Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

sylwia_slomc... 09:44, 24 lis 2017

A o to chodziło właśnie ...no to sprawa wyjaśniona
tulucy 16:31, 24 lis 2017

Ano to właśnie wsadziłam takie mniejsze kolumnowe i psychicznie się nastawiłam na uszczykiwanie pędów
tulucy 16:33, 24 lis 2017

O kosodrzewinie nie wspominając (3 pumilia)
anka_ 16:42, 24 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
A o to chodziło właśnie ...no to sprawa wyjaśniona

tulucy napisał(a)
Ano to właśnie wsadziłam takie mniejsze kolumnowe i psychicznie się nastawiłam na uszczykiwanie pędów
Aaaaa widzisz Łucjo- zapomniałam- kolumnową Fastigiatę też mam Z tym uszczykiwaniem to u mnie różnie, czasami budzę się za późno.

tulucy napisał(a)
O kosodrzewinie nie wspominając (3 pumilia)
Ja je bardzo lubię. I nic mnie nie obchodzi, że sosny są z tych niepolecanych.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 16:58, 24 lis 2017

anka_ napisał(a)
Asiu z montany jestem bardzo zadowolona. Piękna, bezproblemowa i cudownie się przebarwia. A krzew o który pytasz to zwykła kalina koralowa 'Compactum'.

A jak Montana wygląda wiosną Aniu?

Poczytałam O tej kalinie i podobno można ją ciąć. Zastanawia mnie czy nadawała by się na niski żywopłot,taki ok metra albo mniej. Kiedyś miałam taką małą kalinę ale bardzo słabo kwitła i w końcu się jej pozbyłam. Teraz szukając informacji o tej twojej doszłam do wniosku że to była kalina nanum a one właśnie sporadycznie kwitną i owocują.
anka_ 15:16, 25 lis 2017

Asiu montanę wiosną wyczesałam tylko leciutko pazurkami do pielenia- miała tylko kilka suchych źdźbeł. Nie cięłam jej.

Co do kaliny to poszłam swoją zmierzyć- ma 1,5 wys na taką samą szerokość. Nie była nigdy cięta, ma ok 5-6 lat. Wydaja mi się, że na metrze dało by się ją utrzymać żeby kwitła. Niżej- nie wiem.

Brusznica- ładnie rośnie. Ciekawe czy w przyszłym roku doczekam sie jakiegoś owocku.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 15:39, 25 lis 2017

W takim razie chyba sobie te montany kupię. Kaliny pewnie też ,na razie może jedną i przetestuję
Mary 13:01, 26 lis 2017

anka_ napisał(a)
Asiu montanę wiosną wyczesałam tylko leciutko pazurkami do pielenia- miała tylko kilka suchych źdźbeł. Nie cięłam jej.

Aniu. Czyli te przebarwione na żółto źdźbła odzyskały wiosną zielony kolor?
AgataP 09:57, 27 lis 2017

A ja przyszłam zobaczyć midwinter fire wstawisz zdjęcia ?

sosny piękne, też mam kosodrzewinę - ma już z 17 lat, ale ją uszczykuję i jest piękna kompaktowa, do tego mam sosnę armanda i jeszcze jakąś - już nie pamiętam nazwy ale obie super, małe jeszcze ale jedna ma długie miękkie igiełki a druga nieco krótsze ale cieniutkie
anka_ 17:27, 27 lis 2017

Margerytka40 napisał(a)
W takim razie chyba sobie te montany kupię. Kaliny pewnie też ,na razie może jedną i przetestuję
Asiu jak najbardziej polecam obie jak tylko miejsce pozwala.

Mary napisał(a)

Aniu. Czyli te przebarwione na żółto źdźbła odzyskały wiosną zielony kolor?
Hm... Z tą montana to Marysiu jest tak, że nie mam jej na widoku codziennie. Ale nigdy nie była w fazie suchej do obcięcia. Jak kwitła to napewno była zielona. Z pierwszego wczesnowiosennego obchodu pamiętam, że miała lekko przysuszone końcówki. Napewno warta uwagi.

AgataP napisał(a)
A ja przyszłam zobaczyć midwinter fire wstawisz zdjęcia ?

sosny piękne, też mam kosodrzewinę - ma już z 17 lat, ale ją uszczykuję i jest piękna kompaktowa, do tego mam sosnę armanda i jeszcze jakąś - już nie pamiętam nazwy ale obie super, małe jeszcze ale jedna ma długie miękkie igiełki a druga nieco krótsze ale cieniutkie
Agato zdjęcia mojego Midwinter Fire są na 319 str, niestety obecnie nie mam możliwości ponownie wstawić zdjęć. A sosny u mnie to napewno nie jedyne jakie będą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies