Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Toszka 09:54, 21 maj 2016

Nalewka ziołowa jak obiecałam
Składniki:
1 szklanka spirytusu
1 szklanka cukru
1 szklanka wody, ugotować syrop (15 minut)
1 pęczek mięty
1 pęczek melisy
2 anyże gwiaździste
1 łyżeczka nasion kolendry
1 laska wanilii
Sposób wykonania:
Zioła i przyprawy zalać alkoholem. Odstawić na 4 dni. Ugotować syrop, ostudzić, połączyć składniki. Po tygodniu przecedzić - smacznego ! Radzę przechowywać w ciemnym miejscu, inaczej straci zielony kolor.
Mirka 21:08, 21 maj 2016

Aniu cofnęłam się aż do serbów bo dawno mnie u Ciebie nie było☺Ja lupy nie potrzebuję takie same w zeszłą wiosnę sądziłam pięknie podrosły. ☺Twoje też urosną .Sadziłaś z doniczek?
anbu 21:11, 21 maj 2016

Tocha na co ta nalewka, czy ma jakieś właściwości lecznicze? czy tylko tak towarzysko można
Agania 21:34, 21 maj 2016

anka_ napisał(a)
Klony jesionolistne nie cieszą się dobrą sławą, ale ja mojego Auratum lubię. Taka żarówa w ogrodzie.

Czosnki też bardzo lubię. I specjalnie dla nich kupię wooory próchniczej ziemi i będę mnożyć Toszkową metodą.

A to zdjęcie pokazuje jaką mam ziemię.

To jasne to boki wału- czyli glina z wykopu zmieszana z wierzchnią warstwą ziemi, żwirem, obornikiem. Czysta glina jest bialusieńka, garnki można lepić.

Lubię to...gliny tylko nie lubię..przy sadzeniu serbów to się nie napracowałaś, ale przy poletku tak, ładnie czyściutko wygładzone
Toszka 21:53, 21 maj 2016

Nalewka, że ziołowa to akurat w tej nie chodzi o lecznictwo, a o smak... zaskakująco dobry i doskonale skomponowany

aczkolwiek lecznicza też jest - nasyła błogostan i rozanielenie
Karol99 22:01, 21 maj 2016

Glinę też mam gdzie niegdzie i wiem jaki to kłopot niestety.
LyraBea 09:18, 22 maj 2016

anbu napisał(a)
Tocha na co ta nalewka, czy ma jakieś właściwości lecznicze? czy tylko tak towarzysko można

Samo towarzysko to już jak terapia. Przepis na naleweczkę skopiowany. Będzie do zrobienia, bo już mi się spodobał ten dobór składników

Aniu, dobrze, że serbki już w ziemi. Teraz będą rosły w silę i masę. Trzymam kciuki za każdą z sadzonek.
anbu 12:50, 22 maj 2016

Tocha smaka mi narobiłaś tą nalewką, no!
A ile tego wychodzi, no tej nalewki znaczy?
Toszka 14:12, 22 maj 2016

Nalewki wychodzi ciut więcej niż 0,5l. W praktyce jest do degustacji już po 11 dniach, ale proponuję zrobić podwójną porcję i jedną butelczynę skitrać gdzieś na rok...

Druga sugestia aby wziąć pęczek (duży, ledwo mieszczący się w dłoni) melisy i połowę tego mięty.
Jeśli w użyciu ma być cukier brązowy (do syropu) to trzeba go ująć i użyć max. 3/4szklanki.
W tym roku będę testować ze świeżą stevią zamiast cukru (dla diabetyka)
LyraBea 16:10, 22 maj 2016

Właśnie musiałam się pozbyć mięty, bo mi się za bardzo rozpanoszyła, melisę też mam, i cukier brązowy i stevię(ale w proszku)..brakuje najważniejszego czyli spirytu. Jutro dokupię i będzie nalewka. Co ma mi się mięta zmarnować