Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 18:52, 09 maj 2016

eee_taam napisał(a)

roslina mnie nie interesuje ...brak nornic na rabatch jest moim celem...a ona niech rośnie i się sieje po tych moich okolicznych chwastowiskach! o ile okaże sie skuteczna...bo niby tak pisza ...ale jaka jest rzeczywistość ...nikt chyba tego jeszcze tu nie siał?

Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. Ja kiedyś na rabatach czosnek miałam posadzony co kawałek i wilczomlecz groszkowy... Nie podziałało.

Na samym początku zachciało mi się wysypać rabatę nie do końca przekompostowanymi liśćmi... Straciłam berberysa Maria, chojnę kanadyjską i kwiaty liliowców, bo pąki uschły. A kilka innych roślin cudem przeżyło.
Tak to u mnie jest. Wkurzyłam się, resztę sezonu walczyłam z nornicami gnojówkami, trutkami, sierścią, dźwiękiem - wszystkim (nawet wlewałam do dziur zepsute/nieudane ogórki kiszone (moje pierwsze próby zaprawowe). I co? W tamtym roku jak kalarepkę miałam w warzywniaku piękne norniczki buszowały mi na grządkach przy mnie!!! Synek myślał, że to komuś chomik uciekł. Nawet fotki gdzieś u mnie są.
Straciłam już nadzieję, że się ich pozbędę.
Juzia 21:10, 09 maj 2016

07_Rene napisał(a)

Dziękuję Ostatnio zaczyna mi się u mnie podobać

No widzisz!!!!

21:33, 09 maj 2016
07_Rene napisał(a)

Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. Ja kiedyś na rabatach czosnek miałam posadzony co kawałek i wilczomlecz groszkowy... Nie podziałało.

Na samym początku zachciało mi się wysypać rabatę nie do końca przekompostowanymi liśćmi... Straciłam berberysa Maria, chojnę kanadyjską i kwiaty liliowców, bo pąki uschły. A kilka innych roślin cudem przeżyło.
Tak to u mnie jest. Wkurzyłam się, resztę sezonu walczyłam z nornicami gnojówkami, trutkami, sierścią, dźwiękiem - wszystkim (nawet wlewałam do dziur zepsute/nieudane ogórki kiszone (moje pierwsze próby zaprawowe). I co? W tamtym roku jak kalarepkę miałam w warzywniaku piękne norniczki buszowały mi na grządkach przy mnie!!! Synek myślał, że to komuś chomik uciekł. Nawet fotki gdzieś u mnie są.
Straciłam już nadzieję, że się ich pozbędę.

wszystko to to równiez moja rzeczywistość rosliny chodze i przydeptuję to jest u mnie normalny odruch.

ale od kad mam tuje widzę ze jest ich mniej ...ale w warzywniku pół marchwi mi wyżarły w zeszłym roku ...juz nie kupuje na nic tylko trutke i sypie ile wlezie ...i teraz ostatnia próba ...nostrzyk ...ale juz wiem że do zycia z nimi nie da sie przyzwyczaic ...juz mi weszły do skrzyni z tuskawkami i marchwia- ledwo co wzeszła
Marta 22:19, 09 maj 2016

Śliczne zdjęcia
anabuko1 08:15, 10 maj 2016

U mnie psi ząb gdzieś się podział.Nie widzę go
Piękne tulipany, białe, czerwone, czarne
babka 08:42, 10 maj 2016

Zdjęciami się uraczyłam, jak zawsze z resztą
Za to widok kanałów przerażający, zrobiłaś im wielką przysługę, cieplutki domek miały. A koty? Nie wyłapują ich? pisałaś że krążą jakieś z sąsiedztwa
Pszczelarnia 08:59, 10 maj 2016

Trociny wokol drzewek zdecydowanie nie.
Juzia 09:09, 10 maj 2016

Berberysy sobie kup

07_Rene 09:31, 10 maj 2016

Juzia napisał(a)

No widzisz!!!!

eee_taam napisał(a)

wszystko to to równiez moja rzeczywistość rosliny chodze i przydeptuję to jest u mnie normalny odruch.

ale od kad mam tuje widzę ze jest ich mniej ...ale w warzywniku pół marchwi mi wyżarły w zeszłym roku ...juz nie kupuje na nic tylko trutke i sypie ile wlezie ...i teraz ostatnia próba ...nostrzyk ...ale juz wiem że do zycia z nimi nie da sie przyzwyczaic ...juz mi weszły do skrzyni z tuskawkami i marchwia- ledwo co wzeszła

Ja się powoli przyzwyczajam. Próbuje zaakceptować ich obecność, wtedy się mniej frustruje.

Marta napisał(a)
Śliczne zdjęcia

Dziękuję

anabuko1 napisał(a)
U mnie psi ząb gdzieś się podział.Nie widzę go
Piękne tulipany, białe, czerwone, czarne

Czerwone tulipany są pod brzozami, te są bardziej malinowe.
07_Rene 09:37, 10 maj 2016

babka napisał(a)
Zdjęciami się uraczyłam, jak zawsze z resztą
Za to widok kanałów przerażający, zrobiłaś im wielką przysługę, cieplutki domek miały. A koty? Nie wyłapują ich? pisałaś że krążą jakieś z sąsiedztwa

Koty zamiast na nornice to na ptaki polują Z gniazda jaja podbierają albo pisklęta. Nieraz pomidorami przez okno rzucam, żeby do gniazda nie dotarły, bo to dla nich żaden problem. Jak widzę, to ratuję ptaszki.

Pszczelarnia napisał(a)
Trociny wokol drzewek zdecydowanie nie.

Są jakieś powody oprócz wizualnych?
U mnie drzewa w rabaty będą ujęte, ale część już rośnie, a rabaty jeszcze nie ma. Ze względu na nornice rezygnuje z trocin. Nie ma lekko.

Juzia napisał(a)
Berberysy sobie kup

Własnie pisałam u Kasya, że berberys green carpet mi się spodobał. Może na piwniczce go ulokuje?. Ty też planujesz berberysy widzę