Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

07_Rene 20:41, 04 kwi 2016

Toszka napisał(a)
najważniejsze to plan - i działanie wg niego fragment po fragmencie, rabata po rabacie. Wtedy widać efekty Najgorsza z mozliwych opcji (i dołujaca) jest robienie po trochu wszędzie.
Aniu, plan masz i to się liczy

Własnie to przerabiam u siebie, bez planu, ani rusz.

Larwa ważki wygląda jak obcy, ale dobrze, że żyjątka masz w stawie. To znaczy, że tam dobre warunki
Kasya 20:46, 04 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Wiesz Kasiu jak wiem, że to ważki będą to zdecydowanie mi lepiej. Wcześniej jak pomyślała że trzeba łapska włożyć żeby zasadzić roślinki to słabo się robiło.... Ale z sadzeniem i tak zaczekam aż się przeobrażą. Ciekawe ile z nich padnie łupem kaczek?

Pocieszyłam się troszkę fotkami u ciebie. Bo wyczyściłam ok 10m w sadzie i prawie taczka zielska wyszła.

to u mnie z 10 m bedzie 10 taczek
jak sie zaczyna kopac to okazuje sie ze 20 cm w glab to tylko korzenie perzu
anka_ 20:51, 04 kwi 2016

07_Rene napisał(a)

Własnie to przerabiam u siebie, bez planu, ani rusz.

Larwa ważki wygląda jak obcy, ale dobrze, że żyjątka masz w stawie. To znaczy, że tam dobre warunki

Plan- w sensie rozmieszczenia rabat i ścieżek- jest. Sama aranżacja poszczególnych rabat będzie postępować pomału. Mam nadzieję- nie mam pewność- że dzięki Waszej pomocy uda mi się uzyskać spójną całość. W tej chwili pozostaje podjęcie najważniejszej decyzji- czym obsadzić boki. W końcu, jak dobrze prawią mądrzy ludzie, parawan w ogrodzie to bardzo ważna rzecz. Szczególnie na moim wygwizdowie.

Larwa paskudna, ale ogromnie się ciesze, że życie biologiczne zaczyna kwitnąć. Mus pośpieszyć się z roślinkami. Ogromnie cieszy mnie ten staw, choć początkowo byłam mu przeciwna.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:53, 04 kwi 2016

Kasya napisał(a)

to u mnie z 10 m bedzie 10 taczek
jak sie zaczyna kopac to okazuje sie ze 20 cm w glab to tylko korzenie perzu

U mnie Kasiu dominuje pokrzywa i mniszek.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 20:57, 04 kwi 2016

Znacie może taką roślinkę? Bo dostałam w tamtym roku jako pragnię syberyjską. U mnie podobnego zielska (tyle że całkiem zielonego) jest pełno.

Pragnia (to już chyba właściwa roślinka) będzie kwitła

Pójdzie razem z przylaszczkami pod brzozy.
anka_ 21:00, 04 kwi 2016

Pliszka siwa na moim pseudo trawniku w sadzie.

07_Rene 21:04, 04 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Znacie może taką roślinkę? Bo dostałam w tamtym roku jako pragnię syberyjską. U mnie podobnego zielska (tyle że całkiem zielonego) jest pełno.

Pragnia (to już chyba właściwa roślinka) będzie kwitła

Pójdzie razem z przylaszczkami pod brzozy.

Mam pragnię syberyjską i mnóstwo podobnego zielska też U mnie na razie nie kwitła, nie mam zdjęcia nawet. Jesienią wsadziłam sadzonkę i widzę, że zaczęła się rozrastać.

Ta moja stipa, to taka jak piszesz, z ostrymi, sztywnymi liśćmi, nową fotkę zapodałam.

Co do żywopłotu - no są dylematy
anka_ 21:13, 04 kwi 2016

Renatko czyli to u góry wywalić? zdjęcia stipy widziałam, ciekawe co nam z nich wyrośnie. Ale przezimowała ładnie. Reszta traw chyba mi padła, bo nic nie rusza- tylko montana i sesleria. U reszty cisza.
07_Rene 21:21, 04 kwi 2016

Zrobię jutro porównanie moim, bo nie jestem pewna. Wywalić zawsze zdążysz.
Toszka 22:19, 04 kwi 2016

anka_ napisał(a)

Pilnie muszę wymyślić co posadzić na tym wale. Rady potrzebuję. Musi być docelowo nie za wielkie (max 4-5m) bo nad nim idzie linia wysokiego napięcia.
Chciałam coś w tym stylu uzyskać:
https://pl.pinterest.com/pin/455496949791218193/
Masz jakieś propozycję Iwonko?

a ty wiesz, że są to azalie... nomen omen

tu dobrze widać

https://pl.pinterest.com/pin/340021840590950140/