Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

Kasya 17:54, 03 maj 2020

TAR napisał(a)

nie bedzie musial, ma wybaczone. fanaberie moje spelnia, juz odżaluje te kilka sadzonek. A po ogrodzeniu bierze sie za robienie tarasu w lezakowni, jak moglabym psioczyc

No tak... mój tez mi dzisiaj zdjął kawałek darni... kawalątek .... ale pilnowałam non stop
Mary 19:48, 03 maj 2020

mrokasia napisał(a)
Obie rośliny miałam i mam mieszane uczucia w stosunku do obydwu. U mnie jakoś się nie sprawdzają. Silvery mnie denerwowały bo po zimie zaczynały dobrze wyglądać dopiero koło czerwca choć nie powiem, jesienią dawały czadu. A sesleria jesienna u mnie tworzy jakieś rozlazłe kępy i w tym roku jakoś słabo odbiła mi po zimie.
Ale fakt, u Izki obie mają się superowo .

Kasiu.
A co dokładnie stało się z seslerią jesienną? U mnie jesienią się jakoś zaczęła pokładać. Zostawiłam ją tak na zimę. Jak w lutym zaczęłam ciąć to widać było, że dolna część zgniła. Po ścięciu wyszły takie wielkie wybrzuszone suche placki. Strasznie się umordowałam przy tym cięciu. Ścięłam najniżej jak się dało. Potem część kęp ruszyła, a cześć się ociągała. Uschnięte kawałki można były wyciągać, więc je w kwietniu ścięłam jeszcze niżej. No i słabo to wygląda. Niektóre kępy mają po kilka źdźbeł.
Te seslerie bardzo szybko przyrastają. Jak je kupiłam w 2016 to przyszły takie mikrusy, że byłam wściekła. Może ja je już podzielić powinnam? Jak długo rosną u Ciebie?
Aggaa 21:11, 03 maj 2020

TAR napisał(a)
mnie od razu tez z jarzmiankami sie skojarzylo

hakone rosna, mikstura z zelaza i q-py chyba je pobudzila do dzialania a moze grozba wywalenia ale hosty to jeszcze w czarnej dziurze, tylko jedna wyszla. siedze w domu i nawet nie ide na druga strone domu co by zawalu nie dostac. mezaty plot stawia, na pewno mam zdeptane wszystko co moze byc zdeptane, w diably poszla jedna anabelka, rutewka zwykla, jedna delawaya (te wyszly), na pewno rodgersja chocolate. zobaczymy moze cos sie podniesie. za to szmata znikla. polowa juz zrobiona.

halo dziewczęta a co to za mikstura z upy i żelaza? Moje hakonki tez tak marnie ruszają, tak jakby nierówno. Niektóre mają taki podniesiony środek i jakby suchy. Puszczają tylko boki, a srodek spi. Może im ta mikstura pomoże???
malgol 09:24, 04 maj 2020

Wani napisał(a)
Magara podziwiam za notowanie. To znaczy ja też notuję ale w przypadkowym miejscach i jak potrzebuję to akurat notatek nie jestem w stanie odnaleźć. Pytałam kiedyś (chyba Izę właśnie) o takie ładne delikatne, dość wysokie białe kwiatki. Jak mi odpisała to pomyślałam sobie : aaaaaa, to to ! I nie zapisałam pewna że taką oczywistą nazwę zapamiętam :/ Wczoraj skakałam po wątku próbując odnaleźć te kwiatki i lipa Tak więc notatki to podstawa

Iza pamiętasz o jakie białe kwiatki kiedyś pytałam ?

jak Iza to pewne było ,że jarzmianki
galgAsia 09:27, 04 maj 2020

A ja bardzo sobie chwalę remotę. Chyba najszybciej się pozbierała po zimie i już są fajne zielone kępy.
TAR 10:09, 04 maj 2020

Aggaa napisał(a)

halo dziewczęta a co to za mikstura z upy i żelaza? Moje hakonki tez tak marnie ruszają, tak jakby nierówno. Niektóre mają taki podniesiony środek i jakby suchy. Puszczają tylko boki, a srodek spi. Może im ta mikstura pomoże???

zadna mikstura, przy okazji nawozenia florovitem wsypalam granulatu do konewki i qpy dodalam i tym podlalam hakonki, bo sie opitalały. zaszkodzic im nie zaszkodzi, nawoz do trawnika tez sie daje a i qpa dla nich zawsze dobra
UrsaMaior 10:19, 04 maj 2020

Otóż, dziewczęta, zwalnia mi się słoneczne miejsce na drzewo. Dumam jak je wykorzystać...najlepiej kolumnowe, żeby nie zabierało słońca innym roślinom w tym kącie. Za kwitnienie też się nie obrażę. I nie mam pomysłu. Czy poza amanogawami są jakieś inne wąskie wiśnie?
jolanka 10:49, 04 maj 2020

Kolumnowa jest śliwa wiśniowa Crimson Pointe. Ma bardzo smaczne owoce, kwitnie pięknie.
mrokasia 11:01, 04 maj 2020

Mary napisał(a)

Kasiu.
A co dokładnie stało się z seslerią jesienną? U mnie jesienią się jakoś zaczęła pokładać. Zostawiłam ją tak na zimę. Jak w lutym zaczęłam ciąć to widać było, że dolna część zgniła. Po ścięciu wyszły takie wielkie wybrzuszone suche placki. Strasznie się umordowałam przy tym cięciu. Ścięłam najniżej jak się dało. Potem część kęp ruszyła, a cześć się ociągała. Uschnięte kawałki można były wyciągać, więc je w kwietniu ścięłam jeszcze niżej. No i słabo to wygląda. Niektóre kępy mają po kilka źdźbeł.
Te seslerie bardzo szybko przyrastają. Jak je kupiłam w 2016 to przyszły takie mikrusy, że byłam wściekła. Może ja je już podzielić powinnam? Jak długo rosną u Ciebie?

Mary, moje seslerie kupiłam chyba dwa lata temu. Przyszły mikre sadzoneczki ale rzeczywiście bardzo szybko przyrosły. Po pierwszej zimie nic z nimi nie robiłam bo wyglądały dość ładnie. Potem jednak w trakcie sezonu zrobiły się jednak jakieś takie rozwichrzone, trochę rozlazłe, nie trzymały ładnej kępy. Może za dużo wody dostawały choć u mnie piach. Teraz na wiosnę przycięłam je ale właśnie środki tak jakby podgniły, część ździebeł można było po prostu wyciągnąć, kępy zazieleniły się nierównomiernie. I tak musiałam je wykopać bo przesadzałam więc od razu podzieliłam i część wsadziłam a reszta czeka ale nie wiem czy je posadzę... nie podobają mi się, dwie małe posadzone kępki w końcu wywaliłam.
mrokasia 11:01, 04 maj 2020

UrsaMaior napisał(a)
Otóż, dziewczęta, zwalnia mi się słoneczne miejsce na drzewo.

Jakimże to cudem???