Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

lojalna_ 14:01, 11 kwi 2016

Niezle teksty tu macie az skupić sie na rabacie nie potrafie ale raz juz z murka mur zrobiłam to moze wystarczy
anka_ 14:51, 11 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Pisałaś, że buksy na tym stanowisku nie bardzo ci się trzymają, albo inaczej - coś się buksom nie podoba. Buks lubi lekko kwaśno... może tam zasada?
Iwonko bukszpany były kiedyś tu sadzone i miały stworzyć szpaler. Przez trzy lata stały w miejscu jak zaklęte i poszły out. Ale przy wykopywaniu mąż musiał użyć siekiery, bo szpadlem się nie dało. Wróciły na stałe miejsce i rosną ładnie. Ale to było w epoce-"wsadzę i ma rosnąć". Ph poszłam zmierzyć, zasadowe i to mocno ok 8.

Toszka napisał(a)
Jak najbardziej kulki pasują do wszystkiego
Bardzo się cieszę. Tylko czy cisowi takie wysokie ph będzie odpowiadać czy mam obniżać?

Toszka napisał(a)
Masz juz tyczki, to teraz poustawiaj doniczki, kubełki... co tam wynajdziesz w schowku ustawiaj i zobacz jak to się będzie miało. ...
No ja właśnie ustawiłam i stąd te dziury na kulki mi zostały. I tak upchałam koce w zielone reklamówki, postawiłam i akurat mi tu pasowały... A sąsiad zza miedzy zerkał.

Toszka napisał(a)
Gdyby tam nie było tak sucho, to bym namawiała na heleborusy w kępach
Możesz dosadzić na jesień anemony. Upychaj tam co się da, aby cały sezon było interesująco
Wiesz Iwonko jakoś ciemierników tu mimo wszystko nie widzę, ale te zawilce to strzał w 10 !!! Tess ma piękne, muszę podpytać się o odmianę.

Kurczę, podoba mi się. Iwonko jesteś wielka... duchem i serduchem... żeby nie było.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 14:55, 11 kwi 2016

anbu napisał(a)
Ja zawsze twierdziłam, że czekolada jest warzywem Pfff też mi odkrycie
Aniu

lojalna_ napisał(a)
Niezle teksty tu macie az skupić sie na rabacie nie potrafie ale raz juz z murka mur zrobiłam to moze wystarczy
Ale Jolu u mnie i murki i mury... A ten maluszek rzeczywiście jak potwór wyszedł na zdjęciu.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Toszka 15:26, 11 kwi 2016

ach, to ty chcesz tam cisa, nie buksa... i to zielone, i to,
wsio rawno

Na cisa to dobre ph, aczkolwiek mozna by ciut obniżyć. Zastanawiam się skąd takie wysokie. Pewnie duzo wapna dodano do zaprawy betonowej.
Dobrze by było część ziemi wyjąć i dodać wszelakiego dobra.
Cisy można by tam dać typu repens
anka_ 15:57, 11 kwi 2016

Iwonko u mnie w okolicach domu jest bardzo duże ph z przyczyn budowlanych. Dowiedziałam się kiedyś przy okazji dochodzenia, dlaczego na pewnych kawałkach za diabła nie chce nic rosnąć. Otóż u mnie poziom wód gruntowych jest (znaczy koło domu był- bo teraz jest drenaż) prawie na równo z gruntem. I 'zacna' ekipa budowlana która kiedyś stawiała dom lasowała wapno w wykopanych dołach. Wody nie musieli nosić, bo same się napełniały. A ja niestety ponoszę konsekwencję.

Wybrać troszkę, plus kompost, kora i mączka bazaltowa?

Toszka napisał(a)
Cisy można by tam dać typu repens

W sensie zostawić naturalny pokrój czy łatwiej ciąć ?
Toszka 18:57, 11 kwi 2016

tak

repensy rosną w szerokość, wolniej w wysokość - łatwiej utrzymać porządany kształt
anka_ 20:42, 11 kwi 2016

Iwonko a jakąś konkretną odmianę byś poleciła czy wszystko jedno? Tak w zasadzie to jak patrzę to większość repensów to żółciaki. Mogłyby być?

Jabłoń Royalty

Klon tatarski odm. ginnala

Cały jeden w tym roku

Klon jesionolistny Aurea

Wiązówka błotna

Dereń jadalny

Berberys Green Carpet
Toszka 22:05, 11 kwi 2016

Taxus baccata Repandens
Taxus cuspidata Rustique
Taxus x media Denisiformis
Taxus x media Fairview
Taxus x media Farmen
Taxus x media Thayerae
Mira104 23:30, 11 kwi 2016

Jabłoń Royalty chyba nie muszę mówić dlaczego moja to dopiero wypuszcza takie tyci tyci listeczki z czego się cieszę, bo dopiero ją posadziłam.
anbu 07:32, 12 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Taxus baccata Repandens
Taxus cuspidata Rustique
Taxus x media Denisiformis
Taxus x media Fairview
Taxus x media Farmen
Taxus x media Thayerae

Czyli któryś z tych cisów będzie się nadawał na moje meandry. Dobrze myślę Toszko?