Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 21:10, 05 kwi 2017

Makusia napisał(a)
Rewelacyjny domek dla owadów! No świetny! Poluję na taki właśnie.
Cudny, duży, a ile bzyczków latało... Z tego co mi wiadomo to robota Iwonkowego eMa.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Makusia 21:11, 05 kwi 2017

eMów się nie zazdraszcza, więc oficjalnie nie zazdraszczam, ale krew mnie zalewa
roma2 21:41, 05 kwi 2017

Aniu kochana! Twój wątek zaczyna być wątkiem dwa w jednym .! I Twój ogród i Toszkowe cudowności! Dobrze, że tam u Ciebie Iwonka czuwa. U mnie pomysł stawu padł. Nie damy rady ogarnąć wszystkiego. Trzeba było całych trzech lat, byśmy przestali się miotać. Trzeba skończyć dom! To podstawa. Resztę jakoś tam będziemy ogarniać.
AGDULA 22:24, 05 kwi 2017

anka_ napisał(a)
No niestety zdjęcia czapli nie mam, za słaby refleks. A tak właściwie to aparat zły, nie da się nosić w kieszni cały czas przy sobie. A te panny jakoś nie chcą czekać. Może być żuraw w zastępstwie? Wczoraj darły się prawie cały dzień. Ta fotka to z poprzedniego roku.

O lalala! I Żurawie masz!!! Cudnie! Też tak chcę!!!
Toszka 09:11, 06 kwi 2017

anka_ napisał(a)

Bzyczki w ogrodzie Iwonki mają swój nowy domek...

Hotel ma już 4 sezony i tylko w tym założona została siatka, bo sroki wyciągały trzcinę i patyczki i robiły non-stop masakrę dziobami.
Mira104 09:23, 06 kwi 2017

A co Ty masz tam w tym domku, bo ja mam szkielet i zastanawiam się czym to wypełnić?
Toszka 09:26, 06 kwi 2017

nawiercone grubsze patyki (jeden pokój), trzciny pocięte otworkami do frontu (drugi pokój), za byłą czerwoną ozdóbką jest sianko ze stipy, w kolejnych pokojach - kora, szyszki i kawałki doniczki.
Gosiek33 09:59, 06 kwi 2017

Czy nie musisz czyścić tego domku, kiedyś oglądałam filmik i zniechęciły mnie coroczne rozcinania trzciny i inne zabiegi czy aby na pewno to potrzebne?
Toszka 10:21, 06 kwi 2017

jak do tej pory to nic nie czyściliśmy - sporo owadów zimuje w nim. Chowany jest (w zależności od pogody) pod koniec października/listopad i wywieszany z początkiem marca. Zamieszkane słomki i patyczki łatwo rozpoznać, bo dziurki są zasklepione.

To budki lęgowe wymagają corocznego sprzątania.
Hotel dla owadów zapewne wymagał by sprzątnięcia gdyby wkłady słomkowo-trawiasto-patyczkowe zamokły i plesniały.
Gosiek33 10:37, 06 kwi 2017

Dobra wiadomość, w takim razie postaram się o taki hotelik