Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 09:53, 10 maj 2016

Coś podgryza mi róże.

Czytałam o szkodnikach i dziury zostawia śluzownica różana czy nimułka. Ale wszystkie zdjęcia w internecie pokazują, że dziury są w środku listka, a nie na zewnątrz. Nie zauważyłam szkodnika, czyżby to opuchlaki?

Juzia 10:00, 10 maj 2016

07_Rene napisał(a)

Własnie pisałam u Kasya, że berberys green carpet mi się spodobał. Może na piwniczce go ulokuje?. Ty też planujesz berberysy widzę

Widziałam Twój wpis u Kasi...dlatego napisałam żebyś sobie kupiła
Ja lubię berberysy. Nie wiem czmu tak mało mam u siebie.
Chyba mus to zmienić

babka 11:58, 10 maj 2016

Pomidorem w kota
Pewnie tak samo bym robiła. Ostatnio kilka razy widziałam u mnie na trawniku parkę kosów, muszą gdzieś blisko gniazdować. Fajnie, nie bywały wcześniej ale boję się że kot szkodnik je wyłapie.
Czytałam że ściółkowanie skoszoną trawą przy pnich drzew nie jest zalecane z uwagi na wysoką temp jaka sie wytwarza podczas rozkładu a to sprzyja chorobom grzybowym.. Przypuszczam, że w przypadku trocin efekt może być zwielokrotniony. Korzenie nie "oddychają", drzewo choruje
Edit: ściółka oczywiście
12:19, 10 maj 2016
trociny - moje uwagi

trocinami w tym roku zabezpieczylismy hortensje i róze na zime ...po rozgarnieciu ich wiosna przekopałam motyczka i wymieszałam z ziemia .

teraz może ziemie mam luźniejszą ....ale....jest mocno wysuszona ...trociny chłoną wilgoć... a jak wilgoć to i składniki odżywcze pewnie też ......nie wydaje mi się ze trociny są najlepsza ściółka ....i raczej w przeszłym roku kupie ziemie w worka do odsypania róż.

nie wiem ile potrzeba czasu aby sie przekompostowały ale napewno nie robiłabym z nich scółki anty-chwastowej ....tyle wiem po tej zimie a doswiadczenie zebrałam włsnym materiale dowodowym

trawa jak sie rozkłada to śmierdzi ...jest wielu przeciwników kompostowania trawy wraz z innymi odpadami...i nie dokładaja do kompostu trawy.
sylwia_slomc... 15:09, 10 maj 2016

07_Rene napisał(a)

Orliki u mnie różnej wielkości, choć większość siałam w jednym czasie. Wiele od stanowiska zależy, te z gorszą miejscówą nie wyrosły.

Bożykwiat po kwitnieniu zamiera i znika. Trzeba się pilnować, żeby nie przekopać. Sa też białe. Widziałam w zeszłym roku, ale nie kupiłam

Tej wiosny dają mi się we znaki nornice Na razie nie mam strat, ale pokażę Wam co się u mnie dzieje pod ściółką. Na jesieni rozłożyłam kartony na ziemi, żeby mi trawa do wiosny wygniła. I oto co pod kartonami.... Wolę już plewić i mieć chwasty.

W tamtym roku wyściółkowałam żywopłot grabowy skoszoną trawą i nornice mi się tak zadomowiły na całego, że dziura na dziurze

Mam to samo w liliowcowej też trawą ścieliłam powiedziałam nigdy więcej tego błędu nie popełnię
sylwia_slomc... 15:09, 10 maj 2016

07_Rene napisał(a)

Orliki u mnie różnej wielkości, choć większość siałam w jednym czasie. Wiele od stanowiska zależy, te z gorszą miejscówą nie wyrosły.

Bożykwiat po kwitnieniu zamiera i znika. Trzeba się pilnować, żeby nie przekopać. Sa też białe. Widziałam w zeszłym roku, ale nie kupiłam

Tej wiosny dają mi się we znaki nornice Na razie nie mam strat, ale pokażę Wam co się u mnie dzieje pod ściółką. Na jesieni rozłożyłam kartony na ziemi, żeby mi trawa do wiosny wygniła. I oto co pod kartonami.... Wolę już plewić i mieć chwasty.

