Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 11:57, 20 lut 2018

Alicja169 napisał(a)
O kłopotach zalewowych czytam...to trudny problem, i nie wiem jak z tym sobie radzić ale ptasząt to masz bez liku, piękne fotki dajesz.
Znalazłam u Ciebie derenia, który urodziwie zimą się prezentuje (mam na myśli midwinter fire), a jak latem, jak kwitnie? masz gdzieś fotkę?
Pozdrawiam, dawno nie zagladałam
Alicjo derenie udało mi się upolować dopiero w wakacje, więc to nowy nabytek. Mało mam fotek, ale proszę:

lipiec- dereń na pierwszym planie

początek października

26.10

23.11

Alicja169 napisał(a)
Przypomniałam sobie, że topole były sadzone tam gdzie chciano osuszyć teren, ale to wielkie i kłopotliwe drzewo
Topole też mam
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosialuk 15:04, 20 lut 2018

Nie zostaje nic innego, tylko metodą prób i błędów znaleźć takich "terminatorów" siedliskowych. W końcu nie każdy rok jest taki zalewowy. A mało kto ma do obsadzania taki teren, więc nawet literatury na ten temat nie za dużo. Koło mnie w bagienku rośnie tylko olsza czarna.
anka_ 15:16, 20 lut 2018

Gosiu olszy czarnej to jakbyśmy nie usuwali siewek to miałabym już las. Zadziwiające jak potrafi szybko rosnąć i jakie ma korzenie.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosialuk 17:10, 20 lut 2018

Wiadomo. To pionierskie drzewo.
Mira104 21:36, 20 lut 2018

Anulka uwielbiam Twoje zdjęcia Kurcze ja w tym roku kupiłam tyle żarcia dla ptaków, powiesiłam dużo słoniny na drzewach i tarasie, pilnuję aby pies nie zjadł. I co ? W tym roku ptaki olały stołówkę Co do derenia, to w tamtym roku kupiłam dokładnie taki sam. Wprawdzie mój jest mikrusi w porównaniu z Twoim, ale jest śliczny, cudny krzew i już go uwielbiam.Pięknie się przebarwia na zimę dół pomarańcz, góra czerwień. Nie wiem gdzie zdobyłaś takie duże sadzonki, ale krzew godny polecenia.
anka_ 22:35, 20 lut 2018

Gosialuk napisał(a)
Wiadomo. To pionierskie drzewo.
Mam cichą nadzieję zastąpić je cypryśnikami itp...

Mira104 napisał(a)
Anulka uwielbiam Twoje zdjęcia Kurcze ja w tym roku kupiłam tyle żarcia dla ptaków, powiesiłam dużo słoniny na drzewach i tarasie, pilnuję aby pies nie zjadł. I co ? W tym roku ptaki olały stołówkę Co do derenia, to w tamtym roku kupiłam dokładnie taki sam. Wprawdzie mój jest mikrusi w porównaniu z Twoim, ale jest śliczny, cudny krzew i już go uwielbiam.Pięknie się przebarwia na zimę dół pomarańcz, góra czerwień. Nie wiem gdzie zdobyłaś takie duże sadzonki, ale krzew godny polecenia.
Super, że jesteś.
U mnie ptaki przylatują w ilościach hurtowych. Znacznie wzrósł im apetyt w tym tygodniu i nie wiem czy karmy starczy do niedzieli...
Derenia upolowałam przypadkiem po długich poszukiwaniach. Gdybym wiedziała, że on naprawdę taki cudny (jak brałam to miał zielone gałązki) to wzięłabym więcej. Ale jak te przeżyją i będą jeszcze mieli w tej szkółce to napewno dokupię. A i z gałązek spróbuję zrobić sadzonki.
Piotr_ 22:47, 20 lut 2018

Witaj często tu bywam a nic nie zostawiam śladu podoba mi się twój ogród,
Na O.. każdy ogród ma swój styl i dobrze bo by było tu nudno pozdrawiam i uciekam
makadamia 07:40, 21 lut 2018

Katalog ZSP podpowiada dwie odmiany olszy (Imperialis i Pendula) jako nadające się na tereny zalewowe. Ładniejsze niż gatunek i może by się tak nie siały?
Toszka 08:15, 21 lut 2018

makadamia napisał(a)
Katalog ZSP podpowiada dwie odmiany olszy (Imperialis i Pendula) jako nadające się na tereny zalewowe. Ładniejsze niż gatunek i może by się tak nie siały?

że się tak wtrącę...
Ani nie chodzi o "zaroślinnienie" ogrodu. Ona ma konkretne plany przestrzenne i rabatowe. Marzenia są i działania idą w stronę planowanego okiełznania terenu, z wielkim naciskiem na poprawę jakości i przepuszczalności/chłonności gleby. Do tej pory teren żył własnym zyciem, a i obserwacje charakterystyki ogrodu nie były prowadzone pod kątem przyszłego obsadzania chciejstwami. Powstał staw. Warunki wodne muszą się ustabilizować. Gospodyni świadomie już teraz obserwuje. Posadzona roslinność rośnie (a przynajmniej takie nadzieje są). Nie ma co sobie obsadzać terenu kleszczogenną olszą tylko dlatego, że ta takie warunki z założenia lubi.
Przy świadomym obsadzaniu i tworzeniu wyniesionych rabat (tu i ówdzie) pomalutku wszystko się ustabilizuje. Wierzę w to z całego serca
Kawa 08:59, 21 lut 2018

Anuś
ale masz wielką topole
której nie cierpię
u mnie za drogąś rośnie kilka i wiosną jest tragedia bo córka uczulona

zima piękna u Ciebie, ale czekam na wiosnę

Toszka pozdrawiam