Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anbu 15:00, 26 mar 2016

Hej Ania, przyszłam pomachać, wieczorkiem rozejrzę się co u Ciebie w trawie piszczy
anka_ 21:41, 26 mar 2016

Malgosik napisał(a)
piękne te przylaszczki

Piękne Gosiu i zupełnie bezproblemowe. I u mnie są pierwszym zwiastunem wiosny, kwitną jeszcze przed krokusami.

Toszka napisał(a)
cytat jest zrozumiały jesli połączy się go z kontekstem - chodziło o Kawowy świerk, który posadzony trochę bez ładu i składu za kilka lat zajmie nie tylko róg niedużego ogrodu co i sporą część planowanej rabaty. I bynajmniej nie miałam na mysli każdego świerka. Tu był ważny kontekst. ...

Iwonko ten tekst jakby pisany o jednym z moich świerków, który ostatnio spędza mi sen z powiek.Też posadzony bez ładu i składu....

Toszka napisał(a)
A Ani, na ile ja znam bardziej niż o świerka chodziło o podejmowanie konsekwentnych decyzji
Oj znasz mnie Iwonko, znasz.... Jakby mi kiedyś ktoś powiedział, że będę wogóle rozważała wycinkę jakiegoś iglaka to powiedziałabym, że zgłupiał. Ale ponoć do pewnych rzeczy i decyzji trzeba dojrzeć. Skoro chcę mieć ogród, a nie tylko zbiorowisko roślin muszę nauczyć się patrzenia na rośliny nie tylko przez pryzmat emocji.

I kurczę, to nie jest łatwe....

Mój charakter nie ułatwia sprawy, uparta skorpionica jestem. Ale sensowne argumenty i logiczne rozumowanie do mnie trafia- choć czasem z opóźnieniem. Do tego zero wyobraźni przestrzennej, więc niektóre decyzję czy rady muszę podejmować/przyjmować na wyczucie.

anbu napisał(a)
Hej Ania, przyszłam pomachać, wieczorkiem rozejrzę się co u Ciebie w trawie piszczy

Witaj Aniu, zapraszam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 01:01, 29 mar 2016

Święta się skończyły, pora ruszać pełną parą w ogród. U mnie na pierwszy ogień idzie warzywnik (razem z tunelem) i sad. Muszę uwinąć się z założeniem trawnika. Podjęłam decyzję o założeniu podlewania w tej części, w tym tygodniu będzie hydraulik przerabiał podłączenia. Będzie punkt z rozdzielaczem na żywopłot i 2 punkty na warzywnik (tunel i uprawy otwarte).
I zastanawiam się nad położeniem siatki przeciw kretom, bo w tej chwili to kopiec na kopcu jest na tym terenie. I oczywiście mój eMuś "bardzo się ucieszył", jak mu wspomniałam o przesadzaniu krzewów owocowych.

No właśnie, co do żywopłotu to potrzebuję rady- co posadzić. Oczywiście bardzo chciałabym cis, ale tego będzie ponad 40metrów, więc cenowo jest poza moim zasięgiem. Myślałam o szmaragdach, ale ciętych w ścianę. A może jeszcze coś taniego, co całym rokiem skutecznie odgradzałoby od świata?

Co do cisa- jakie odmiany są dobre na kule?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anbu 07:34, 29 mar 2016

Hej Ania
Na wszelkie formowańce dobry jest cis pospolity (Taxus baccata). Na kule tylko krzaczasta forma z cienkimi pędami, na stożek tylko forma z dominującym pniem

Szmaragdy są chyba fajne, piszę chyba, bo jeszcze nie mam ale zamierzam w tym roku mieć
anka_ 21:39, 29 mar 2016

Wiesz Aniu a ja nie do końca jestem przekonana do tych szmaragdów, ale trzeba mieć świadomość swoich ograniczeń. Duży ogród to duże możliwości ale i ogromna kasa. A u mnie pustki. Więc czasami trzeba iść na kompromis.
Choć przyznam, że chodzi za mną jeszcze choina.

Trochę słonka.

Zana 22:23, 29 mar 2016

anka_ napisał(a)
Wiesz Aniu a ja nie do końca jestem przekonana do tych szmaragdów, ale trzeba mieć świadomość swoich ograniczeń. Duży ogród to duże możliwości ale i ogromna kasa. A u mnie pustki. Więc czasami trzeba iść na kompromis.

Trochę słonka.

Przyszłam Ci podziękować za te zdjęcia wstawione u Tesi. Już kiedyś byłam w Twoim ogródku, ale muszę sobie przypomnieć. Tymczasem się witam.

A kiedy ta Twoja świecznica kwitnie? To chyba jest odmiana aurea?
anbu 22:32, 29 mar 2016

anka_ napisał(a)

Kanadyjska? Za mną też chodzi
anka_ 22:38, 29 mar 2016

Zana napisał(a)
A kiedy ta Twoja świecznica kwitnie? To chyba jest odmiana aurea?

Witaj Aniu. Pierwsze zdjęcie jest z 25.06, kolejne z połowy lipca. To nie jest żadna odmiana, to siewka takiej zwykłej, zielonej świecznicy.
anka_ 22:40, 29 mar 2016

anbu napisał(a)

Kanadyjska? Za mną też chodzi
Kanadyjska Aniu. Mam jedną sztukę i bardzo mi się podoba, taka mniej sztywna (sztuczna) niż szmaragd. Tylko kiedy z tego urósłby żywopłot?

Aniu w widziałaś żywopłot z kanadyjki u Ewy w Pszczelarni?
Kasya 06:21, 30 mar 2016

Podoba mi się ta swiecznica, koło mnie takiej nie ma
Ale i tak jakaś dokupie