W tamtym roku wyściółkowałam żywopłot grabowy skoszoną trawą i nornice mi się tak zadomowiły na całego, że dziura na dziurze

Mam to samo w liliowcowej też trawą ścieliłam powiedziałam nigdy więcej tego błędu nie popełnię
sylwia_slomc... 15:10, 10 maj 2016

Fotki cudny klimat oddają
Jana 20:17, 10 maj 2016

Dobrze, że nie ściółkowałam trawą
07_Rene 09:17, 11 maj 2016

Juzia napisał(a)

Widziałam Twój wpis u Kasi...dlatego napisałam żebyś sobie kupiła
Ja lubię berberysy. Nie wiem czmu tak mało mam u siebie.
Chyba mus to zmienić

Ja też lubię berberysy a mam tylko 2 szt. Orange rocket. Widziałam wczoraj w szkółce jeszcze red carpet Muszę obadać jakie one duże rosną, bo obiło mi się gdzieś o oczy na forum, że wyższe niż podają

babka napisał(a)
Pomidorem w kota
Pewnie tak samo bym robiła. Ostatnio kilka razy widziałam u mnie na trawniku parkę kosów, muszą gdzieś blisko gniazdować. Fajnie, nie bywały wcześniej ale boję się że kot szkodnik je wyłapie.
Czytałam że ściółkowanie skoszoną trawą przy pnich drzew nie jest zalecane z uwagi na wysoką temp jaka sie wytwarza podczas rozkładu a to sprzyja chorobom grzybowym.. Przypuszczam, że w przypadku trocin efekt może być zwielokrotniony. Korzenie nie "oddychają", drzewo choruje
Edit: ściółka oczywiście

Pomidor ekologiczny, rozłoży się, nie trzeba szukać U mnie dużo ptactwa, dletego szkoda mi tych moich drzew wycinać.

Tak, masz rację, że ściółkowanie w okół pni jest niedopuszczalne. Na szczęście w porę się zorientowałam.

eee_taam napisał(a)
trociny - moje uwagi

trocinami w tym roku zabezpieczylismy hortensje i róze na zime ...po rozgarnieciu ich wiosna przekopałam motyczka i wymieszałam z ziemia .

teraz może ziemie mam luźniejszą ....ale....jest mocno wysuszona ...trociny chłoną wilgoć... a jak wilgoć to i składniki odżywcze pewnie też ......nie wydaje mi się ze trociny są najlepsza ściółka ....i raczej w przeszłym roku kupie ziemie w worka do odsypania róż.

nie wiem ile potrzeba czasu aby sie przekompostowały ale napewno nie robiłabym z nich scółki anty-chwastowej ....tyle wiem po tej zimie a doswiadczenie zebrałam włsnym materiale dowodowym

trawa jak sie rozkłada to śmierdzi ...jest wielu przeciwników kompostowania trawy wraz z innymi odpadami...i nie dokładaja do kompostu trawy.

Dzięki za cenne uwagi
Jak trawy jest sporo, w dodatku mokrej, nie przesuszonej, to faktycznie śmierdzi bo się zaparza. Mi ten zapach kojarzy się z królikami.... z dzieciństwa Dlatego zaleca się przekładanie warstw trawy np kartonem, wtedy jest dostęp powietrza.
U mnie nie ma tego problemu, bo trawę mulczujemy... Za to do domu się masakrycznie nosi po koszeniu.
07_Rene 09:21, 11 maj 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwio, niedoczytałaś.... Trawą ściółkowałam żywopłot grabowy. To na fotce to miałam kartony przez zimę rozłożone Po wielu doświadczeniach stwierdzam, że u mnie, czy ściółka z kory, czy mata, czy kartony, czy skoszona trawa - efekt nornicowy jest ten sam. Goła ziemia musi u mnie być.

Jana napisał(a)
Dobrze, że nie ściółkowałam trawą

Wszystko - jak zawsze - ma swoje plusy i minusy