, ale nie mam ani czasu ani głowy, żeby go teraz czymś zastąpić.
Także tak - nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz u siebie.

no wychodzi na to, że święte słowa
jak zaczęłam grzebać przy jednej z moich "rabat" i szukać czegoś na brzegi, przejrzałam swoje notatki i dostałam kociokwiku - bo jeden poleca, a drugi wręcz przeciwnie chciałam kupować the beatles, już miałam w koszyku, ale mnie opinia Anuli Zany gdzieś odnotowana ostudziła
ostatecznie dziś przejrzałam moje carexy, na pewno nie mam SS, raczej stawiam na najpopularniejsze ID, choć tych odmian jest tyle i pod tyloma nazwami, że nie można mieć pewności
ale nic to - podłubałam w tych odrostach, poodcinałam (mam nadzieję, że dobrze) i wsadziłam na jednym odcinku, zobaczymy co będzie - ostatecznie strata niewielka
przy okazji doszłam do wniosku, który muszę sobie gdzieś we łbie zakonotować, że te moje carexy na słońcu rosną gorzej niż te w półcieniu - te w półcieniu całkiem, całkiem po zimie, trochę je poskubałam, te na słońcu masakra - przycięłam tak jak TARcia swego czasu pisała i tak jak Iza teraz mówi, no pażyjom uwidzim
UrsaMaior 09:34, 03 maj 2020

Trzeba sadzić i obserwować, rośliny czasem naprawdę zaskakują. Pamiętam na przykład jak Toszka mówiła, że lawenda jej się uparcie wysiewa w azaliach
Wani 11:52, 03 maj 2020

Magara podziwiam za notowanie. To znaczy ja też notuję ale w przypadkowym miejscach i jak potrzebuję to akurat notatek nie jestem w stanie odnaleźć. Pytałam kiedyś (chyba Izę właśnie) o takie ładne delikatne, dość wysokie białe kwiatki. Jak mi odpisała to pomyślałam sobie : aaaaaa, to to ! I nie zapisałam pewna że taką oczywistą nazwę zapamiętam :/ Wczoraj skakałam po wątku próbując odnaleźć te kwiatki i lipa Tak więc notatki to podstawa

Iza pamiętasz o jakie białe kwiatki kiedyś pytałam ?
Magara 11:55, 03 maj 2020

plik w wordzie zawsze pod ręką, z karteczkami bym zwariowała i wszystkie pogubiła
UrsaMaior 12:32, 03 maj 2020

Wani napisał(a)

Iza pamiętasz o jakie białe kwiatki kiedyś pytałam ?

Jarzmianki
TAR 17:31, 03 maj 2020

UrsaMaior napisał(a)

Jarzmianki
mnie od razu tez z jarzmiankami sie skojarzylo

hakone rosna, mikstura z zelaza i q-py chyba je pobudzila do dzialania a moze grozba wywalenia ale hosty to jeszcze w czarnej dziurze, tylko jedna wyszla. siedze w domu i nawet nie ide na druga strone domu co by zawalu nie dostac. mezaty plot stawia, na pewno mam zdeptane wszystko co moze byc zdeptane, w diably poszla jedna anabelka, rutewka zwykla, jedna delawaya (te wyszly), na pewno rodgersja chocolate. zobaczymy moze cos sie podniesie. za to szmata znikla. polowa juz zrobiona.
Kasya 17:33, 03 maj 2020

TAR napisał(a)
mnie od razu tez z jarzmiankami sie skojarzylo

hakone rosna, mikstura z zelaza i q-py chyba je pobudzila do dzialania a moze grozba wywalenia ale hosty to jeszcze w czarnej dziurze, tylko jedna wyszla. siedze w domu i nawet nie ide na druga strone domu co by zawalu nie dostac. mezaty plot stawia, na pewno mam zdeptane wszystko co moze byc zdeptane, w diably poszla jedna anabelka, rutewka zwykla, jedna delawaya (te wyszly), na pewno rodgersja chocolate. zobaczymy moze cos sie podniesie. za to szmata znikla. polowa juz zrobiona.

No będzie musiał odkupić ... powiedziałaś mu ?
UrsaMaior 17:42, 03 maj 2020

TAR 17:51, 03 maj 2020

Kasya napisał(a)

No będzie musiał odkupić ... powiedziałaś mu ?

nie bedzie musial, ma wybaczone. fanaberie moje spelnia, juz odżaluje te kilka sadzonek. A po ogrodzeniu bierze sie za robienie tarasu w lezakowni, jak moglabym psioczyc