Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

babka 22:04, 27 sie 2015

Kwiaty kaktusa śliczne, subtelne takie Miałam kiedyś kwitnące kaktusy ale dzikie kolory miały, nie powiem, że nie cieszyły

A co tam działasz, znajdujesz czas na ogród czy prócz podlewania inne obowiązki ważniejsze ? Synek do przedszkola czyli Ty do pracy się wybierasz? Jak ze zdrówkiem, lepiej ?
Agania 22:19, 28 sie 2015

07_Rene napisał(a)

Miałam na działce dwa orzechy. Jeden stary jest już wycięty, ale już wcześniej kilka lat temu połowę grubych konarów wycieliśmy i nie chorował.
Drugi młodszy, był podcinany od dołu dwa lata temu. Każdorazowo zabieg przeprowadzałam po rozwinięciu sie liści, koniec maja-początek czerwca. Niestety gałęzie w tym miejscu odrastają i znowu muszę je obciąć.
Kiedyś sadziło sie drzewa byle gdzie. Ten orzech rośnie przed domem, w dość niefortunnym dla mnie miejscu, ale na razie go zostawiam, bo orzechy już rodzi a lubię.

Wiesz ja sobie powiedziałam, że żadnych orzechów nie posadzę w ogrodzie, bo przynoszą same choroby, ale jak widzę takie piękne drzewa u Ciebie, to chciałabym je mieć, teraz u mnie świerki kłujące tracą igły na potęgę, a były cały czas nieskazitelnie kłujące, demonstrując swoje igły, w każdym roku jest albo gorzej, albo lepiej, ale z tą wycinką to mi zawsze szkoda...och ja taka rozterkowa jestem
sylwia_slomc... 22:47, 28 sie 2015

Kaktus superowy, a te łodyżki kwiatów zaskoczyły mnie, zawsze widziałam jak kwiatki wystawały wprost z kaktusa, ten wygląda jak postać z bajki "Potwory i spółka"
07_Rene 08:26, 29 sie 2015

Agania napisał(a)

Wiesz ja sobie powiedziałam, że żadnych orzechów nie posadzę w ogrodzie, bo przynoszą same choroby, ale jak widzę takie piękne drzewa u Ciebie, to chciałabym je mieć, teraz u mnie świerki kłujące tracą igły na potęgę, a były cały czas nieskazitelnie kłujące, demonstrując swoje igły, w każdym roku jest albo gorzej, albo lepiej, ale z tą wycinką to mi zawsze szkoda...och ja taka rozterkowa jestem

Ja specjalnie nie lubię orzechów, za te trujące soki i duże liście, które ciężko się grabi i długo się rozkładają. Choć ten wygląda nieźle, to za kilka lat będzie do wycięcia, bo gałęzie bardzo blisko domu już są.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kaktus superowy, a te łodyżki kwiatów zaskoczyły mnie, zawsze widziałam jak kwiatki wystawały wprost z kaktusa, ten wygląda jak postać z bajki "Potwory i spółka"

Takie też mam

babka napisał(a)
Kwiaty kaktusa śliczne, subtelne takie Miałam kiedyś kwitnące kaktusy ale dzikie kolory miały, nie powiem, że nie cieszyły

A co tam działasz, znajdujesz czas na ogród czy prócz podlewania inne obowiązki ważniejsze ? Synek do przedszkola czyli Ty do pracy się wybierasz? Jak ze zdrówkiem, lepiej ?

Wczoraj udało mi się ściągnąć darń z połowy pozerzenia rabaty. Strasznie duszno było i praca marnie szła. Do tego ziemia trwarda jak kamień, ciężko nożem darń przekroić Planuję dzisiaj dokończyć to pokażę.
Mam setki różnych pomysłów....
07_Rene 09:02, 31 sie 2015

Rabata poszerzona
Zanim zmienię kształt tych obok muszę przekopać warzywnik (w sumie to będzie taki warzynik-przechowalnik), żeby mieć gdzie poprzesadzać poziomki, żurawinę, i wysiewać nasiona...

Poszerzenie rabaty nie rozwiało moich dotychczasowych dylematów. Trochę szkoda mi ruszać z tamtąd brzozę, bo akurat ta rośnie najlepiej ze wszystkich. Rozważałam zrobienie tam rabaty brzozowej z rozplenicami i bylinami sucholubnymi. Róże trafiłyby wówczas tam gdzie teraz warzynik, byłyby lepiej widoczne... Ale nie jestem do tego przekonana...
renatamama3 20:53, 31 sie 2015

O ,widzę ,że tyrasz na upale ,ja dzisiaj też ,aż mnie łeb rozbolał ,ale jak wczoraj zobaczyłam ogród po powrocie to się popłakałam ,od rana z M walczyliśmy ,on kosił ,ja plewiłam i wycinałam to co uschło ,pracy do końca tygodnia nie zabraknie .
Ciekawe co posadzisz ? ja po tym sezonie myślę ,że u mnie teraz to sadzić powinno się : rozchodniki ,lawendę ,jeżówki i trawy .pozdrawiam
21:00, 31 sie 2015
Renia ?..ty masz jakis mikroklimat? .... u mnie dziś było 34st a w betonach term, samochodowy pokazał 42 .

kosolka 21:00, 31 sie 2015

Reniu, to nie przesadzaj brzozy! A nie zmieszczą się tam jeszcze dwie? Jak nie, to niech ona sobie po jednej stronie jest, i obniżaj roślinami. Myślę że to świetny pomysł z trawami i sucholubnymi. Ja też mam w planie taka rabate- to znaczy brzozy i trawy, tylko ja tam planuje hosty i takie tam . Możesz dać w trawy np iryski takie drobne, podobało mi sie- gdzieś widziałam. Jak przekwitna, to liście w trawach się schowaja. No i werbenę na późniejsze kwitnienie, może też kosmosy??
Juzia 20:39, 01 wrz 2015

Działasz?

Ja to ledwo żyję ostatnio....wrzesień a upał wykańcza
Chwasty wyhodowałam do kolan

Czemu nie jesteś przekonana???
babka 22:07, 01 wrz 2015

Reniatko ( ) podpatrywałam wczoraj z telefonu i takie same spostrzeżenia miałam co Ola. Może zostaw te brzózkę, nasadzenia które tam planujesz idealnie będą pasowały. Skocz do Ilonki [b]Na Łowieckiej[/b. Ma tam właśnie rozplenice i rozchodniki pod brzozami, niesamowicie pięknie to wygląda. Nie mówię o kopiowaniu ale może Cie zainspiruje.