Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 23:43, 30 maj 2017

jolanka napisał(a)
Widzę, że nie tylko ja nie wyrabia na zakrętach Zgłaszam wniosek o przedłużeniu doby o co najmniej 12 godzin Na odpoczynek oczywiście
Wiesz Jolu nie wiem czy to i tak nie byłoby za mało.... Dochodzę do wniosku, że tak duży ogród przy gospodarstwie to nie był dobry pomysł...

Makusia napisał(a)
Ja zgłaszam wniosek o 3dniowy tydzień pracy! I żeby do pracy chodzić tylko w te dni, kiedy pogoda nie pozwala pracować w ogrodzie!
Wiesz Martuś, u mnie ten problem że praca to też w dużej mierze "zielsko".

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu prosiłaś w zimie , żebym nowych znajomych zapytała jak pomost zrobili......chyba Ty prosiłaś?

W sobotę się z nimi widziałam i spytałam.
Jedna osoba trzymała modrzewiowy słup w wodzie , a koparka dużą łyżką wciskała go w dno, w ten sposób był umocowany Aktualne fotki z tego ogrodu dałam wczoraj
Bardzo, bardzo ci Sylwio dziękuję. Na zdjęciach wygląda na beton. Muszę się zorientować jaki byłby to koszt.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:55, 30 maj 2017

Gosialuk napisał(a)
Witaj Aniu. Właśnie skończyłam podczytywać twój wątek. Jak widać spodobał mi się bardzo, bo godzina już Późna. Robisz piękne zdjęcia - zazdroszczę talentu. Ja też mam działkę dość sporą, ale niestety tylko weekendowo. Bardzo spodobał mi się plan ogrodu, który z taką wytrwałością realizujesz. Często też odwiedzają mnie ci mniej lubiani przez ciebie goście. I niestety już zdążyłam się przekonać jakie to szkodniki. Jednak działki grozić nie zamierzam. Co najwyżej porzeczki i maliny zabezpieczę przed skubaniem. Czy zamierzasz pomagać cebulicy się rozsiewać? Bo mi się marzą całe łany pod drzewami. Pozdrawiam serdecznie i na pewno jeszcze nie raz cię odwiedzę.
Gosiu witaj serdecznie i zapraszam gorąco. Duża działka to możliwości, wyzwanie i przekleństwo w jednym. Ale staram się pomalutku działać i cieszy mnie że ktoś widzi efekty. Jak to określił (ku mojej ogromnej radości) jeden z moich niedawnych gości- widać zamysł i stopniową realizację. Działkę grodziłam, niestety ja nie dałam rady utrzymać roślin inaczej. Choć wiem, że są piękne ogrody mimo lokatorów- choćby 'Wichrowe wzgórze' Moniki.

Kasya napisał(a)
A gdzie włascicielka ? chyba zarobiona...
Kasiu żyję (chyba), ale niestety nie miałam sprzętu i internetu. Ale mam nadzieję, że na dłuższy czas będzie spokój.
PW
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Malgosik 09:04, 31 maj 2017

anka_ napisał(a)
Pikuję i pikuję.... i końca nie widać....

margerytki z nasionek od Mirki

łubin biały z nasionek od Renatki (ryska)

nie widziałam tych zdjęć
ale masz uprawy!
te bym coś posiała i popikowała, tylko nie mam jasnego miejsca do trzymania rozsady
Agania 12:18, 31 maj 2017

anka_ napisał(a)
Nad stawem zaczyna coś się dziać....

U mnie też się iryskowo zadziało, będę kupować, bo nigdy nic nie posadzę nad trzecim...

Pikowanki cudne
Kawa 13:25, 31 maj 2017

Ania nooooooo
jak twój strzępek?
w ogóle to pokazałabyś jakieś łądne foteczki....
nieładne tez moga być

Ania zauważyłam ze masz murek z otoczaków powiedz czy robiłaś betonowy fundamencik pod ten murek?
anka_ 23:36, 31 maj 2017

Malgosik napisał(a)

nie widziałam tych zdjęć
ale masz uprawy!
te bym coś posiała i popikowała, tylko nie mam jasnego miejsca do trzymania rozsady
No niestety dużą część tych wysiewów mój eM ususzył jak mnie nie było. I powiem szczerz, że po obecnym roku mam dość wszelkich wysiewów. Sadzonki warzyw (pomidory, papryka...) też padły... wszystkie. Ale to już mróz załatwił. Na -10 nawet tunel nie pomógł. A już kwitły. Ta jedna noc załatwiła zresztą wszystkie kwiaty nowych azalii wielkokwiatowych, japonskie tez dostały po dupie. O owocowych wszelkiej maści i drzewach nie wspomnę.

Jedyny kwiat azalii wielkokwiatowej.

Agania napisał(a)

U mnie też się iryskowo zadziało, będę kupować, bo nigdy nic nie posadzę nad trzecim...

Pikowanki cudne
Iryski zaczynają kwitnąć i bardzo mnie to cieszy. Choć to tylko namiastka docelowych nasadzeń nad stawem. Muszę na gęsto obsadzić, żeby zielsko nie miało szans. Cieszy staw, bardzo...

Mam traszki!

Kawa napisał(a)
Ania nooooooo
jak twój strzępek?
w ogóle to pokazałabyś jakieś łądne foteczki....
nieładne tez moga być

Ania zauważyłam ze masz murek z otoczaków powiedz czy robiłaś betonowy fundamencik pod ten murek?
Ha... poleciałam popołudniu zrobić fotki strzępkowi, ale zgram jutro bo już aparat spakowany na jutrzejszy wypad...
Kamilo co do murków to mam dwa rodzaje- niziutkie- tak ok 20 cm (i tu fundamencik taki ok 10 cm wgłąb) i duży- ok 80-100 cm (przy piwnicy)- tu fundamentu nie ma ale podstawę stanowią bardzo szerokie kamienie ułożone na zbitym, nieruszanym, rodzimym gruncie. Ma już kilka ładnych lat i nic się nie dzieje z nim.
Fotki... proszę:

anka_ 23:37, 31 maj 2017

anka_ 23:37, 31 maj 2017

Na kwaśnej- początki

Makusia 23:50, 31 maj 2017

Rany Boskie co to za dinozaur pływa w tej wodzie????
Kasya 06:26, 01 cze 2017

Ta traszka to jak waran wyglada
A ptaszek chyba od Jolanki przyleciał