Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 09:43, 12 maj 2016

Konieczki napisał(a)
Renia ja też miałam takie dziurki a jak pod spodem liścia zielone tłuściutkie gąsieniczki. Potraktowałam je HT, ale nie zadziałała i psiknęłam tym co miałam w domu - koleżanka kazała czymś na ssące i to taki efekt też miało.

Piękne zakupy - dla mnie wsztystkie roślinki egzotycznie brzmią

Mam jakąś chemię w zapasie, nie chcę za bardzo używać, ale jak mus to mus... Wiem, że w kilka dni potrafią pożreć mnóstwo zielonego, a róże trzeba ratować.

Wczoraj wykopałam moją róże W. Goethe. Tam intuicyjnie sądzę, że zbyt nisko ją posadziłam. Zaczęła puszczać, więc wsadziłam ponownie i czekam.
Tylko jedno róża jeszcze nie dała znaku życia - Miss Fine, ale zielone pędy ma. Obiecuje sobie, że nawet jak mi się kolory nie zgrają to nie przesadzę, bo takie przesadzanie to koszmar dla nich Będę bylinami przełamywać.
LewOgrodowy 09:44, 12 maj 2016

Wiesz, ja mam mało róż, to z bólem serca, ale zgniatam te gąsieniczki między dwoma kamieniami.
07_Rene 09:49, 12 maj 2016

LewOgrodowy napisał(a)
Wiesz, ja mam mało róż, to z bólem serca, ale zgniatam je między dwoma kamieniami.

Mi tylko na Bonice grasują, ale mam 10 krzaczków. Wczoraj ubiłam 4szt... tylko z jednego krzewu. Na innych nie widzę gąsienic, ale dziury są. One się chowają w korze albo pod liśćmi, nie wypatrzę wszystkich, nie ma szans.
Konieczki 10:17, 12 maj 2016

Dziewczyny ja mam narazie tylko dwie róże moją-"Białą Parkową" i mężowego "Candelight" i oczywiscie tylko moją się gąsienniczki pożywiały - ja miałam na każdym listku po dwie trzy dużo pożartych listków ma wybielony jasnozielony kolor Na moim krzaczku było z 30 gąsienniczek - dobrze że mój Tato zauważył bo pewnie by już było po róży
laurowisnia 10:18, 12 maj 2016

Te gąsienice są jeszcze małe więc trudno je wypatrzyć.
Róż lepiej nie ruszać już teraz, tylko czekać i podlewać jak potrzeba.
Fajne zakupki, tylko jesionów ja nie lubię.
Fotki ładne pooglądałam, a tajemnicza roślinka to może dziewanna?
Pszczelarnia 11:48, 12 maj 2016

07_Rene napisał(a)

(...)

Niechętnie robię ogrodowe zakupy z Em bo ma inny nieco gust, ale zawsze zabawnie jest. Teraz były jabłonie ozdobne wyeksponowane i wiśnie.... i wszystkie chciał kupić, bo myślał, że to owocówki, a dosyć duże były

A mój eM też tak ma i dlatego mamy 11 magnolii w ogrodzie.
babka 12:15, 12 maj 2016

Fachowe zakupy robisz, ja polowy z tych roslin wcale nie znam A robale też widzę u siebie. Jednego opuchlaka przyłapałam ale musi być ich więcej bo nowe jeżówki już pogryzione, nosz kurcze musiały ze szkółki przyjechać :/
Wygranej wojny z gąsieniczkami życzę
malkul 19:57, 12 maj 2016

współczuje tego nornicowego nawału na rózach się nie znam więc ni doradzę ale macham serdecznie Reniu
Zana 21:27, 13 maj 2016

Zakupy obejrzałam. Tę paproć narecznicę czerwonozawijkową miałam kiedyś, ale ją niestety uśmierciłam. Jednak moja nie tylko te nowe liście miała rdzawe, potem zielenią i niczym szczególnym się nie wyróżniała. Ale ja lubię paprocie i nawet ostatnio myślałam o tej narecznicy a Ty ją już masz. Co do jesiona powiem tylko, że ładne listeczki, bo co do reszty to się nie znam. A ta trzecia roślinka to wiesiołek czy wielosił? Bo nazwa wiesioł nic mi nie mówi.
07_Rene 07:26, 14 maj 2016

Konieczki napisał(a)
Dziewczyny ja mam narazie tylko dwie róże moją-"Białą Parkową" i mężowego "Candelight" i oczywiscie tylko moją się gąsienniczki pożywiały - ja miałam na każdym listku po dwie trzy dużo pożartych listków ma wybielony jasnozielony kolor Na moim krzaczku było z 30 gąsienniczek - dobrze że mój Tato zauważył bo pewnie by już było po róży

Oprysk zrobiony, mam nadzieję, że wytruje intruza.

laurowisnia napisał(a)
Te gąsienice są jeszcze małe więc trudno je wypatrzyć.
Róż lepiej nie ruszać już teraz, tylko czekać i podlewać jak potrzeba.
Fajne zakupki, tylko jesionów ja nie lubię.
Fotki ładne pooglądałam, a tajemnicza roślinka to może dziewanna?

Kolorem wtapiają się w tło. W zeszłym roku w ciągu kilku dni orliki mi pożarły. Dobrze, że w porę wypatrzyłam je na różach.
Ja jesiony lubię, ale niekoniecznie takie pstrokate Akurat będzie miał szpaler drzew sąsiada za tło, bo był kupowany w konkretne miejsce, więc może jakoś będzie wyglądał.
Tajemnicza roślinka jest bardzo niska, trudno proporcje oddać na zdjęciu.Pewnie po deszczach zakwitnie to się wyjaśni.

Jaskry jeszcze dają radę, choć liście paskudne, obrywam.