Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

sylwia_slomc... 22:50, 01 wrz 2015

Renia ja po tych suchych wakacjach obserwację mam taką, różom wcale susza nie przeszkadza, u mnie najlepiej zniosły ja róże właśnie, bardzo rzadko podlewane na samej patelni, a te co pod domem to nie dość, że rosną na gruzie to jeszcze na pochyłości w stronę południową przy samym budynku - no smażalnia po prostu, a nic nie widać, żeby im źle było
sylwia_slomc... 22:55, 01 wrz 2015

Jak nie jesteś przekonana do tej rabaty to daj sobie czas, może samo coś się urodzi, po co się frustrować, że nie jesteśmy zadowoleni z efektu.

Ja tak zrobiłam ze skrzynią po tapczaniku, niby miałam wiosną jakiś pomysł, ale dziecku oddałam na ogródek i odpuściłam, teraz doszła druga identyczna skrzynia i urodził się wspólny pomysł zrobienia w nich miniatury krajobrazu i warto było poczekać? Teraz tylko zgromadzić materiał i odpowiednie roślinki i do dzieła.
07_Rene 12:59, 02 wrz 2015

renatamama3 napisał(a)
O ,widzę ,że tyrasz na upale ,ja dzisiaj też ,aż mnie łeb rozbolał ,ale jak wczoraj zobaczyłam ogród po powrocie to się popłakałam ,od rana z M walczyliśmy ,on kosił ,ja plewiłam i wycinałam to co uschło ,pracy do końca tygodnia nie zabraknie .
Ciekawe co posadzisz ? ja po tym sezonie myślę ,że u mnie teraz to sadzić powinno się : rozchodniki ,lawendę ,jeżówki i trawy .pozdrawiam

Ja raczej unikam roslin wymagających, bo o ile o kilka sztuk mogę zadbać np. rodków, to jak wszystko obsadzę takimi to nie wyrobię

eee_taam napisał(a)
Renia ?..ty masz jakis mikroklimat? .... u mnie dziś było 34st a w betonach term, samochodowy pokazał 42 .

Mikroklimat mam nie powiem.
W polach płynie taka mała rzeczka i jesienia zawsze mgły sie robią ale w takie upały to nic nie pomaga. Ale wypociłam przy robocie z 3 kg jak nic. Mam nadzieję, że tłuszcz sie też wytopił
07_Rene 13:05, 02 wrz 2015

kosolka napisał(a)
Reniu, to nie przesadzaj brzozy! A nie zmieszczą się tam jeszcze dwie? Jak nie, to niech ona sobie po jednej stronie jest, i obniżaj roślinami. Myślę że to świetny pomysł z trawami i sucholubnymi. Ja też mam w planie taka rabate- to znaczy brzozy i trawy, tylko ja tam planuje hosty i takie tam . Możesz dać w trawy np iryski takie drobne, podobało mi sie- gdzieś widziałam. Jak przekwitna, to liście w trawach się schowaja. No i werbenę na późniejsze kwitnienie, może też kosmosy??

Jak zostawie brzozę to dosadzę jeszcze dwie, bo się zmieszczą spokojnie. Jedna jakoś mi się tam nie widzi.

Juzia napisał(a)
Działasz?

Ja to ledwo żyję ostatnio....wrzesień a upał wykańcza
Chwasty wyhodowałam do kolan

Czemu nie jesteś przekonana???

Dwa dni ściągałam tą darń w pocie czoła. Teraz mam przerwę szkolną Dziś całkiem przyjemnie. Czemu nie jestem przekonana - nie wiem? Za chwilę wrzucę szkic.
07_Rene 13:07, 02 wrz 2015

babka napisał(a)
Reniatko ( ) podpatrywałam wczoraj z telefonu i takie same spostrzeżenia miałam co Ola. Może zostaw te brzózkę, nasadzenia które tam planujesz idealnie będą pasowały. Skocz do Ilonki [b]Na Łowieckiej[/b. Ma tam właśnie rozplenice i rozchodniki pod brzozami, niesamowicie pięknie to wygląda. Nie mówię o kopiowaniu ale może Cie zainspiruje.

Rozchodniki z trawami do mnie przemówiły już jakiś czas temu Widziałam sporo inspiracji tego typu, choć u Ilony jeszcze nie byłam, mus nadrobić.
07_Rene 13:09, 02 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia ja po tych suchych wakacjach obserwację mam taką, różom wcale susza nie przeszkadza, u mnie najlepiej zniosły ja róże właśnie, bardzo rzadko podlewane na samej patelni, a te co pod domem to nie dość, że rosną na gruzie to jeszcze na pochyłości w stronę południową przy samym budynku - no smażalnia po prostu, a nic nie widać, żeby im źle było

Sylwia, nie czuję presji z nasadzeniami. Jest dokładnie tak jak mówisz... czasem nie warto się spieszyć. Wcześniej i tak muszę warzywnik nowy przekopać, wiec czasu na myślenie mam sporo
Róże owszem nadają się na suche miejsce, ale pod drzewami mi jakoś nie pasują..
Konieczki 13:20, 02 wrz 2015

A ja Cię dziś rano szukałam.
Zostaw brzozkę, pasuje mi tutaj brzoza kulka u mojej cioci jest taką. Rozplenice i rozchodnik mam, uwielbiam to połączenie.
Ja jak się dziś uda chaupe odgruzować po urlopie eM, zabieram się za kopanie, kopanie i pielenie. Chce ogarnąć część przed domem.
Reniu a nie spotkałybyśmy się w botanicznym? W przyszłym tygodniu jest wyprzedaż ją wiem że to nie Krzywaczka, ale zawsze rośliny?
Nie wierze że nie zrobiłaś zdjęć no wrzuc troszkę
margaretka3 13:23, 02 wrz 2015

Macham po urlopie
Widzę, że też nie próżnujesz. I pomysły nowe masz.
Tłumy będą w botanicznym Wystarczy, że Ogrodowisko przyjdzie.
07_Rene 13:28, 02 wrz 2015

Konieczki napisał(a)
A ja Cię dziś rano szukałam.
Zostaw brzozkę, pasuje mi tutaj brzoza kulka u mojej cioci jest taką. Rozplenice i rozchodnik mam, uwielbiam to połączenie.
Ja jak się dziś uda chaupe odgruzować po urlopie eM, zabieram się za kopanie, kopanie i pielenie. Chce ogarnąć część przed domem.
Reniu a nie spotkałybyśmy się w botanicznym? W przyszłym tygodniu jest wyprzedaż ją wiem że to nie Krzywaczka, ale zawsze rośliny?
Nie wierze że nie zrobiłaś zdjęć no wrzuc troszkę

A w który dzień wybierasz się do botanika? Zdjęć dawno nie robiłam, ale mam jeszcze "niepublokowane" sprzed tygodnia

Kwitną bratki wysiewane w czerwcu Dziwię sie jak daja radę

Nie wiem czemu, poziomki jesienia zawsze sa dorodniejsze. U Was też?
07_Rene 13:31, 02 wrz 2015

margaretka3 napisał(a)
Macham po urlopie
Widzę, że też nie próżnujesz. I pomysły nowe masz.
Tłumy będą w botanicznym Wystarczy, że Ogrodowisko przyjdzie.

A myśslisz, że będą jakieś rarytaski? W który dzień się wybierasz? Może bym sie faktycznie skusiła?