Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 12:31, 11 kwi 2016

Mira104 napisał(a)
Czytając rady Toszki, to wszystko takie proste.
Prawda? ....

Tak Miro, tam mam jabłoń ozdobną Olę. Zakochałam się w niej w Pęchcinie, kupiłam i jestem z niej bardzo zadowolona.

07_Rene napisał(a)
Ach Ci sąsiedzi
Ja też tak mam, że widzę już oczami wyobraźni jak będzie, a może jak bym chciała żeby było za kilkanaście lat

Trzy jabłonie to super pomysł. Będzie pięknie i wiosną, i jesienią.
Trzmielina może faktycznie taka trochę nijaka, ale bezproblemowa i wiosną bardzo dekoracyjna

Pomysł z jabłoniami fantastyczny. A tej wyobraźni to mi przydałoby się trochę więcej. Jak narazie to moja uruchamia się dopiero na coś konkretniejszego, jak w tym wypadku.

anbu napisał(a)
W życiu bym nie wpadła na pomysł aby dodać dwa dodatkowe drzewa. Aniu nie dziwię się, że Ci się buziol cieszy Na takie koncepcje, które proponuje nam Toszka, to trzeba mieć intuicję i lata praktyki.
Tocha brawo Ty
No ja też Aniu nie wpadłabym na to. Czasami na niby najprostsze pomysły najciężej wpaść. Po prostu trzeba mieć to "coś"- jak Iwonka.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 12:40, 11 kwi 2016

Iwonka pisała, że mogłyby być tu i carpety. Miałam dwa w donicy, więc ustawiłam i mam wrażenie że to miejsce jest wprost dla nich. Tu na czerwono.

Za nimi srylion wysokich czosnków, których żółknące liście pochłonęłyby później berberysy. Na żółto albo hakonechloa albo Stella (a w nich kolejny srylion cebulowych- tym razem krokusów). Tylko zostaje mi w realu 5 dziur które o coś wołają. I ku mojemu zaskoczeniu powiedziałabym, że o kule. Tyle czy by pasowały do jabłoni?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Mira104 12:45, 11 kwi 2016

Ja kupiłam jabłoń 'Royalty też miłość od 1 zobaczenia może te jabłonki tam dosadź
anbu 12:53, 11 kwi 2016

Aniu kule to mi wszędzie pasują ale mną się nie sugeruj, bo wiesz

Jabłonie super (wygoglowałam sobie tą Olę, ładne to ). Berberyski carpety super, sama je widzę u siebie, więc dla mnie miodek

Normalnie podoba mi się
anka_ 12:54, 11 kwi 2016

Miro Royalty też mam, tylko ciut dalej. Piękna jest, ale ma bordowe liście. Tu już bym chciała zieleń utrzymać. W środek pójdzie Golden Hornet, a po prawej albo powtórzę Olę albo wsadzę Profusion.
anka_ 13:01, 11 kwi 2016

anbu napisał(a)
Aniu kule to mi wszędzie pasują ale mną się nie sugeruj, bo wiesz

Jabłonie super (wygoglowałam sobie tą Olę, ładne to ). Berberyski carpety super, sama je widzę u siebie, więc dla mnie miodek

Normalnie podoba mi się
Takie puste miejsca zostały, cosik zimozielonego by się przydało i tak te kule tak same się pchają... Tylko papier wszystko przyjmie a czy w realu jabłonie z cisem się nie pogryzą...? W sumie to za studnią będzie żywopłot z cisa, więc byłoby nawiązanie.
Mówisz, że podoba ci się? ... Kurczę mi też. Tylko czy to ma ręce i nogi tak z praktycznego punktu.
anbu 13:08, 11 kwi 2016

anka_ napisał(a)
a czy w realu jabłonie z cisem się nie pogryzą...? W sumie to za studnią będzie żywopłot z cisa, więc byłoby nawiązanie.
Mówisz, że podoba ci się? ... Kurczę mi też. Tylko czy to ma ręce i nogi tak z praktycznego punktu.

Ania słuchaj, tan na łebski rozum to weźmy Jabłonie przecież ozdobne są. Sadzi się w końcu drzewa ozdobne z cisem. Sama tak mam posadzone (umbry + cis żywopłot).
Więc jak dla mnie fajnie bardzo to wyjdzie. Zapewne Tocha wpadnie i posprząta
A i dobrze
Toszka 13:46, 11 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Iwonka pisała, że mogłyby być tu i carpety. Miałam dwa w donicy, więc ustawiłam i mam wrażenie że to miejsce jest wprost dla nich. Tu na czerwono.

Za nimi srylion wysokich czosnków, których żółknące liście pochłonęłyby później berberysy. Na żółto albo hakonechloa albo Stella (a w nich kolejny srylion cebulowych- tym razem krokusów). Tylko zostaje mi w realu 5 dziur które o coś wołają. I ku mojemu zaskoczeniu powiedziałabym, że o kule. Tyle czy by pasowały do jabłoni?

Pisałaś, że buksy na tym stanowisku nie bardzo ci się trzymają, albo inaczej - coś się buksom nie podoba. Buks lubi lekko kwaśno... może tam zasada?

Jak najbardziej kulki pasują do wszystkiego
Masz juz tyczki, to teraz poustawiaj doniczki, kubełki... co tam wynajdziesz w schowku ustawiaj i zobacz jak to się będzie miało. Jedno jest pewne - peonia nie lubi jabłonek. Reszta lubi towarzystwo owocowych. Gdyby tam nie było tak sucho, to bym namawiała na heleborusy w kępach
Możesz dosadzić na jesień anemony. Upychaj tam co się da, aby cały sezon było interesująco
anka_ 13:47, 11 kwi 2016

anbu napisał(a)
Zapewne Tocha wpadnie i posprząta
A i dobrze
No właśnie jestem ciekawa...

anbu napisał(a)
Ania słuchaj, tan na łebski rozum to weźmy Jabłonie przecież ozdobne są. Sadzi się w końcu drzewa ozdobne z cisem. Sama tak mam posadzone (umbry + cis żywopłot).
Idąc tym tropem
Jak już się skuszę to się pocieszam....

anbu 13:53, 11 kwi 2016

A nie mówiłam, że posprząta
Ja zawsze twierdziłam, że czekolada jest warzywem Pfff też mi odkrycie