krzysztofszy...
14:28, 31 lip 2019

Kompostuję resztki odpadów kuchennych, liście, trawę chwasty. Mam niestety mętlik w głowie ponieważ wiele jest informacji o tym, żeby nie kompostować chwastów z zawiązanymi nasionami, ok. Ale nie ma sterylnych ogrodów, w których nie ma chwastów a te jak wiadomo chybko się rozmnażają i wydają nasiona, które chcąc nie chcąc kosiarka wciągnie przy koszeniu. Nawet jeśli ktoś ma piękny ogród bez chwastów to i tak nasiona przenoszą się z wiatrem od sąsiada czy okolicy.
Mam zeszłoroczny kompost, który chcę dodać do ziemi pod trawnik, który za jakiś czas będę zakładał. Napewno znajdują się w nim jakieś nasiona chwastów nawet chwastnicy, której nienawidzę i wyrywam ją gdy ją zobaczę.
Któryś z forumowiczów twierdził, że wrzuca praktycznie wszystko z nasionami i bez ale często miesza kompost i niby nic mu nie wyrasta. Ja często przerzucam swój i jestem w kropce czy stosować go do siewu trawnika czy nie???
Co wy na to? Jaka jest prawda?
Nie chcę mi się wierzyć, że tyle osób kompostuje odpady z ogrodu, które nie posiadają żadnych nasion chwastów.
Mam zeszłoroczny kompost, który chcę dodać do ziemi pod trawnik, który za jakiś czas będę zakładał. Napewno znajdują się w nim jakieś nasiona chwastów nawet chwastnicy, której nienawidzę i wyrywam ją gdy ją zobaczę.
Któryś z forumowiczów twierdził, że wrzuca praktycznie wszystko z nasionami i bez ale często miesza kompost i niby nic mu nie wyrasta. Ja często przerzucam swój i jestem w kropce czy stosować go do siewu trawnika czy nie???
Co wy na to? Jaka jest prawda?
Nie chcę mi się wierzyć, że tyle osób kompostuje odpady z ogrodu, które nie posiadają żadnych nasion chwastów.